به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه والاستریت ژورنال آمریکا به نقل از مقامات اطلاعاتی و امنیتی این کشور مدعی شد با ساخت احتمالی پایگاه نظامی مشترک چین و کوبا، نیروهای نظامی چین به خاک آمریکا نزدیک میشوند.
به گفته این مقامات «چین و کوبا در حال گفتوگو برای ساخت پایگاه نظامی مشترکی در خاک کوبا هستند. پیشرفت این گفتوگوها زیاد بوده، اما هنوز به نتیجه نهایی ختم نشده است.
به نوشته والاستریتژورنال، مقامات اطلاعاتی و امنیتی آمریکا هشدار دادند که این اقدام چین و کوبا زنگ خطری برای واشنگتن است، چرا این حرکت منجر به استقرار نیروهای نظامی و امنیتی و اطلاعاتی چین در ۱۰۰ مایلی سواحل ایالت فلوریدای آمریکا میشود.
این گزارش والاستریت ژورنال در شرایطی منتشر میشود که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هماکنون در سفری دو روزه در پکن به سر میبرد و دیروز نیز با «شیء جینپینگ»، رئیسجمهور چین دیدار و گفتوگو کرد.
به نوشته وبسایت شبکه «سیانان»،شیء جینپینگ در این دیدار به وزیر خارجه آمریکا گفت: جهان نیازمند روابط پایدار چین-آمریکاست و اینکه آیا چین و ایالات متحده میتوانند با هم کنار بیایند، بر آینده و سرنوشت بشر تأثیر دارد. چین به منافع ایالات متحده احترام میگذارد و ایالات متحده را به چالش نمیکشد یا بهدنبال جایگزین آن نیست. به همین ترتیب، ایالات متحده نیز باید به چین احترام بگذارد و به حقوق و منافع مشروع چین آسیب نرساند.
آنتونی بلینکن نیز دراینباره گفت: واشنگتن از استقلال و جدایی تایوان حمایت نمیکند. در نیاز به برقراری ثبات در روابط با چین توافق داریم.
هوآ چونینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین همزمان با دیدار آنتونی بلینکن با شیء جینپینگ، نسبت به سودمند بودن این دیدار در ثبات روابط دو کشور ابراز امیدواری کرد.
هوآ در توییتی نوشت: شیء جینپینگ در حال دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا است. رئیس جمهور چین گفته است که تعاملات بین دولتی همواره باید برپایه احترام و صداقت متقابل باشد. امیدوارم که سفر بلینکن به ثبات روابط چین و آمریکا کمک بهسزایی کند.
بعد از سفر مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا به پکن در سال ۲۰۱۸، سفر دیروز بلینکن به چین، نخستین سفر وزیر خارجه دولت مستقر آمریکا به پکن محسوب میشود. پومپئو بعد از آن سفر و همزمان با سالهای پایانی ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، راهبرد رویارویی با چین را دنبال کرد و از آن به بعد، دولت بایدن، این سیاست تندروی را ادامه داد و حتی در برخی حوزهها از جمله اعمال تحریمهای صادراتی با هدف تحدید خرید و استفاده از ریزتراشههای پیشرفته ساخت پکن برای «کاربردهای نظامی»، پا را فراتر نیز گذاشت.
بلینکن پیش از این با وانگ یی، دیپلمات ارشد حزب کمونیست و همچنین چین کانگ، وزیر خارجه چین دیدار کرده بود. تنشها بین این دو اقتصاد بزرگ جهان در سالهای اخیر بر سر مسائلی همچون تجارت، فناوری و البته تایوان تشدید شده است.
شبکه دولتی چین (سیسیتیوی) نیز نوشت که وانگ در دیدار با بلینکن گفته که پکن در مساله تایوان هیچ سازش و توافقی نخواهد کرد.