اشکان پیر دل‌زنده کارگردان نمایش «چخفته» عنوان کرد در این اثر نمایشی شخصیت دایی وانیا وارد بسیاری از داستان‌های آنتون چخوف می‌شود و زندگی‌اش را یک دقیقه قبل از مرگ مرور می‌کند.

اشکان پیر دل‌زنده کارگردان نمایش «چخفته» که این روزها در عمارت نوفل لوشاتو روی صحنه است با ابراز خرسندی از استقبال مخاطبان از این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه نمایش با بازخوردها و استقبال خوبی روبرو شده و بر اساس آمار اعلام شده توسط سایت تیوال یکی از ۵ اثر پرفروش تهران در اردیبهشت ماه بوده است. در این نمایش شخصیت وانیای نمایشنامه «دایی وانیا» وارد حدوداً ۲۵ داستان چخوف می‌شود و مخاطب حضور این کاراکتر را در آثاری چون «مرغ دریایی»، «عطسه» و… شاهد خواهد بود.

وی ادامه داد: در واقع در نمایش «چخفته» یک دقیقه قبل از مرگ دایی وانیا را در طول ۷۰ دقیقه به نمایش گذاشته می‌شود. در این نمایش وانیا در شهری به نام ساخالین ساکن است؛ شهری که کسی نمی‌تواند از آن بیرون بیاید. در واقع این شهر سمبل ذهن وانیا است و چون از بچه گی جرات و جسارت نداشته علاوه بر اینکه عشقش یلنا را از دست می‌دهد، شغلش را هم از دست می‌دهد و در نهایت زندگی‌اش نابود شده و به مرگ می‌انجامد. نمایش یک دقیقه قبل از مرگ وانیا را به تصویر می‌کشد که در این زمان اندک همه گذشته‌اش از کابوس‌ها و خواب‌ها گرفته تا خاطراتش مرور می‌شود.

پیر دل‌زنده درباره دلائل پرداختن به این کاراکتر دنیای چخوف عنوان کرد: این مساله را تا به امروز جایی عنوان نکردم اما باید بگویم که دایی وانیا در واقع دایی فوت شده خود من است که متاسفانه به دلیل نداشتن جرات و جسارت در زندگی اش به خیلی از آرزوها و خواسته‌هایش نرسید و در نهایت نیز از دنیا رفت. با وجودی که علاقه بسیار زیادی به دایی‌ام دارم اما به کارهایی که در زندگی اش کرد افتخار نمی‌کنم چون معتقدم آدم‌ها باید خودشان بخواهند تا به آرزوها و خواسته‌هایشان برسند.

وی یادآور شد: دوست داشتم این دغدغه ذهنی و درونی که سال‌ها فکر من را به خودش مشغول کرده بود، روی صحنه بیاورم ضمن اینکه چون به داستان‌های چخوف اشراف کامل داشتم جرات کردم و به سراغ آثار او رفتم و اگر می‌خواستم نویسنده دیگری را انتخاب کنم باید تمام آثارش را از ابتدا می‌خواندم تا با نوع نگاه و دغدغه‌هایش آشنا شوم. با وجودی که هر ۱۰ جلد داستان‌های چخوف را خوانده‌ام اما همچنان در طول کار با زوایای تازه ای از چخوف آشنا می‌شوم که برایم دلپذیر است.

این کارگردان در پایان درباره فضاسازی و شیوه اجرایی نمایش بیان کرد: دکور، طراحی نور و لباس‌ها همگی غیرواقعی و فانتزی هستند و نمایش در فضایی بدون زمان و مکان روایت می‌شود چون در طول این ۷۰ دقیقه وارد فضای ذهنی وانیا می‌شویم. البته نمایش طنز چخوفی را که در آثار این نویسنده وجود دارد، حفظ کرده اما در نهایت اکثر تماشاگران با چشم گریان از سالن خارج می‌شوند چون شاهد اتفاقات دردناکی هستیم که برای یک شخصیت در طول زندگی اش افتاده و پایان زندگی اش هم به دلیل فکر کردن زیاد رقم می‌خورد.

نمایش «چخفته» برداشتی آزاد از نمایشنامه‌های آنتوان چخوف به نویسندگی فرزانه محمدحسین و کارگردانی اشکان پیرِ دل‌زنده و تهیه کنندگی رضا ناجی‌پور و فرزانه محمدحسین است که در بخشی از آن، صدای زنده‌یاد پرویز پورحسینی در حال خواندن قسمت‌هایی از نمایشنامه «مرغ دریایی» چخوف پخش می‌شود.

موسیقی این نمایش توسط صبا ندایی ساخته شده است و مجید یوسف‌زاده طراح و ساخت تیزر این اثر را برعهده دارد.

رومینا فرمانی، فرزانه محمدحسین، یگانه منصوری، سارا زارعی، امیرحسین فروتن، سارا عزیزی، کیارش زرین، سیاوش کریما، محمدعلی الحمد و محمدعلی براتی بازیگران این نمایش هستند که تا ۵ خرداد ماه در عمارت نوفل لوشاتو روی صحنه می‌ماند.