مسعود صرامی یکی از کارگردانان نمایش «لانچر ۵» با اشاره به فعالیت‌های اخیرش در حوزه‌ای غیر از تئاتر عنوان کرد این روزها برخی از هنرمندان ترجیح می‌دهند تئاتر زیرزمینی به صحنه ببرند.

به گزارش خبرنگار مهر، با وجودی که نمایش «لانچر ۵» را می‌توان یکی از اجراهای موفق تئاتری در اواخر دهه ۹۰ دانست تا جایی که انتظار مخاطبان از کار آنقدر بالا رفته بود که مشتاقانه منتظر اجراهای آینده این گروه موفق بودند اما به نظر می‌رسد گروه «لانچر ۵» بعد از شرایط کرونایی و جذب شدن اکثر عوامل و بازیگران نمایش به پروژه‌های سینمایی و سریال‌های شبکه نمایش خانگی از همه پاشیده و بیشتر عوامل گروه از فضای تئاتر فاصله گرفته‌اند.

گروه نمایش «لانچر ۵» را می‌توان یکی از موفق‌ترین گروه‌های تئاتری جوان در سال‌های اخیر دانست. این گروه با اجرای این نمایش در طول سال ۹۸ در سه تماشاخانه مختلف رکورد اجرای ممتد یک اثر نمایشی را زد و اگر تعطیلات اجباری کرونایی اجرای نمایش را در تماشاخانه ایرانشهر لغو نکرده بود، این اثر نمایشی تا پایان اسفند ماه همچنان به اجرای خودش ادامه می‌داد.

«لانچر ۵» با همراهی یک گروه جوان که از دل تئاتر دانشگاهی بیرون آمده بودند، بدون داشتن سرمایه‌گذار و تهیه‌کننده، تبلیغات گزاف و بدون هیچ بازیگر ستاره‌ای توانست خیلی بیشتر از نمایش‌هایی که با هزینه‌های سرسام‌آور و استفاده از بازیگران چهره به صحنه می‌روند، روی صحنه بماند و مورد استقبال مخاطبان قرار گیرد. این مساله نشان دهنده اهمیت همکاری گروهی و وابسته نبودن به چهره‌های سرشناس و اتکا به توانایی‌ها و خلاقیت فردی بود و البته این موفقیت‌ها کار را برای فعالیت بعدی گروه و بازیگران و کارگردانان جوان نمایش سخت‌تر کرد چون حالا انتظارات از آن‌ها بالا رفته بود و مخاطبان مشتاق کارهای آینده آن‌ها بودند اما بعد از موفقیت این اثر نمایشی، پیشنهادات مختلف کاری به بازیگران و ۲ کارگردان نمایش که حالا تبدیل به چهره‌های شناخته شده تری شده بودند، سرازیر شد و اغلب آن‌ها ترجیح دادند فضای تئاتر را که در شرایط نابه سامانی به سر می‌برد حداقل برای مدتی رها کنند و جذب پلتفرم‌ها و آثار سینمایی چه به عنوان نویسنده و چه بازیگر شوند.

پویا سعیدی یکی از کارگردانان نمایش در طول این چند سال به عنوان نویسنده مشغول به فعالیت شده و نامش به عنوان یکی از نویسندگان سریال‌هایی چون «سیاوش» سروش محمدزاده و «می خواهم زنده بمانم» شهرام شاه حسینی به چشم می‌خورد اما شاید بیشتر از بقیه عوامل «لانچر ۵» این نام امیر نوروزی بازیگر نقش سروان شایگان در این نمایش است که در آثار مختلف سینمایی و سریال‌های شبکه نمایش خانگی دیده می‌شود. بازی در سریال‌هایی چون «مردم معمولی» رامبد جوان، «می‌خواهم زنده بمانم» شهرام شاه حسینی و «روزی روزگاری مریخ» پیمان قاسم‌خانی و محسن چگینی باعث شد این بازیگر بین عامه مردم بیشتر شناخته شود. نوروزی در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد برای فیلم «مامان» آرش انیسی شد و این روزها هم سریال «قهوه ترک» علیرضا امینی و فیلم سینمایی «مصلحت» حسین دارابی را در حال پخش و اکران دارد.

