به گزارش خبرگزاری مهر، چهاردهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی با حضور مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا (ع)، نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استانی و شاعران حوزه کودک و نوجوان در همدان برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، جواد محقق دبیر چهاردهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی گفت: به دلیل همزمانی فراخوانی این جشنواره با دهه فجر و پس از آن تعطیلات نوروز و ماه مبارک رمضان دچار تنگای فرصت شدیم، تصور بر این بود که با وجود این دلایل تعداد آثار جشنواره کم باشند اما ۳۰۰ اثر به جشنواره رسید.
وی افزود: از استانهای مختلف کشور در این جشواره شرکت داشتند که از این تعداد ۱۵۶ شعر در حوزه کودکان و ۱۴۴ شعر مربوط به نوجوانان و برخی از آثار هم در حوزه جشنواره نبود و یا مربوط به بزرگسالان بود که کنار گذاشته شد.
محقق با بیان اینکه از ۲۷ استان در این جشنواره شرکت کردند، تصریح کرد: ۱۲۰ نفر از شاعران جشنواره چهاردهم از آقایان و مابقی از بانوان بودند، آثار رسیده ابتدا در دبیرخانه جشنواره مورد غربالگری اولیه قرار گرفت و سپس آثار به دست داوران رسید و با دقت تمام بررسی شد و در نهایت ۱۲ شعر به عنوان آثار برگزیده انتخاب شد، البته برخی از آثار با اختلاف کم کنار گذاشته شد که در کتاب جشنواره منتشر خواهد شد. شعر کودک و نوجوان نهالی است که عمده رشد خود را بعد از انقلاب اسلامی داشته، شعرهایی در این حوزه قرار میگیرند که یا اشعار برای کودکان و نوجوانان سروده شده باشند و یا شاعران آنها خود کودک و نوجوان هستند.
دبیر جشنواره چهاردهم شعر کودک و نوجوان رضوی گفت: بعد از انقلاب عباس یمینی شریف، پروین دولتآبادی و محمود کیانوش سه شاعری بودند که برای کودکان و نوجوانان شعر میگفتند، که البته گاهی داستان هم مینوشتند و گاهی نیز برای بزرگان شعر میسرودند، عباس یمینی شریف به جز چند شعر که در کتابهای درسی منتشر شد مابقی آثارش بیشتر به یکنظم شبیه بود تا شعر، آثار دولتآبادی اوضاع بهتری داشت اما برخی از اشعار وی اوزان سنگینی داشت. کسی که در ان دوران به طور جدی برای کودکان و نوجوانان شعر میگفت و در کنار آن آثار پژوهشی هم در این حوزه داشت، محمود کیانوش بود.
وی اظهارکرد: امروز شاعران تخصصی کودک و نوجوان به مراتب بیشتر از سالهای گذشته است، و تنها در همدان ۳۴ شاعر در حوزه کودک و نوجوان وجود دارد، استانهای همدان و خراسان از فعالان تخصصی در شعر کودک و نوجوان هستند.
شعر بهترین ابزار برای انتقال مفاهیم الهی و انسانی است
در ادامه حمیدرضا حاجیبابایی نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: سرودن شعر برای سنین کوچکتر مهمتر و تخصصیتر از سایر حوزهها است.
وی با بیان اینکه اگر از امروز تا آخرین روز هستی در خصوص شخصیت امام رضا (ع) شعر سروده شود باز حق مطلب ادا نخواهد شد، افزود: زیباتر از هنر وجود ندارد، هنر یعنی بتوان با فنون خاص، علم، ادب و معارف دریافتی را در اختیار مردم قرار داد. اگر حافظ و سعدی در ادبیات ما مهم هستند به دلیل انتقال مفاهیم عرفانی و معارف با هنر شعر است.
حاجیبابایی تصریح کرد: استانی که پایتخت تاریخ و تمدن است ظرفیتهای بزرگی برای ارائه فرهنگ و هنر انسانی و الهی دارد. بسیار خرسند شدم که تعداد زیادی از آثار رسیده به جشنواره از همدان بوده و این نشان دهنده تعداد شاعران بسیار در این حوزه است. باید ظریفتی ایجاد شود تا کودکان و نوجوانان ما با شخصیت امام رضا (ع) آشنا شوند، هرچه میزان شناخت ما از ائمه بیشتر باشد به همان اندازه روح بزرگتری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: هرچه انسان توحیدی شود اهل صراط خواهد بود و هرچه اهل صراط باشد شخصیتی قرآنی خواهد داشت.
