تاریخ انتشار: ۲۲ بهمن ۱۳۸۲ - ۱۷:۵۵

خبرگزاري "مهر": فردا پنجشنبه بيست و سوم بهمن ماه سال 1382 هجري شمسي مقارن است با بيستم ذي حجه الحرام سال 1424 هجري قمري و برابر است با دوازدهم فوريه سال 2004 ميلادي

نخستين  اعلاميه رسمي امام خميني پس از پيروزي انقلاب اسلامي :


امام خميني رهبركبير انقلاب اسلامي  در نخستين اعلاميه خود پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران ملت ايران را به رعايت نظم و انضباط انقلابي فرا خواندند . متن پيام به اين شرح است :
ملت معظم ايران ! ، اهالي سلحشور تهران   ، در اين موقع كه پيروزي نهايي ملت عزيز نزديك است ، لازم است به تذكرات زير به طور تكليف شرعي - الهي و تعهد ملي توجه نمايند! متخلف از آن مخالف خداوند تعالي و خائن به كشور و نهضت اسلامي است : 1 - اكنون كه دستگاه ديكتاتوري و ستمكاري بر چيده شد ، بايد از هر نوع خرابكاري و چپاول و آتش سوزي ، و ظلم احتراز شود بر عموم است كه از اين گونه اعمال غير اسلامي و غير  انساني  به شدت جلوگيري نمايند . آنان كه دست به اين اعمال و حشيانه مي زنند خائن به مملكت و مخالف نهضت اسلامي هستند .
2- بايد تا برقراري نظم از طرف دولت موقت ، نظارت در حفظ مراكز عمومي از قبيل وزارتخانه ها و بانكها و ديگر مراكز دولتي و ملي بنمايند و اموال ملت را نگذارند هدر برود . ملت عزيز ! نگذارد بد خواهان منعكس كنند كه با به هم خوردن رژيم فاسد هرج و مرج و خرابكاري جاي آن را گرفته است .
3- به فرصت طلبان كه مي خواهند با ماسك انقلابي از رژيم منقرض پشتيباني كنند و نهضت را بدنام نمايند مهلت فعاليت ندهيد و ملت مسلمان بايد ابتكار را به دست  گيرند .
4- ماموريني كه از طرف آقاي نخست وزير اسلامي ماموريت دارند سربازان انقلاب اند و بايد با آنها همكاري كنيد و اگر مخالفين مردم مسلمان خواستتند كارشكني كنند از آنها جلوگيري كنيد .
5- لازم است مردم هر چه زودتر از  خيابانها به مساجد و مراكز اجتماع بروند و به عهده علماي اعلام و خطباي محترم گوش دهند و بر علماي اعلام و خطباي بلاد است كه به مساجد و مراكز عمومي تشريف برده و مردم را دعوت به صلاح و سداد كنند و از اعمال خلاف مسير نهضت به شدت جلوگيري نمايند و با بياني رسا مردم را از هرج و مرج و خرابكاري بازدارند و حكم شارع مقدس را ابلاغ نمايند .
6- اكنون كه قواي انتظامي از قبيل ارتش و ژاندارمري و شهرباني به ملت پيوسته اند بر عموم ملت لازم است كه به هيچ وجه تعرض به آنان نكنند و آنان را چون برادر نگهداري كنند و بر علماي اعلام است كه مردم را ارشاد كنند كه از قواي انتظامي كه تحت لواي حكو مت اسلامي آمده اند حمايت نمايند .
                                                                                       والسلام عليكم ورحمه اله و بركاته
                                                                                           روح الله الموسوي الخميني

درپي دستور امام خميني مردم براي حفاظت از كاخ ها و مراكز مهم بسيج مي شوند تا از چپاول و غارت جلوگيري كنند ،  چه عده اي فرصت طلب به زور اسلحه به اسم دولت فرش ها و اشياء عتيقه و قيمتي را از كاخ ها سرقت مي كردند  .