مسعود صرامی

در همین راستا مسعود صرامی یکی از کارگردانان نمایش «لانچر ۵» در گفتگو با خبرنگار مهر درباره فعالیت این روزهایش گفت: بعد از اجرای «لانچر ۵» از آنجا که تئاتر درگیر بحران کرونا شده بود و ۲ سالی همه فعالیت‌های ما را تحت تأثیر خودش قرار داد به ناچار از تئاتر فاصله گرفتم و مسیر کاری‌ام را به زندگی کارمندی و حضور در یک شرکت تبلیغاتی تغییر دادم البته در کنارش ذهنم درگیر نوشتن طرح‌های سینمایی و سریال برای پلتفرم‌ها هم است. پویا سعیدی دیگر کارگردان نمایش که کاملاً درگیر پلتفرم‌ها شده و به عنوان نویسنده در سریال‌های مختلفی همکاری دارد.

وی درباره سرنوشت گروه «لانچر ۵» عنوان کرد: می‌توان گفت «لانچر ۵» برای همه بچه‌های گروه به اصطلاح «آمد داشت» و باعث شد اکثر گروه درگیر سینما و سریال‌های مختلف شوند. گروه ما گروه بزرگی بود و این نمایش هم نمایش سنگینی به حساب می‌آمد و متأسفانه دیگر امکان جمع شدن ما کنار یکدیگر فراهم نبود. از طرف دیگر بعد از کرونا هم تا تئاتر می‌خواست کمی پا بگیرد با التهابات در کشور روبرو شدیم که تئاتر را هم تحت تأثیر قرار داد از این رو عملاً هیچکدام از ما دوست نداریم فعلاً به اجرای تئاتر فکر کنیم.

صرامی با اشاره به شکل‌گیری تئاتر زیرزمینی در چندسال اخیر یادآور شد: متأسفانه برای بچه‌های تئاتر هم نسل من تئاتر کار کردن با وجودی ممیزی‌هایی که وجود دارد، سخت شده است و این شرایط باعث شده تئاترهای زیرزمینی بیشتر از گذشته شکل بگیرد که برای من هم جذاب است. من از سال ۹۳ که برای کارشناسی ارشد تئاتر به تهران آمدم شاهد بودم بچه‌های تئاتری از همان ترم‌های اول با انگیزه به دنبال اجرای تئاتر و جمع کردن گروه بودند. در آن دوره جشنواره تئاتر دانشگاهی بسیار پربار بود و دانشجویان از همان ابتدای سال دغدغه شرکت در جشنواره را داشتند و از این طریق می‌توانستند در سالن‌های شناخته شده اجرا بگیرند. اما الان جشنواره تئاتر دانشگاهی که عملاً تعطیل شده و برای اجرا در سالن‌های مختلف هم باید مراحل سختی را برای گرفتن مجوز اجرا از سر گذراند از این رو بسیاری از هنرمندان ما به اجرای تئاتری زیرزمینی روی آورده‌اند.

این کارگردان تئاتر در پایان صحبت‌هایش متذکر شد: همین نمایش «لانچر ۵» در اجرای جشنواره دانشگاهی متفاوت از اجرای عمومی به صحنه رفت و همان زمان برخی از اعضای گروه موافق تغییراتی که به واسطه ممیزی بر نمایش اعمال شده بود، نبودند اما در هر حال ما کار را با برخی اصلاحات و تغییر در زمان به صحنه بردیم اما حالا این تضادها خیلی بیشتر از گذشته شده است و شاید اگر می‌خواستیم این نمایش را دوباره به صحنه ببریم، امکانش فراهم نبود.

امیر نوروزی، میلاد چنگی، مجید یوسفی، محمد حق‌شناس، پویا سعیدی، مرتضی سلطان محمدی، باسط رضایی، حامد محمودی، مجتبی یوسفی، فرشید روشنی، امیرحسین احمدی، منصور نصیری، پویا عربگری، علی چایچی بازیگران نمایش «لانچر ۵» بودند.