نخست‌وزیر عراق با بیان اینکه کشورش مدافع سرسخت بازگشت سوریه به اتحادیه عرب بوده است، به نقش برجسته بغداد در دستیابی ایران و عربستان به توافق اشاره کرد و فلسطین را قلب سیاست خارجی عراق خواند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه خبری المعلومه، نخست وزیر عراق تأکید کرد که نشست سران کشورهای عربی که قرار است در شهر جده عربستان برگزار شود، فرصتی طلایی برای اتحادیه عرب است تا نقش خود را برای هدایت امور ایفا کند. وی در عین حال خاطرنشان کرد که بغداد در حال آماده شدن برای میزبانی نشست وزیران حمل و نقل کشورهای همسایه و اعضای شورای همکاری خلیج فارس است.

«محمد شیاع السودانی» در مقاله‌ای که در روزنامه «الشرق الاوسط» در آستانه برگزاری نشست سران اتحادیه عرب در جده در روز جمعه منتشر شد، افزود: علیرغم خوشبینی‌هایی که ما مشارکت خود را در نشست سران اتحادیه عرب بر اساس آن بنا می‌کنیم، چشم ما به وقایع کشور برادر سودان است. آنچه در این کشور مهم می‌گذرد ما را در برابر یک آزمون و سوال اساسی قرار می‌دهد که وظیفه اتحادیه عرب هنگام شعله‌ور شدن بحران در کشورهای عضو چیست؟ اتحادیه عرب باید ابتکار عمل را برای برچیدن بحران‌ها در روزهای ابتدایی به‌عهده بگیرد و نگذارد بحران‌ها تا نقطه‌ی بی‌بازگشت ادامه دهند.

وی با اشاره به توافق ایران و عربستان برای احیای روابط سیاسی و نقش عراق در آن، ادامه داد: عراق نقش پیشگامی که از آن انتظار می‌رفت را برای اتحاد کشورهای عربی و جلوگیری از اختلافات منطقه‌ای ایفا کرد. همانطور که عراق با حوصله و آرامش تلاش کرد تا نقطه نظرات بین عربستان سعودی و ایران را نزدیک گرداند و این رویکرد، زمینه را برای امضای یک توافقنامه تاریخی بین دو کشور فراهم کرد.

نخست‌وزیر عراق به موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هم پرداخت و نوشت: عراق یکی از برجسته‌ترین حامیان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب پس از سال‌ها غیبت بود، زیرا دیپلماسی گفتگو و ادغام عربی را دنبال می‌کرد و این سیاست عراق، تأثیر محسوسی بر تصمیم نشست وزرای خارجه عرب در قاهره در هفتم ماه جاری در مورد بازگشت دمشق به اتحادیه عرب داشت. این بازگشت نشان دهنده پایان طوفان تجزیه و اختلاف در منطقه است که سال‌ها روابط بین برادران را تحت تأثیر قرار داد.

السودانی ادامه داد: ما در نشست «بغداد ۲» در اردن به صراحت اعلام کردیم که نمی‌پذیریم که عراق سکویی برای تهدید همسایگان عربی و منطقه‌ای خود باشد، بلکه آن را به نقطه کانونی برای همگرایی و مشارکت مبتنی بر یکپارچگی اقتصادی برای خدمت به کشورهایمان تبدیل کنیم.

وی در مقاله‌اش افزود: ما کار را بر روی پروژه راهبردی اتصال بندر فاو به مرزهای ترکیه و از آنجا به اروپا آغاز کردیم و برای بررسی این طرح، بغداد در حال آماده شدن برای میزبانی نشستی است که در آن وزیران حمل و نقل کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، ایران، ترکیه، سوریه و اردن در پایان این ماه حضور دارند.

نخست‌وزیر عراق در بخش دیگری از این مقاله به تقویت روابط عراق با مصر و مغرب و از سرگیری فعالیت سفارت مغرب در بغداد اشاره کرد و مبادله تجارب در عرصه‌های مبارزه با افراط‌گرایی و همکاری در بخش‌های اقتصادی، کشاورزی و بانکی را از اقدامات مهم دولتش دانست.

محمد شیاع السودانی همچنین فلسطین را کانون و قلب سیاست خارجی عراق خواند و تأکید کرد که موضع ثابت و اصولی عراق، حمایت از حق مشروع و عادلانه ملت فلسطین است و عراق از تلاش‌های فلسطینیان برای تشکیل کشور مستقل با پایتختی قدس حمایت می‌کند.