به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از تاس، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، در سخنانی خاطرنشان کرد که ایالات متحده هنوز هیچ برنامهای برای ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین ندارد، حتی اگر انگلیس چنین تصمیمی را اتخاذ کند.
او گفت: «هیچ تغییری در رویکرد ما برای ارسال موشکهای دوربرد مانند اتاکمز (ATACMS) به اوکراین ایجاد نشده است و در حال حاضر هنوز هیچ برنامهای برای ارسال این موشکها به اوکراین نداریم.»
هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا همچنین افزود که او نمیتواند گزارشهایی مبنی بر سرنگونی موشکهای کروز دوربرد «سایه طوفان»، توسط سامانههای پدافند هوایی روسیه را تأیید کند. کربی در جریان یک جلسه توجیهی دوشنبه گفت: «درباره سایه طوفان، من نمیتوانم گزارشها درباره سرنگونی آن توسط روسیه را تأیید کنم.»
این در حالی است که روز دوشنبه، وزارت دفاع روسیه گزارش داده بود که پدافند هوایی روسیه برای اولین بار یک موشک کروز دوربرد طوفان سایه را رهگیری کرد.
همچنین روز دوشنبه، مرکز هماهنگی و کنترل مشترک مربوط به جنایات جنگی ارتش و نیروهای اوکراینی گزارش داده بود که نیروهای اوکراینی دو موشک کروز سایه طوفان را به سمت لوهانسک شلیک کردند و این اقدام منجر به آسیب یک ساختمان اداری، دو خودرو و شیشههای هفت ساختمان مسکونی شد.
پیش از این انگلیس اعلام کرده بود که جهت کمک به دولت کی یف در هدف قرار دادن توپخانه روسیه در شرق اوکراین تعدادی سامانه موشکی پرتاب چندگانه «ام ۲۷۰» (M۲۷۰) را به اوکراین ارسال خواهد کرد که این موشکها میتوانند اهدافی را تا فاصله ۸۰ کیلومتری مورد اصابت قرار دهند. در همین رابطه، «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس در توجیح اقدام لندن در ارسال این موشک اندازها به کی یف اعلام کرد که «به این دلیل که تاکتیکهای روسیه تغییر میکند، حمایت ما از اوکراین نیز باید تغییر کند».
تصمیم فوق در حالی اتخاذ شد که میتواند خطر بروز تنش بیشتر را در پی داشته باشد چرا که کرملین بارها نسبت به ارسال هرگونه سلاح به اوکراین هشدار داده است.
پیشتر «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در واکنش به تلاش برخی کشورهای غربی در ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین گفته بود که این مسئله تغییری در واقعیت جنگ ایجاد نکرده و تنها مدت بحران را طولانیتر خواهد کرد.
پوتین افزوده بود: اگر غربیها اوکراین را به موشکهای دوربرد مجهز کنند، روسیه نیز مکانهایی را که قبلاً مورد هدف قرار نداده و خارج از دایره حملاتش بوده، هدف قرار خواهد داد. وی پیشتر نیز گفته بود که مسکو به راحتی آب خوردن میتواند تسلیحات آمریکایی و غربی در اوکراین را از بین ببرد.
روسیه بارها از ارسال تسلیحات غربیها به اوکراین انتقاد کرده و از آن مانند ریختن بنزین به روی آتش درگیریها یاد کرده است.
دستاوردهای مسکو در عملیات نظامی خود در اوکراین و به ویژه در شرق این کشور، غربیها را به این صرافت انداخته با ارسال تسلیحات پیشرفتهتر سعی کنند تا موازنه و تعادل در این زمینه به نفع مسکو بر هم نخورد. روسیه در ۵ اسفند سال گذشته عملیات ویژه نظامی خود را با هدف غیرنظامی و نازی زدایی کردن اوکراین آغاز کرد.