زنجان-مدیرکل بهزیستی استان زنجان گفت: رصد مستمر وضعیت آسیب‌های اجتماعی به صورت محله محور و تقویت رویکردهای مشارکت اجتماعی در دستور کار قرار دارد. 

به گزارش خبرنگار مهر، سلمان حسینی، ظهر یکشنبه در اولین جلسه دبیرخانه رصد آسیب‌های اجتماعی اظهار کرد: برنامه رصد آسیب‌های اجتماعی ازسال ۱۳۹۶ در استان زنجان با هدف رصد عواملی چون سلامت اجتماعی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی‌، دینداری، اعتیاد، طلاق و سایر موارد درشهرهای پرآسیب، کم آسیب و مرکز استان اجرا شده است.

وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۰ دراستان زنجان این طرح برای اولین بار در همه شهرستان‌های استان با تنظیم ۴ هزار و ۱۱۱ پرسشنامه به اجرا درآمد، ابراز کرد: با توجه به تحلیل جامعه شناختی ابعاد مختلف آسیب‌ها، آخرین وضعیت آسیب‌های اجتماعی در استان زنجان براساس نرخ شیوع و بروز از سوی سازمان بهزیستی کشور به دبیرخانه رصد آسیب‌های اجتماعی استان اعلام شد.

مدیرکل بهزیستی استان زنجان با اشاره به اینکه رصد مستمر وضعیت آسیب‌های اجتماعی به صورت محله‌محوری، تقویت رویکردهای مشارکت اجتماعی و توانمندسازی جامعه محلی از سیاست‌های دفتر پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی بهزیستی است، عنوان کرد: برنامه‌های آموزشی و آگاهسازی بهزیستی در قالب محله‌محور و در محلات آسیب‌خیز و حاشیه‌نشین اجرا می‌شود.

وی یادآور شد: درسال ۱۴۰۱ نیز برنامه احصای تعیین کننده‌های استانی آسیب‌های اجتماعی با استفاده از روش‌های پژوهش کیفی تدوین در سه مرحله تخصصی در استان زنجان نیز اجرا شد.

حسینی ادامه داد: در مرحله اول آن مصاحبه عمیق با مطلعین آسیب‌های اجتماعی، مرحله دوم آن از طریق برگزاری جلسات بحث گروهی با متخصصان آسیب‌های اجتماعی و مرحله سوم روش دلفی از طریق اعتبارسنجی عوامل استخراج شده انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه سامانه پیمایش و رصد آسیب‌های اجتماعی (سراج) در سطح ملی راه‌اندازی و اطلاعات حاصله از آن در این سامانه ثبت شده است، عنوان کرد: اطلاعات این سامانه با داده‌های استخراج شده از مداخلات اورژانس اجتماعی، سامانه ملی اعتیاد و خط مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ و سامانه تصمیم هم رسانی شده است.

مدیرکل بهزیستی استان زنجان افزود: علاوه بر این اطلاعات مدیریتی از طریق ثبت احوال، وزارت بهداشت، پزشکی قانونی و دیگر نهادهای مرتبط نیز اخذ و در این سامانه مورد تحلیل قرار گرفته است.
وی همکاری و تعامل بین ارگان‌های مرتبط همانند سپاه، بسیج، آموزش و پرورش، دانشگاه علوم پزشکی، کتابخانه‌های عمومی استان و مساجد را در تدوین برنامه‌های کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی مهم خواند.

سرپرست معاونت پیشگیری بهزیستی استان زنجان نیز در این جلسه از اجرای برنامه رصد آسیب‌های اجتماعی در سال جاری خبر داد و گفت: موضوع آسیب‌های اجتماعی و روش‌های مقابله با آن از موضوعات با اهمیتی است که حل آن نیازمند همکاری مستقیم خانواده‌ها و همه متولیان امور اجتماعی است.

شهناز آقاخانی با اشاره به اینکه برای داشتن چشم‌اندازی از وضعیت آسیب‌های اجتماعی باید نیمرخی از وضعیت موجود جامعه را ترسیم کنیم که این امر به وسیله پژوهش محقق می‌شود، ابراز کرد: در این زمینه باید از همه ظرفیت دستگاه‌های اجرایی و سمن‌ها در حوزه کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی استفاده و از پراکندگی فعالیت‌ها جلوگیری کنیم.

وی تعیین مؤلفه‌های محافظ و خطر آسیب‌های اجتماعی، تعیین اهمیت، گستردگی و شدت مؤلفه‌های محافظ و خطر آسیب‌های اجتماعی و ترسیم شبکه علی-همبستگی بین مولفه‌های خطر و محافظ آسیب‌های اجتماعی را از اهداف اختصاصی برنامه احصای تعیین کننده‌های استانی آسیب‌های اجتماعی دراستان زنجان برشمرد.