سعید شهند در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مرکز تکثیر گوزن زرد ایرانی در شمال غرب کشور یکی از اقدامات اساسی و در راستای جلوگیری از انقراض این گونه منحصر به فرد است که در سه فاز اجرایی در منطقه محیط بانی رشکان به بهره برداری رسیده است، افزود: این مرکز امسال به سیستم پایش آنلاین تصویری نیز مجهز میشود.
وی با بیان اینکه در این مرکز ۶ هکتاری هم اکنون ۸ رأس گوزن زرد ایرانی که ۶ رأس آن آبان ماه سال گذشته از مرکز دشت نازی از شهر ساری منتقل شده است، وجود دارد، افزود: با هدف افزایش زاد و ولد این گونه در معرض خطر انقراض ۶ رأس گوزن زرد ایرانی از دشت ناز ساری به این مرکز منتقل شده و هم اکنون ۸ رأس گوزن زرد ایرانی در این مرکز نگهداری میشود.
شهند خاطرنشان کرد: بخشهای مختلف این طرح زیست محیطی شامل احداث قرنطینه و محل استاندارد جهت نگهداری گوزن زرد در دو بخش سه هکتاری است که محل قرنطینه در مساحت یک هزار و ۶۰۰ مترمربع نیز در این مرکز ایجاد شده است.
جمعیت گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک دریاچه ارومیه ۱۰ الی ۱۵ درصد رشد داشته است
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت گوزن زرد ایرانی در جزیر ه اشک دریاچه ارومیه نیز گفت: جزیره اشک دریاچه ارومیه یکی از مهمترین زیستگاههای گونه کمیاب گوزن زرد ایرانی تلقی میشود که بخاطر دسترسی دشوار شکارچیان، به مکانی امن برای این جاندار تبدیل شده تا این گونه، از گزند انقراض در امان بماند.
شهند افزود: علاوه بر این شرایط جغرافیایی خاص زیستگاه این گونه منحصر به فرد، تلاشهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز برای حفاظت از این گونه ادامه دارد و اقدامات مضاعفی برای صیانت و مراقبت از آن در دست انجام است.
وی با اشاره به اینکه آخرین سرشماری جمعیت گوزن زرد ایرانی در سال ۹۹ انجام شده است، گفت: به دلیل شرایط بحرانی دریاچه ارومیه سرشماری جدید صورت نگرفته اما با توجه به حضور و پایش زیستگاه این گونه در جزیره اشک توسط کارشناسان محیط زیست استان پیش بینی میشود جمعیت ۱۰ الی ۱۵ درصد رشد داشته باشد.
۴۰ الی ۴۵ رأس گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک دریاچه ارومیه زندگی میکند
شهند خروج گونههای مهاجم از جمله شغال و روباه از زیستگاه گوزن زرد ایرانی، توزیع مناسب علوفه و آب را از دلایل افزایش جمعیت گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک دانست و افزود: پیش بینی میشود هم اکنون ۴۰ الی ۴۵ رأس گوزن زرد ایرانی در این جزیره وجود داشته باشد.
آذربایجان غربی یکی از زیستگاههای مهم گوزن زرد ایرانی است که چندین دهه مکانی امن برای این گونه ارزشمند بوده است.
گوزن زرد ایرانی از جمله گونههای بسیار با ارزش و در خطر انقراض کشور محسوب شده که طی سالهای اخیر اقدامات زیادی در جهت حفظ و احیای نسل آن در کشور توسط سازمان حفاظت محیط زیست شدهاست.
آمار گوزن زرد ایرانی خالدار در پارک ملی دریاچه ارومیه از ۲۵۵ رأس در سال ۱۳۹۲ به ۱۶۶ رأس در سال ۱۳۹۴ و به ۵۵ رأس در سال ۱۳۹۹ در حال حاضر نیاز به احیای دریاچه و به دنبال آن جزیره اشک به عنوان یک مکان امن که شباهت بسیاری نیز به شرایط جنگهای زاگرس داشت، را صد چندان کرده است.