به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام و المسلمین هادی صادقی در همایش مردم، سازش، پیشگیری که با حضور اعضای شوراهای حل اختلاف، علما و سران طوایف، معتمدین، مصلحین و حکمین قرآنی، طلایه داران، سفیران صلح و صلح یاران در شهرستان بم برگزار شد، گفت: هر چه در زمینه استفاده از ظرفیتهای مردمی برای توسعه صلح و سازش و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی سرمایه گذاری کنیم، به نفع مردم، دولت و قوه قضائیه خواهد بود و در این رابطه باید تمام کسانی که در این مسیر حرکت میکنند را قدر بدانیم تا جنبه مردمی این موارد حفظ شود.
وی خطاب به صلح یاران، علما، ریش سفیدان، صاحبان نفوذ، مصلحین و حکمین قرآنی گفت: شما شأن خود را از اعتبار شخصی خود میگیرید و این افتخار بزرگی است.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور با اشاره به این مطلب که ستادهای صبر به عنوان جایگزین دادگاه و دادسرا، تلاش میکنند که بر مبنای عدل، انصاف و اخلاق راهی برای حل اختلافات پیدا کنند، گفت: شوراهای حل اختلاف، داوری، میانجیگری، مصلحین و … از روشهایی است که تلاش میکند اختلافات را آسانتر، ارزانتر، سریعتر و پایدارتر برطرف کنند.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور ضمن بیان این مطلب که باید میدان را برای کار معتمدان، ریش سفیدان، علما و اعضای ستادهای صبر فراهم کرد، تاکید کرد: باید ضمن توسعه ارجاع پروندهها به هیأتهای صلح، شبکه سازیهای محلی به منظور استفاده حداکثری از ظرفیتهای ستاد صبر را مد نظر قرار داد.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی اظهار کرد: نباید اجازه داد که مسائل خانوادگی به کشمکشهای دادگاهی کشیده شود و باید با استفاده از حضور اعضای شوراهای حل اختلاف در ورودی دادگاههای خانواده، از ورود پروندهها به محاکم خانواده جلوگیری کرد.
وی گفت: فلسفه قدرت دفاعی کشور ما برای تداوم صلح است، زیرا صلح در حوزه کلان زمانی حاصل میشود که قوی باشیم و در بین مردم، صلح زمانی محقق میشود که گذشت داشته باشیم.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور با اشاره به این مطلب که انسان با ایثار به بزرگی میرسد و افرادی که وساطت میکنند و اهل خیر هستند؛ کرامت میافرینند و خودشان نیز اهل کرامت هستند، گفت: باید دست تمام ریش سفیدان و بزرگترهایی که حرف آنها خریدار دارد و برای رفع اختلافات به میدان میآیند، بوسید، زیرا این افراد کار ارزندهای میکنند.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی گفت: مهمترین کار این است که بر مبنای فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی کاری کنیم که ظرفیت عظیم مردم برای حل مسائل به صحنه بیاید و مسئولان نیز وظیفه پشتیبانی خود را انجام دهند.
وی با اشاره به این مطلب که فکر نکنیم مسئولان دولتی، قضائی و انتظامی میتوانند تمامی امور را به صورت کامل انجام دهند، تصریح کرد: کارهای بزرگ را باید با کمک مردم انجام داد و این اتفاق بزرگ در قالب ستاد صبر انجام میشود و ستادهای صبر زمینه حضور اقشار مختلف مردم و مسئولان برای حل مسائل مختلف به شمار میروند.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور گفت: ستادهای صبر در استانها میتوانند کارهای فراتر از یک دستگاه، نهاد و قوه را انجام دهند و میتوانند اقداماتی دربرگیرنده و فراگیر نسبت به همه مردم را به انجام رسانند.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی بیان کرد: اگر در جامعهای حقوق به درستی رواج یابد، حداقل ارتباط و زیست انسانی برای افراد فراهم میشود و اینگونه نیست که با رعایت حقوق، زندگی انسانی کامل محقق شود و برای رسیدن به زندگی انسانی و بانشاط باید به سمت اوج قله اخلاق نیز حرکت کرد.
وی با اشاره به این مطلب که تاکید بر احسان در نگاه دین محور در سطح اهمیت بالایی قرار دارد، گفت: با توسعه اخلاق در جامعه، از بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق و … جلوگیری میشود و برای نیل به این اهداف باید آموزشهای مرتبط را در مدارس توسعه داد.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور عنوان کرد: دولتها وظیفه دارند که کف عدالت را تضمین کنند؛ به عنوان مثال قاضی باید حکم به عدالت کند و مردم وظیفه توسعه احسان در جامعه را بر عهده دارند که منجر به توسعه بیش از پیش عدالت میشود.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی با اشاره به اینکه در مبانی اخلاق هنجاری با موارد خردگرایان، دیگر گرایان، فایده گرایان (مصلحت جمعی)، وظیفه گرایان و فضیلت گرایان روبرو هستیم، گفت: باید اخلاق را در دو حوزه کلان و خرد دسته بندی کرد و دولت در راستای تحقق اخلاق کلان باید بر اساس مصلحت و عدالت حرکت کند و مردم باید در حوزه اخلاق خرد به فکر مراقبت از خود و دیگران باشند.
وی عنوان کرد: فعالیت در حوزه مصالحه، پیشگیری از وقوع جرم، گذشت کردن و اخذ رضایت در حوزه اخلاق خرد معنا میشود که در این زمینه بزرگترها، معتمدان، افراد دارای نفوذ کلام و … وظایف سنگینتری بر عهده دارند و باید به عنوان اعضای ستاد صبر در راستای رفع منازعات و اختلافات گام بردارند.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور تصریح کرد: سویه مردمی کار در حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و توسعه صلح و سازش باید قوی و زنده شود و مردم برای کار، میدان داشته باشند و مسئولان باید این میدان را فراهم کنند.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی افزود: در دستگاه قضائی این میدان را ایجاد کردهایم، زیرا با رسیدگی به پروندهها مسائل ختم به مصالحه نمیشود و از این رو توجه به حضور مردم در رفع اختلافات به صورت ویژهتری دیده شده است تا ضمن شناسایی و رفع زمینههای بروز جرم و آسیب اجتماعی، در صورت بروز اختلاف، زمینه رفع اختلاف با صلح و سازش فراهم شود.