تشكيل كميته انقلاب اسلامي :


در چنين روزي در سال 1357 ه ش  به فرمان امام خميني ره كميته انقلاب اسلامي تشكيل شد . كميته را مي توان اولين نهاد رسمي پس از انقلاب اسلامي دانست . در اين نهاد نيروهاي مردمي با توجه به پيام امام خميني وظايف حفاظت و نگهداري از مال و جان و ناموس را عهده دار شدند . اين نهادبعدها گسترش يافت و هم عرض نهاد هايي چون شهرباني وژاندارمري انجام وظيفه  مي كرد تا اين كه سرانجام با تصويب مجلس شوراي اسلامي نيروهاي مذكور در يك نهاد با نام نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران ادغام شدند . 

در گذشت تيمور گوركاني :


امير تيمور گوركاني ، در چنين روزي در سال 1405 ميلادي (807 ه ق ) ديده از جهان فرو بست . تيمور موسس سلسله تيموريان و از خاندان برلاس مشهور به گوركان است . او در سال 736 ه ق در ماوراءالنهر به دنيا آمد . پدرش ترغاي نويان و جدش ابغاي بود . وي در بيست و چهار سالگي بر تخت سلطنت نشست . تيمور در دوره پادشاهي خود دائم در جنگ به سر مي برد و در اين جنگ علاوه بر فتوحات ويرانه هاي بسياري به جاي نهاد . وي بار اول گرجستان ، شيروان ، ديار بكر ، فارس و اصفهان را فتح كرد . او دريورش دوم خود عراق عرب  و بغداد و لرستان و بخشي از روسيه را فتح نمود . تيمور لنگ در يورش سوم عازم آسياي صغير شد و پس از جنگ هاي مشهور به سيواس ، قيصريه و انگوريه بسيار ويراني از خود به جاي نهاد . اين حمله هفت سال به طول انجاميد و گفته مي شود آخرين حمله او بوده است . پس از او شاهرخ پسر او به سلطنت نشست . ويرانه هايي كه در ايران ايجاد كرد و جنايت هايي كه در اين سرزمين متمدن آفريد ، تيمور لنگ را جون چنگيز براي هميشه در تاريخ ايران بزرگ منفور كرده است.  

تولد خواجوي كرماني :
در چنين روزي در سال 689هجري قمري كمال الدين ابوالعطا محمد بن علي متخلص به خواجوي كرماني   شاعربرجسته ايراني به دنيا آمد . اشعار عارفانه  خواجوبسيار زيبا و گاه حيرت انگيز اند . اودر اشعار خود معاني عرفاني زيبا را به همراه تصاوير ناب به تصوير مي كشد . خواجوي كرماني درمثنوي ازنظامي پيروي مي‎كرد ولي بسيارروانترازاو مي‎سرود. بر خي از آثار او حتي مورد اقبال شاعران بنامي چون حافظ قرار گرفته است . مثتوي هماي و همايون ، منظومه گل و نوروز ، كمال نامه ، روضه الانوار و گوهر نامه عناوين مهمترين آثار اويند . كمال الدين ابوالعطامحمود  در شاعري از اختران طراز اول آسمان ادب ايران است. سخن شناسان ، شعر او را در فصاحت و بلاغت بي نظير شمرده اند. وي فضايل مقدماتي را در كرمان كسب كرد و سپس راهي شيراز گرديد و از محضر پرفيض علماي آن ديار توشه ها اندوخت. او چندي نيز در اصفهان رحل اقامت افكند. خواجو در سال 753 هجري وفات يافته و در شيراز مدفون گرديد. وي  در سرودن غزل ، قصيده ومثنوي توانائي داشته اما به جهت اينكه در فاصله زماني زندگي دو شاعر گرانقدر يعني سعدي وحافظ، مي زيسته تقريبا گمنام واقع شده ومقام شاعري وي چنانكه بايد شناخته نشده است. مقبره خواجوي كرماني داراي بقعه و بارگاه خاصي نيست و تنها در سال 1315 شمسي با استفاده از ميله‌هاي آهني، ديوار و نرده‌اي براي اين مقبره ساخته شد و باغچه كوچكي نيز در آنجا احداث گرديد.  بر روي سنگ قبر هيچ نوشته‌اي وجود ندارد. در طي دهه اخير آرامگاه خواجوي كرماني مورد مرمت و احياء قرار گرفت. وي را در جوار دروازه قرآن شيراز بر دامنه كوه الله اكبر دفن كرده اند. 

