مهدی خدمتی در گفتو گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: ما در ۲ ماه اخیر شاهد بروز حوادث ریزگرد، وزش تندباد، سیل، تگرگ، سرمازدگی، خشکسالی و دیگر حوادث قهری بودیم که به معنای واقعی خسارتهای هنگفتی را نیز به استان اردبیل وارد کرد.
وی تصریح کرد: در کنار خشکسالی، سیل، تگرگ و سرمازدگی که در ۲ ماه اخیر شهرهای مختلف استان را دچار آسیب و خسارت عمده کرده ما با پدیده ریزگرد و فرونشست زمین نیز روبهرو هستیم که در منطقه آبیبیگلو این موضوعات به صورت دقیق در حال بررسی کارشناسی است.
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل ضرورت استفاده بهینه از منابع آب به ویژه آبهای زیرزمینی را یادآور شد و گفت: اگر با وسواس در مصرف آب عمل نکنیم قطعاً در بخش کشاورزی و شرب تابستان امسال با تهدیدهای جدی روبهرو خواهیم شد.
خدمتی افزود: این استان مستعد بروز حوادثی نظیر زلزله، سیل، تگرگ، خشکسالی و سرمازدگی بوده و امسال نیز بخش عظیمی از این مخاطرات شهرنشینان و روستانشینان را تهدید کرده است.
وی به مقاومسازی ۶۷ هزار و ۶۹۰ واحد روستایی در سالهای گذشته اشاره کرد و ادامه داد: ۶۰ درصد این واحدها و اماکن مسکونی روستاییان مقاومسازی شده و در برابر زلزله از ایمنی مناسب برخوردار هستند.
خدمتی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: سال گذشته برای ۲ هزار و ۹۲۴ متقاضی بهسازی واحدهای مسکونی ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات کم بهره پرداخت شده تا ساخت بنا را به صورت مقاوم داشته باشند.
ساخت واحدهای مسکونی در مسیر سیل
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل اضافه کرد: متأسفانه در شهرهای گرمی و انگوت بیشترین خسارت سیل و تگرگ را شاهد بودیم و در کنار آن تندباد نیز در برخی شهرها خسارت عمدهای به واحدهای مسکونی و تأسیسات شهری وارد کرده است.
وی با انتقال از برخی اهالی شهرستانهای گرمی، انگوت و مشگینشهر در ساخت واحدهای مسکونی در مسیر جاری شدن روان آبها بیان کرد: این ساخت و سازهای ناایمن با جاری شدن سیل در مسیر رودخانهها خسارت هنگفتی را به ساکنان وارد کرده در حالی که ما سالها است هشدار لازم را برای جلوگیری از ساخت و ساز در مسیر سیلابها اعلام کردهایم.
خدمتی میزان خسارت سرمازدگی را در روزهای ۱۲ و ۱۳ فروردین سالجاری بالغ بر ۲۸۱ میلیارد تومان اعلام کرد و ادامه داد: ۸۰ تا صد درصد باغات مشگینشهر و شمال استان بر اثر سرمازدگی دچار خسارت شدند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: برآورد خسارت ما در بخش کشاورزی بیش از چهار هزار و ۵۳۸ میلیارد تومان است که در مشگینشهر و خلخال عمده باغات محصولات سردرختی و گردو خسارت دیدهاند.
خدمتی تصریح کرد: ما تا مرحله جمعبندی میزان خسارت به پیش رفتیم و با همکاری فرمانداریها مراحل نهایی جمعبندی خسارت وارده را سپری میکنیم و امیدواریم تا آخر این هفته گزارش نهایی برای ارسال به وزارت کشور و مدیریت بحران آماده شود.
پوشش بیمه همگانی حوادث در بخش مسکن
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل از ابلاغ قانون جدید بیمه حوادث طبیعی و پوشش همگانی آن خبر داد و گفت: آئیننامههای این امر ابلاغ شده و با همکاری بنیاد مسکن قرار است خسارت وارده به ساختمانها برآورد شده و از طریق این بیمه و پرداختی روستاییان که در قبوض برق و آب آنها اعمال میشود، جبران خسارتها انجام شود.
وی افزود: از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی نیز برای کشاورزانی که محصولات خود را تحت پوشش بیمه بردهاند، پرداخت خسارت تا ۸۰ درصد انجام میشود.
خدمتی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: در حال حاضر صندوق بیمه محصولات کشاورزی با ۸۰ درصد تأمین اعتبار دولتی و ۲۰ درصد آورده کشاورزان آماده ارائه خدمات به روستاییان است.
وی اجرای طرحهای آبخیزداری را در مسیر سیلابها ضروری خواند و اضافه کرد: طرحهای اجرایی بسیاری از طریق منابع طبیعی و آبخیزداری در این حوزه اجرا شده و همچنان تلاش بر این است تا در مسیر سیلاب طرحهای آبخیزداری اجرا شده و جلوی ساخت و سازها در این محدودهها گرفته شود.
خدمتی بیان کرد: خشکسالی نیز به عنوان یکی از مخاطرات فراگیر در استان ۱۹۵ هزار هکتار از اراضی را دچار خسارت کرده که در دیمزارها خسارتها صد درصد است.
وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: ۹۰ هکتار زمین در بیلهسوار، ۲۰ هزار هکتار در گرمی، ۴۵ هزار هکتار در اصلاندوز و ۴۰ هزار هکتار در مشگینشهر بر اثر خشکسالی خسارت دیدند که از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی تلاش بر جبران خسارتها است.
وام کشاورزان امهال میشود
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل تصریح کرد: دستورالعمل امهال وام کشاورزان ابلاغ شده و قرار است تا چند روز آینده از طریق بانکهای عامل وام کشاورزان بدون جریمه و یا موارد دیگر تمدید شود.
وی از پرداخت وام کم بهره چهار درصد به کشاورزان و پیگیری تخصیص اعتبارات بلاعوض به حادثهدیدگان خبر داد و گفت: در مجموع حوادث اخیر به ۱۱۲ واحد مسکونی، ۶۴۷ دام سبک و سنگین و سه هزار و ۵۰۰ قطعه طیور در استان خسارت زده و تلفات جدی را شاهد بودیم.