به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، اسفند یار رحیم مشایی ظهر امروز در آیین رو نمایی از طرح مقبره شمس تبریز در خوی ادامه داد: باید با معرفی شخصیت های فرهنگی، دینی و اسلامی این جایگاه دوباره در دنیا احیا شناسانده شود.
وی با بیان اینکه درخشیدن به عنوان یک انسان در ایران افتخار مضاعفی است، افزود: این بازشناسی عظیم و تاریخی از رهگذر معرفی ذخیره های گرانقدر فرهنگی چون شمس و مولانا و .... این سرزمین میسر خواهد شد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی با اشاره به ثبت آثار تاریخی و فرهنگی کشورها در سازمان یونسکو گفت: ثبت هر یک از این آثار نمایشگر این است که امروز جهانیان به سهم مشترکی از استفاده از ظرفیتهای انسانی دست یافته است.
مشایی با اشاره به جایگاه شمس تبریزی در عرفان اسلامی گفت: شمس به واسطه تسلط بر عرفان و اسلام آثار ارزشمندی را در جهان از خود برجای گذاشته و همین امر موجب شد مولانا و جهانیان مجذوب وی شوند.
وی برپایی گرامیداشت این عارف نامی و مفاخر فرهنگی و اسلامی کشور را فرصت مناسبی جهت ارج نهادن و معرفی ذخایر عظیم فرهنگی و تمدنی ایران به جهانیان دانست.
رئیس سازمان میراث فرهنگی یاد آور شد: ایران به واسطه تاریخ فرهنگی با سابقه از جمله مردان و زنان بزرگ در تاریخ بر قله های مرتفع حوزه های دینی و اسلامی دنیا قرار دارد.
مشایی درادامه بر پایی کنگره های گرامیداشت مفاخر اسلامی و فرهنگی در کشور و بازشناسی و معرفی این شخصیت ها به نسل آینده تاکید کرد.
در ادامه این مراسم مدیر پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی گردشگری وصنایع دستی کشور با بیان اینکه پژوهش در زمینه تمامی مفاخر ایران در اولویت های این مرکز قرار دارد گفت: برای تحقق این امر برنامه های مختلفی توسط پژوهشکده فرهنگ و تمدن کشور و هفت پژوهشگاه در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به جایگاه شمس در دین مفاخر اسلامی در دنیا افزود: متاسفانه مقام و منزلت این عارف بزرگ آن گونه که باید به جهان معرفی و شناسانده نشده است.
خسرو خوانساری به آغاز پژوهشهای مختلف در زمینه زندگی و شخصیت عارف این نامی کشور خبر داد و گفت: پژوهشهای تاریخی، تدوین کتاب شناسی، کاوش های باستانی شناسی، پژوهش مردم شناختی و طراحی آرامگاهی برای شمس از اهم این پژوهشهاست.
مدیر پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی در ادامه یاد آور شد: تمام این پژوهشها و مطالعات پس از اتمام در قالب مجموعه ای تدوین و به زبانهای مختلف ترجمه و به دنیا ارائه خواهد شد.
رضا حیدری مدیر پژوهشی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی دیگر سخنران این آیین به انجام چهار گمانه زنی در محوطه شمس تبریزی اشاره کرد و گفت: در راستای انجام کارهای پژوهشی توسط پژوهشکده سازمان این گمانه زنی ها انجام و نتایج ارزنده و مثبتی به دست آمده است.
وی هدف از این گمانه زنی ها را مطالعه لایه های فرهنگی بر اساس مطالعات صورت گرفته عنوان کرد و افزود: در راستای توسعه این مکان ارزشمند پروژه های مختلف عمرانی در قالب طرح از حرم تا حرم اجرا می شود.
حیدری کشف سه هزار و 78 قطعه سفال تاریخی مربوط به دوره های سلجوقی، قاجاریه و صفوی و 9 عدد اسکلت انسان مربوط به دوره های مختلف را از جمله اقداماتی دیگر باستانی شناسی در محل این اثر تاریخی ذکر کرد.
این آیین به منظور گرامی داشت کنگره همایش مولانا و شمس تبریزی در شهرستان خوی انجام شد.
کنگره بزرگداشت مولانا و جشنواره شمس تبریزی از شنبه با حضور بیش از 200 اندیشمند و فرهیخته داخلی و خارجی در شهرستان خوی آغاز شده است.
حضور مقامات بلند پایه کشوری و استانی، حضور هنرمندان برجسته آواز و موسیقی و اجرای برنامه های فرهنگی مختلف از سوی این هنرمندان بر پایه نمایشگاه از جمله برنامه های جنبی این کنگره می باشد.
این کنگره فردا با حضور وزیر کشور و جمعی از مقامات کشوری به کار خود پایان خواهد داد.