ارتباط بدون ويزا  :
در چنين روزي در سال 1342 ه ش دولتين  دو كشور ايران و تركيه به منظور ايجاد ارتباط بيشتر ميان شهروندان ايراني و ترك اخذ ويزا ميان دو كشوررا برداشته اند . چنين معاهداتي معمولا به منظورنشان دادن  حسن همجواري و ايجاد در آمدهاي توريستي ميان دو كشور صورت مي گيرد .

بمباران فلسطينيان  :


در چنين روزي در سال 1970 ميلادي ، جنگنده هاي رژيم صهيونيستي يك كارخانه را در نزديكي منطقه “ابو زعبل” مصر بمباران كردند كه در نتيجه 70 كارگر شهيد و 98 تن ديگر مجروح شدند .

اتحاديه سوسيال دموكرات در هلند :
 در چنين روزي در سال 1882 ميلادي   اتحاديه سوسيال دمكرات هلند در آمستردام تشكيل شد. 
 
اشغال يونان :
در چنين روزي در سال 46 قبل از ميلاد ي روميان كشور يونان را به اشغال خود در آوردند . اين تسلط تا  سال 1453 ادامه يافت و پس از آن عثماني براين كشور چنگ انداخت .

شهادت حسن البنا :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي حسن البنا موسس اخوان المسلمين به شهادت رسيد . حسن البنا در سال 1906 ميلادي به دنيا آمد . وي سازمان اخوان المسلمين را در سال 1929 ميلادي رسما تشكيل داد . اين سازمان به صورت قدرتمندترين سازمان زمان خود در آمد و به سرعت در تمام شهر هاي مصر ، سودان ، سوريه ، لبنان ، اردن ، فلسطين و شمال آفريقا نفوذ كرد . حسن البنا بعدها به عنوان مرشد العام مشهور شد . پس از فعاليت هاي گسترده سازمان از جمله ترور دو نخست وزير ، بسياري از اعضاي اخوان المسليمن دستگير شدند . وي نيز در چنين روزي در سال 1949 به شهادت رسيد . اخوان المسلمين يكي از بزرگترين سازمانهاي مصري است  كه در برابر نهاد هاي استعماري قيام كرد . شمار اعضاء اين جمعيت در پايان جنگ جهاني دوم حدود دو ميليون نفر بوده است. دولتهاي عربي بويژه دولت مصر تحت تاثير و نفوذ اين جريان سياسي قرار گرفتند.اين جمعيت ابتدا از تحولات سياسي سال 1952 مصربعد از كودتاي جمال عبدالناصر و يارانش پشتيباني نمود ولي بعدها با تصميمات دولت مصر در زمينه  ايجاد روابط بهتر با غرب سربه مخالفت برداشت و خواستار انطباق سياست مصر با هدف هاي اخوان المسلمين شد. پس از انحلال جمعيت اخوان المسلمين و مصادره  اموال آن توسط دولت مصر در سال 1954 دفتر جمعيت ، مركز خود را از قاهره به دمشق آورد .محمد مهدي عاكف در حال حاضر رهبري اين جنبش را به عهده دارد .



تولد آبراهام لينكلن :
در چنين روزي در سال  1809ميلاتدي آبراهام لينكلن به دنيا آمد . آبراهام لينكلن شانزدهمين رييس جمهور آمريكا  است . وي در خانواده فقيري به دنيا آمد و از نزديك با فقر آشنا بود . او به همين دليل بعدها مدافع حقوق بردگان و آزادي آنان شد. وي در سال 1861 به رياست جمهور آمريكا برگزيده شد  و در سال 1863 اعلاميه آزادي برده ها را منتشر ساخت . لينكلن چند روز بعد از  پايان جنگ  هاي داخلي آمريكا در واشنگتن به دست يك هنرپيشه متعصب به نام جان ويلكس بوث هدف گلوله قرار گرفت و كشته شد .