حاجیبابایی اذعان کرد: باید جامعه را به سمت هدایت کنیم که امامی و قرآنی باشند آن زمان جامعه رشد پیدا میکند و به طور مضاعف از نظر اندیشه تعالی خواهد یافت.
انتقال سیره شخصیتی امام رضا (ع) به کودک و نوجوان امروز بسیار حائز اهمیت است
مرتضی سعیدی زاده مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا (ع) با بیان اینکه در رسالت فرهنگی نظام جمهوری اسلامی تبیینی وجود دارد که منجر به مبارزه با استکبار جهانی و مبارزه با ظلم میشود، اظهار کرد: جریان تبیین، جریان روشنگری در خصوص آرمانها و اهداف اسلامی و همچنین بیان رشادتها و شجاعتهای صدر اسلام تا کنون است و تلاش میکند تا جامعه اسلامی به نقطه اعلای خود برسد. بنیاد بینالمللی امام رضا (ع) تنها نماینده ایران در زمینه فرهنگ رضوی است و تلاش میکند تا لایههای مختلف جامعه را با این تبیین و جریانسازی همراه کند که یکی از این لایهها مخاطب کودک و نوجوان است.
سعیدیزاده افزود: ما در حوزه کودک و نوجوان به شدت نیازمندیم تا آنها را با ارزشها، شخصیتها و چهارچوبهای اسلامی آشنا و تقویت کنیم. امام رضا (ع) انیس النفوس هستند یعنی مونس تمام انسانهای روی زمین هستند و فرقی نمیکند مسلمان یا کافر باشد، ایشان معین الضعفا، از پدر مهربانتر، دوستی شفیق و عالم آل محمد (ص) هستند.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا (ع) با اشاره به اینکه امام رضا (ع) شخصیتی سیاستمدار و مبارز دارند، تصریح کرد: لایههای مختلفی از ابعاد وجود شخصیت ایشان هست که باید به کودک و نوجوان امروز نشان دهیم. سیره فردی و عبادی امام رضا (ع) فصلی برای توصیف به کودک و نوجوان است، سیره اجتماعی ایشان و مدارا با مردم را که نیمی از خردمندی و عقلانیت به حساب میآورند فصلی از گفت و گو برای رشد جامعه کودک و نوجوان ما خواهد بود. شخصیت امام رضا (ع) و بعد مبارزاتی ایشان در جریان ولایت عهدی تحمیلی حضرت قابلیت اعتنا در حوزه کودک و نوجوان دارد.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا (ع) گفت: نکاتی که ایشان برای تربیت انسان و رسیدن به قلههای رفیع اسلامی و انسانی دارد، آموزههای بسیار قابل توجهای وجود دارد.
وی با بیان اینکه ما در بنیاد امام رضا (ع) سعی داریم این ابعاد وجودی را به همه جامعه به خصوص کودکان و نوجوانان منتقل کنیم، اظهارکرد: در همین راستا دفتر ادبیات و شعر امام رضا (ع) پایهگذاری شد و چندین جشنواره مختلف برنامهریزی و اجرا شده است که جشنواره شعر کودک و نوجوان رضوی یکی از این جسنوارهها است.
وی از برنامهریزی یک جشنواره شعر آیینی در سطح کشور خبر داد و افزود: با هنرمندان حوزه شعر و ادبیات در حال تدارک یک جشنواره شعر آیینی هستیم تا آن را به میدان بیاوریم. تا چند سال آینده این جشنواره در همدان خواهد بود تا جریانسازی مورد نیاز برای تولیدات آثار فاخر در شعر کودک و نوجوان رضوی در این استان صورت گیرد که البته این فرصت در اختیار سایر استانها هم قرار خواهد گرفت. ما تمامتلاش خود را برای توسعه حوزه شعر و کودک و نوجوان رضوی کرده و خواهیم کرد.
وی در پایان با اشاره به اینکه جشنواره های امام رضا (ع) عمومیترین جشنوارهها در سطح کشور بوده است، یادآور شد: اختتامیه تمامی جشنوارههای رضوی با حضور برترینها در روز ولادت امام رضا (ع) در مشهد برگزار خواهد شد که در آن به برگزیدهها تندیسی تحت عنوان تندیس ارادت رضوی اهدا خواهد شد.
در پایان این مراسم از برگزیدگان بخشهای مختلف چهاردهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی با حضور مسئولین و هیأت داوران با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی تقدیر شد.