به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری «تشریح برنامهها و فعالیتهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در تابستان ۱۴۰۲» پیش از ظهر امروز سهشنبه ۳۰ خرداد در مرکز آفرینشهای فرهنگی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این نشست گفت: در آستانه فرا رسیدن تابستان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، همه امکانات و ظرفیتهای معنوی و مادی را برای غنیسازی اوقات فراغت کودکان و نوجوانان بسیج کرده است؛ هر چند معتقدیم اوقات فراغت مختص تابستان نیست و در طول سال است که در این خصوص برنامه داریم.
وی با بیان اینکه فرصت تابستان فرصت خوبی برای پایهریزی فعالیتهای فرهنگی است، افزود: شروع فعالیت تابستانی، شروع فعالیتهای یکسال است.
علامتی با تأکید بر اینکه اعضا و مخاطبان مستقیم کانون حدود نیم میلیون نفر است و مخاطبان غیرمستقیم حدود ۲ میلیون نفر است، ادامه داد: ۱۰۳۹ مرکز ثابت و سیار در ۳۱ استان و ۲۵۰۰ روستا داریم. مساحت کتابخانههای ما در سراسر کشور ۴۰ هزار هکتار است و ۳ هزار عنوان کتاب در قالب ۹ میلیون کتاب در کتابخانههای کانون داریم.
وی با اشاره به اینکه فعالیتهای تابستانی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با عنوان «در مسیر قله» با شعار «ایمان، امید و دانایی» در سراسر کشور برگزار میشود، اضافه کرد: تمام ادارات استانها و ۴ هزار مربی کانون و کارشناسان آماده پذیرایی کودکان و نوجوانان هستند.
مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: امسال برای اولین بار طرح مراکز الگو را خواهیم داشت که بر اساس سه رویکرد مهارت فکر و اندیشه، مسائل تربیتی و سلامت ذهنی و جسمی برگزار میشود. تمام فعالیتهای فرهنگی، هنری و ادبی در سطح یک به صورت رایگان ثبت نام میشود که شامل مواردی چون کتابخوانی، قصهگویی و سرود است.
علامتی با اشاره به برپایی کارگاههای آموزشی، مهارتی و تربیتی به صورت حضوری و مجازی برای کودکان و نوجوانان، گفت: برگزاری ۱۲ هزار کارگاه در طول تابستان پیشبینی شده است که البته برنامه سطح ۲ است که هر کارگاه بین ۸ تا ۱۲ جلسه است. همچنین ارائه خدمات آموزشی و پرورشی به صورت مجازی داریم که ۱۳ کارگاه به صورت آفلاین و ۱۶۰ کارگاه برخط پیشبینی شده است.
وی از برگزاری کارگاههای «حال خوش زندگی» در قالب مهارتهای هشتگانه امیدواری، خوشبینی، معنویت، شادی و نشاط، هوش هیجانی و جرأتمندی خبر داد و افزود: یکی از اصلیترین فعالیتهای کانون و پایه فعالیتها، کتاب و کتابخوانی است که فعالیتهای ویژه ترویج و توسعه کتابخوانی به صورت ثابت، پستی و سیار در نظر گرفتیم؛ فقط ۱۷۷ کتابخانه سیار پیشبینی شده است. برگزاری طرح مسابقه کتابخوانی «یک قاچ کتاب» در بستر اپلیکیشن شاد از دیگر برنامههاست. در این مسابقه در قالب یک کتاب کودکانه و یک کتاب نوجوانانه برای همه کودکان و نوجوانان است.
مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: در تابستان مناسبتهای ملی و مذهبی داریم که برای این مناسبتها برنامه ویژه داریم. اجرای طرح «یاریگران زندگی» با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر برای کودکان و نوجوانان آسیب دیده در اعتیاد و آسیبهای اجتماعی از دیگر برنامههاست که در این راستا اقدامات فرهنگی داریم که در مراکز منتخب کانون اجرا میشود. امسال برای اولین بار در کانون، خانوادهها را به سبد فعالیتهای کانون وارد میکنیم چون معتقدیم یکی اضلاع تربیت و محور آن، خانواده است که بر این اساس برنامههایی برای والدین به ویژه مادران داریم به عنوان مثال طرح «خانواده آگاه» به صورت حضوری و مجازی در شاد برگزار میشود.
علامتی در ادامه گفت: معاون تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، برنامههای تولیدی را مدنظر قرار داده است و در بخش کتاب، ۵۰۰ عنوان کتاب چاپ کردیم که ۱۵۰ عنوان کتاب، چاپ اول است و حدود ۳۵۰ عنوان تجدید چاپ داریم که یکی از شاخصهای تجدید چاپ، پرمخاطب بودن است. در حوزه فیلم و پویانمایی، دو فیلم ما در جشنواره فجر سیمرغ گرفتند که فیلم «در آغوش درخت» از جمله بود که امسال در صدد اکران آن هستیم و پویانمایی «بچه زرنگ» را داریم که بهترین سیمرغ بلورین جشنواره فجر را در حوزه پویانمایی کسب کرد. در صدد هستیم تا بازار پردازی فرهنگی و الگوسازی برای این پویانمایی داشته باشیم و در نظر داریم که شهریور امسال اکران شود.
وی افزود: مراکز تئاتر کانون توسط معاونت تولید فعال شده است. همچنین تریلیهای سیار در مناطق محروم، آسیبپذیر و روستایی و عشایری یکروز هم تعطیل نشده است. بیست و پنجمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی به صورت منطقهای، ملی و بینالمللی از تابستان آغاز میشود. امسال توانستیم ثبت ملی قصهگویی را به نام کانون پرورش فکری و کودکان و نوجوانان داشته باشیم که در این راستا از سال گذشته، کار پژوهشی و میدانی انجام شد. فیلم کوتاه سمپاش تا امروز ۱۴۲ جایزه ملی و بین المللی را اخذ کرده است. کانون زبان هم در تابستان ۸ زبان دارد و امسال در نظر داریم برای اولین بار زبان فارسی را برای ایرانیان خارج از کشور ارائه دهیم که با همکاری بنیاد سعدی و فرهنگستان زبان فارسی در حال بررسی است.
مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در بخش دیگری از سخنانش گفت: امسال وارد کارهای صددرصد استراتژیکی خواهیم شد. یعنی با سازمان سینمایی وزارت ارشاد، بنیاد فارابی، حوزه هنری، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، وزارت کار، فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و سازمان مدارس استثنایی وارد همکاری و مشارکت شده ایم. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تنها برای دانش آموزان، کودکان و نوجوانان قشر خاص نیست بلکه کودکان کار را هم زیر چتر خود دارد ما حتی برای دانش آموزان سمپادی هم برنامه ریزی داریم.
علامتی با اشاره به سیاستهای وزیر جدید آموزش و پرورش، صحرایی گفت: سیاست وزیر جدید آموزش و پرورش مبنی بر هم افزایی ارگانهای مختلف دستگاه تعلیم و تربیت بسیار ارزشمند است و ما در کنار معاونتهای مختلف وزارت آموزش و پرورش قرار است کارهای بزرگی انجام دهیم. ما در عرصه دیپلماسی کودک و نوجوان برنامه ریزی داریم که اخبار مربوط به آن متعاقباً برای اصحاب رسانه اعلام خواهد شد و همچنین نگران سلامت جسمی، روحی و ذهنی کودکان و نوجوانان هستیم و به همین دلیل به مربیان سخت گیری میکنیم تا کسانی که حائز شرایط مربیگری هستند در این جایگاه قرار بگیرند چرا که فرزندان در نزد ما امانت هستند و باید مراقب سلامت جسمی و روحی آنها باشیم.
وی در پایان گفت: یکی از دلایل اصلی تعطیلی مراکز کانون پرورش فکری شرایط فیزیکی است که البته ما با سازمان نوسازی شهرداری وارد مذاکره شدیم چرا که بچهها امانتهای ما هستند و ما باید مراقب شأن باشیم تا اتفاقی برای شأن نیفتد همچنین در سالهای گذشته برنامههایمان برای گروه سنی نوجوانان کمرنگ بود که امسال این برنامهها را پررنگ کرده ایم.
در ادامه ایننشست فلاح معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: خدمات ما در کانون ۶ تا ۱۸ سالگی است و عمده فعالیت ما حوزه کودک است. طرح ملی کانون مدرسه از ابتدای مهر امسال شروع میشود و اعضای ما بازوهای فرهنگی در مدارس و جهت پشتیبانی فعالیتهای تربیتی خواهند بود.
کریمی معاون تولید کانون پرورش فکری نیز در اینبرنامه گفت: ۱۱ سالن در تابستان برای سینمای کودکان داریم تا بتوانیم مشکل بیست ساله سینمای کودک را حل کنیم. همچنین ۴ فیلم را آماده تولید داریم که از این تعداد ۲ فیلم را در جشنواره فجر و به فرش قرمز خواهیم رساند و ۲ فیلم و ۸ پویانمایی دیگر را به جشنواره کودک در مهرماه خواهیم رساند.
در این نشست از کتاب جدید «بازی، شادی، خلاقیت» به نویسندگی سید میثم هاشمزاده و فاطمه آرامجان با حضور مدیرعامل و معاونان تولید و فرهنگی کانون رونمایی شد که علامتی در رونمایی از آن گفت: این کتاب چند نکته دارد که با هدف پرورش خلاقیت، رشد و تکامل همه جانبه برای کودکان پیشبینی شده است و ویژه والدین و مربیان است و علاوه بر مهارتهای فکری و ذهنی، مهارتهای جسمی مورد توجه است.
سید میثم هاشمزاده نویسنده کتاب مورد اشاره نیز گفت: بازی به بچهها کمک میکند ابتکار عمل و خلاقیت داشته باشند و با توجه به شرایط شهرنشینی، ایجاد شرایط برای بازی بچهها کم شده است و بچهها نمیتوانند هیجانات خود را تخلیه کنند. بازیها در کتاب با هر وسیله و در هر مکانی میتواند اجرا شود.
در ادامه فاطمه آرام جان دیگر نویسنده کتاب گفت: یکی از ویژگیهای این کتاب این است که تمام بازیهای پیشنهادی، عکس و فیلمبرداری شده است و بر اساس یک هدف گذاری مشخص بوده که در قالب اهداف ۱۱ گانه وزارت آموزش و پرورش است. بازی صرفاً سرگرمی نیست بلکه به واسطه بازی میتوانیم آموزشهای مختلفی را در حوزه ریاضی، تربیتی، پرورشی و مهارتی ارائه کنیم. بنابراین بهتر است برای بازی وقت بیشتری را بگذاریم. همه بازیهای پیشنهادی در این کتاب را میتوانیم در خانه، مسافرت، مهدکودک و در فضای باز انجام داد و برای گروه سنی دو سال تا ۹۹ سال قابل اجراست. همچنین روش انجام بازی ه به صورت خلاقیت نوشته شده است، یعنی اگر در بخش لوازم مورد نیاز که باید توپ داشته باشند میتوانند با چند کاغذ مچاله یا چند پارچه مچاله شده تبدیل به توپ کرد و آن بازیها را انجام داد.
وی گفت: همچنین در بخش تجربه جای خالی را قرار دادیم تا مادر و مربی یادداشت خود را از اولین تجربه اش در اجرای بازی انجام دهد. این کتاب به عنوان رشد مهارتی بچه هاست.