تولد چارلز داروين :
در چنين روزي در سال  1809 ميلادي چارلز داروين متولد شد . داروين زيست شناس برجسته انگليسي در دوازده سالگي براي فراگيري علوم پزشكي به ادينبورگ رفت اما به دليل اينكه به پزشكي علاقه اي نداشت به سمت علوم مذهبي روي آورد . او در اين زمينه نيز موفقيتي به دست نياورد و سرانجام به سوي اكتشاف كشيده شد و به همراه يك هيات طبيعي دان به جزاير اقيانوس آرام رفت . او در اين حوزه به تحقيق پرداخت و رساله خود را با نام اصل انواع مطرح ساخت . در اصل انواع او با انجام يك بحث مفصل ريشه هاي انساني را برگرفته از نسل ميمون ذكر مي كند . فلسفه او تاحدود زيادي پيچيده است و حتي در سالهاي اخير انديشه او به چالش كشيده شده است .  بنياد انواع، انسان و پيدايش انسان از ديگر آثار اويند .

تاسيس سانتياگو :
در چنين روزي در سال  1541 ميلادي شهر سانتياگو كه در حال حاضر پايتخت شيلي است تاسيس وساخته شد .

آخرين امپراطور :
در چنين روزي در سال  1912 ميلادي هوسان تونگ آخرين امپراطورچين كه پسر بچه اي بيش نبود اعلام كرد كه قدرت را واگذار خواهد كرد . به اين ترتيب  سلسله مانچجو چينگ در چين  به سرانجام خود  رسيد . متعاقبا در چين نظام جمهوري  پديد آمد .

محاكمه ميلوسوويچ :


در چنين روزي در سال  2002 ميلادي  محاكمه رييس جمهور سابق يوگسلاوي ، اسلوبودان ميلوسو ويچ  در دادگاه جنايي سازمان ملل  در هلند شروع شد . ميلوسوويچ به خاطر جنگ هايي كه در بالكان به راه انداخته بود و همچنين  به دليل  جنايات جنگي در اين جنگ ها محاكمه مي شد .

تولد توماس  كمپيون :
در چنين روزي در سال  1567 ميلادي توماس كمپيون آهنگساز ، شاعر و فيزيكدان انگليسي به دنيا آمد .

تولد تتماير :
در چنين روزي در سال  1865 ميلادي كازيميرز پي تتماير نويسنده و شاعر بر جسته لهستاني به دنيا آمد ." لهستان جوان" عنوان مهترين اثر اوست .

تولد فرانكو زفيره لي :
در چنين روزي در سال  1923 ميلادي فرانكو زفيره لي فيلسماز بر جسته ايتاليايي به دنيا آمد ." رومئو و ژوليت " عنوان مهمترين اثر اوست . او از جمله فيلمسازان نوگراي ايتاليايي است .

در گذشت  شلاير ماخر :
در چنين روزي در سال  1834 ميلادي فردريش شلاير ماخر متاله و فيلسوف آلماني در سن 65 سالگي ديده از جهان فروبست . شلاير ماخر متاله و فيسوف آلماني را مي توان يكي از بنيانگذاران هرمنوتيك جديد ديني خواند . وي با رومانتيك هاي آلماني نزديكي داشت و مفاهيم جديد در حوزه نقد ادبي را مي شناخت . ماخر تحت تاثير هرمنوتيك گئورك فردريش  مه ير بود و در باب هنر تاويل تحقيقات فراواني كرد . نظريه‏ او در باب هرمنو تيك  عمدتا حول دو محور مي گردد؛ نخست  شرايط حاكم بر مؤلف به هنگام نگارش و دوم  آگاهى از ذهنيت‏خاص مؤلف.   شلاير ماخرمحورهاي انديشه خود را بر مبناي  متفكران رمانتيك قرار مي دهد چرا كه  آنها استدلال مى‏كردند: « شيوه تعبير هر فرد، هر چند كه يگانه و بى همتا باشد ضرورتا روحيه يا احساس فرهنگى وسيعترى را منعكس مى‏سازد، يك تفسير صحيح نه تنها محتاج فهم بافت فرهنگى و تاريخى خاص مؤلف است‏بلكه به دريافت ذهنيت ويژه‏ او نيز نياز دارد» . وي در اين باب از عقايد يوهان مارتين كلادينوس استفاده كرده است . ديلتاى تعبير دقيقى درباره او دارد كه‏مى‏گويد: شلاير ماخر "كانت هرمنوتيك" است. او پرسش خود را درباره درك متن عنوان مي كند و تصريح مي كند موقعيت فهم، موقعيت نسبى  است. مفهوم كلام او را اين گونه مي توان بيان داشت كه  براي هر  گوينده ‏اى ، شنونده اي وجود دارد . شنونده  ناگهان‏با عملى اسرارآميز مى‏تواند معناى جملات گوينده   را به طور حدسى‏ كشف كند. اين عمل اسرارآميز و حتى حدسى، عمل‏ هرمنوتيكى است و جايگاه حقيقى علم هرمنوتيك همين‏جاست. پس علم هرمنوتيك، فن شنيدن است. از نظرشلاير ماخر فهم عبارت است از دوباره تجربه كردن‏ اعمال ذهنى مؤلف متن. عمل فهم، عكس تصنيف است  زيرا فهم از بيان پايان يافته وثابت آغاز مى‏شود و به آن حيات ذهنى باز مى‏گردد كه آن‏بيان از آن برخاسته است. گوينده يا مؤلف جمله‏اى‏مى‏سازد و شنونده در ساختارهاى آن جمله و آن تفكررسوخ مى‏كند: يعنى زبان، واسطه رسوخ در ذهنيت ونيت مؤلف مى‏شود. بنابراين، تفسير عبارت  از دوسويه درهم كنش است: نحوى و روان شناختى. جنبه ‏نحوى با زبان سرو كار دارد و جنبه روان شناختى با تفكرگوينده. 

 در گذشت امانوئل كانت :


در چنين روزي در سال 1804 ميلادي امانوئل كانت فيلسوف بر جسته آلماني ديده از جهان فروبست . وي در سن هفتاد و نه سالگي در پروس درگذشت  .امانوئل در كوينسبرگ زاده شد و در همان جا به تحصيل علم پرداخت و بسيار نيز تاليف كرد . آثار قلمي او را بيش از هشتاد رساله و كتاب كوچك و بزرگ برشمرده اند كه مهمترين آنها در نقادي عقل و فلسفه است . او در بيشتر حوزه هاي علمي دست به نگارش زده است . مفاهيمي كه اوارايه مي دهد بسيار پيچيده و حتي  در ميان فيلسوفان نيز از غموض برخوردار است . وي در حوزه هاي فلسفه اخلاق ، فلسفه علم و شناخت شناسي صاحب نظريات متقني است .   انديشه امانوئل كانت را در چندين حوزه مي توان مورد بررسي قرار داد ؛  فلسفه اولى ، رياضيات و طبيعيات در حوزه انديشه ورزي كانت قابل بررسي اند .  وي براهين رياضيات را يقينى مى‏داند و منشا پيدايش مفاهيم رياضى را فطرت بر مي شمرد .او معتقد است  در امور طبيعى ذهن انسان تنها قادر است عوارض و ظواهر فنومن‏ها را كه به حس درمى‏آيند ادراك كند و از ادراك ذوات فنومن‏ها كه مظهر عوارض و ظواهرند عاجز است . وي  درحوزه  جد ل  كتاب نقد عقل محض را ارايه كرده است . اين فيلسوف ايده آليست آلماني با انتشار كتاب " نقد عقل محض " در سال 1781 به نقد توانايي عقل انسان براي رسيدن به نتايج منطبق با واقعيت پرداخت. وي در اين كتاب حوزه عمل  ذهن را برمي شمرد  و به اين نتيجه دست مي يابد كه عقل  در تحليل امور جهان  ناتوان است . اوهمچنين   بناي اساسى اخلاق را قضاياى اخلاقى پيشينى مى‏داند كه زائيده عقل انسانى است و به هيچ وجه از تجربه و آزمايش نشات نگرفته است‏ .

استقلال شيلي :
در چنين روزي در سال  1818 ميلادي شيلي استقلال خود را از اسپانيا اعلام كرد . شيلي كشوري است طويل و كم عرض در آمريكاي جنوبي در ساحل شرقي اقيانوس كبير . نژاد مردم اين كشور سفيد و سرخ و زبان رسمي آنان اسپانيولي است . عموم اهالي اين كشور از مذهب كاتوليك پيروي مي كنند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است و در سال 1818 از اسپانيا مستقل شد . اين كشور در بيست و چهارم اكتبر سال 1945 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .  

چين و تقويم  گريگوري :
در چنين روزي در سال  1912 ميلادي چين تقويم گريگوري را پذيرفت .

اعتصاب گسترده در هلند :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي بيش از چهارده هزار نفر از كارگران لنگرگاه روتردام آمستردام دست به اعتصاب گسترده اي زدند .

قيام وانده  :
در چنين روزي در سال  1793  ميلادي قيام گسترده وانده عليه حكم اعدام لويي شانزدهم  در فرانسه به راه افتاد . در اين قيام مردم ايالت وانده  فرانسه بر خلاف خواست ساير انقلابيون خواستار عدم اعدام لويي شازندهم شدند . 

  تولد آرتور شينتسلر :
در چنين روزي در سال  1862 ميلادي آرتور شينتسلر نويسنده مشهور آلماني ديده به جهان گشود . ." انتقام گربه"  ، " فرار در تاريكي "، " در راه آزادي " و بئاتريس"  عناوين مهمترين آثار اويند . 

اشغال گرجستان :
در چنين روزي در سال  1921 ميلادي شوروي سابق منطقه گرجستان را به اشغال خود در آورد .

چرچيل وزير مستعمرات :
در چنين روزي در سال  1921 ميلادي وينستون چرچيل وزير مستعمرات  انگلستان شد . 

حزب كمونيست :  
در چنين روزي در سال  1925 ميلادي استوني فعاليت حزب كمونيست را در اين كشور ممنوع اعلام كرد . همچنين در چنين روزي در سال  1932 ميلادي حزب كمونيست هلند به عنوان يك حزب مبارز آغاز به كار كرد .

نازي ها در اطريش :
در چنين روزي در سال  1938 ميلادي نيروهاي هيتلر منطقه اطريش را به اشغال خود در  آوردند .

مقر ابتدايي سازمان ملل :
در چنين روزي در سال  1945 ميلادي سان فرانسيسكو براي كنفرانس بين المللي انتخاب شد .

خطر بمب اتمي :  
در چنين روزي در سال  1950 ميلادي آلبرت انيشتين همگان را در مورد خطرات بمب اتمي آگاه ساخت .

قطع ارتباط شوروي و رژيم صهيونيستي :  
در چنين روزي در سال  1953 ميلادي اتحاد جماهيرشوروي ارتباط سياسي و اقتصادي خود را با رژيم صهيونيستي قطع كرد .

رايزني درويتنام :
در چنين روزي در سال  1955 ميلادي رييس جمهور وقت آمريكا آيزنهاور نخستين مشاور خود را  به ويتنام جنوبي گسيل كرد .
اين مامورآمريكايي  در سايگون پايتخت ويتنام جنوبي مستقر شد . اين امر را مي توان تاريخ و نقطه آغازين جنگ ويتنام بر شمرد چراكه آمريكا با اين كار مداخله سياسي خود را در ويتنام آغاز كرد .