سید محمد نور موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح وضعیت منابع طبیعی در استان هرمزگان بیان داشت: استان هرمزگان حدود ۷.۲ میلیون هکتار مساحت دارد که از این نظر هشتمین استان کشور است. مساحت عرصه های طبیعی آن ۶.۸ میلیون هکتار است که از این میزان عرصه های طبیعی سطح مراتع ۴.۰۹۳ میلیون هکتار، سطح جنگلها یک میلیون و ۷۴ هزار هکتار وسطح اراضی بیابانی یک میلیون و ۵۶۵ هزار هکتار است. که از این میزان سطح مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی ۶۱۲ هزار هکتار و سطح کانون های بحرانی فرسایش بادی ۳۱۸ هزار هکتار است.
موسوی عنوان کرد: به طور کل مساحت اراضی بیابانی استان یک میلیون ۵۰۰ هزار هکتار، مساحت مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی ۶۱۲ هزار هکتار و تعداد کانونهای بحران در استان ۲۸ کانون با مساحت ۳۱۸ هزار هکتار است.
وی خاطرنشان کرد: پراکنش کانونهای بحران فرسایش بادی در استان هرمزگان بیشترین تعداد و سطح کانون بحران آن در شهرستان جاسک واقع شده است. جاسک با ۱۱ کانون بحران به مساحد ۱۰۵ هزار و ۱۲۴ هکتار رتبه نخست را دارد. بندرلنگه با هفت کانون بحران به مساحد ۷۳ هزار و ۶۳۶ هکتار جایگاه دوم را دارد. میناب با پنج کانون بحران، بندرعباس با سه کانون بحران به ترتیب بیشترین کانون ها را دارا هستند.
ضرورت اجرای عملیات بیابانزدایی
موسوی با توجه به الزام اجرای طرح های بیابان زدایی در استان هرمزگان گفت: وجود ۲۸ کانون بحران فرسایش بادی به مساحت ۳۱۸ هزار هکتار و وجود ۶۱۲ هزار هکتار مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی موجب هجوم ماسه های روان به زیرساخت ها و مراکز جمعیتی، افزایش بیماریهای مسری چشمی و تنفسی (دام و انسان)، افزایش بیکاری و فقر عمومی و مهاجرت روستائیان می شود.
وی افزود: با توجه به طرحهای توسعه ای نفت و گاز و منابع خطوط انتقال نفت گهره جاسک، احداث پایانه نفتی بندر بزرگ شرق استان و سایر طرحهای اجرایی عملیات فوق به خصوص در حوزه مکران به منظور پایداری سرمایه گذاری انجام شده و در دست انجام ضرورت دارد.
توجیهات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی اجرای پروژه های بیابان زدایی
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری هرمزگان تصریح کرد: حفاظت و جلوگیری از تخریب اماکن و زیر ساختها که شامل اماکن مسکونی، جاده ها، خطوط انتقال نیرو، اراضی کشاورزی، چاه ها، آبراهه ها و رودخانه های موقتی، تاسیسات از قبیل پست برق، ایستگاههای پمپاژ آب، خدمات رفاهی، صید و صیادی، جلوگیری از تخریب پوشش گیاهی و حفاظت از آن و به تبع آن حفاظت از زیستگاه جانوری و حیات وحش، حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش آن و ممانعت از بروز گرد و غبار و پیشگیری از بروز بیماریهای ریوی، چشمی و… از جمله مواردی است که توجیه اقتصادی طرح های بیابان زدایی را نمایان تر می کند.
پیامدهای ناشی از مهاجرت ساکنان از مرزها
وی با بیان اینکه پیشگیری از مهاجرت ساکنین منطقه به مناطق دیگر از جمله مواردی است که می تواند منجر به یکجا نشینی شود، اظهارداشت: خالی ماندن مرزها، بلا استفاده و هدر رفت سرمایه های ایجاد شده در زیر ساختها و تاسیسات زیربنایی، نیاز دوباره به زیر ساختها و تاسیسات و اماکن مسکونی و آموزشی و بهداشتی در محل اسکان جدید و صرف میلیاردها ریال از بودجه دولت و خود اشخاص جهت ایجاد آن، نیاز به ایجاد اشتغال برای مهاجرین در محل جدید و برخورد و تعارضات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در محل اسکان جدید با ساکنین بومی این مناطق از پیامدهای ناشی از مهاجرت ساکنین منطقه خواهد بود.
وی با اشاره به اقدامات شاخص اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در حوزه بیابان زدایی گفت: مدیریت روان آب ها با احداث سازه های هلالی آبگیر و بند و بندساز خاکی امکان پذیر است. مهمترین اهداف احداث هلالی آبگیر را می توان افزایش رطوبت خاک، تغییر میکروکلیمای منطقه، تقویت سفره های آب زیر زمینی، کمک به تنوع گونه ای، جلوگیری از فرسایش خاک، حفظ گونه های باارزش، احیاء مراتع بر شمرد.
موسوی ادامه داد: بند و بندسار خاکی، سازه ای خاکی است که به منظور جلوگیری از خروج هرز آبهای سطحی و ذخیره و نفوذ آب در خاک جهت تامین آب مورد نیاز درختان و درختچه های موجود در عرصه یا توسعه پوشش گیاهی با کاشت بذر و نهال درختان بومی انجام شود.
مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان عنوان کرد: تثبیت ماسه های روان از دیگر راهکارهای بیابانزدایی در استان است. با اجرای طرح نهالکاری شاهد کاهش سرعت باد، تثبیت شنهای روان، ایجاد فضای سبز و محیط زیست مناسب خواهیم بود.
موسوی افزود: از جمله موفق ترین طرح های اجرا شده در راستای مقابله با فرسایش بادی و تثبیت ماسه های روان در استان هرمزگان، طرح تفضیلی اجرائی تثبیت ماسه های روان و بیابان زدائی بیاهی، چنالی سدیچ در حوزه شرق شهرستان جاسک و تثبیت ماسه های روان است. با اجرای این طرح بیش از ۱۰ کیلومتر محور جاسک – چابهار با نهالکاری تثبیت و از خسارت به جاده مواصلاتی و روستاهای بیاهی، پیوشک، گوگسر، ونک، جهلو، کیدر و همچنین اسکله صیادی گوگسر و عبد و اراضی کشاورزی دشت جگین جلوگیری شده است.
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری هرمزگان گفت: قطعاً با اجرای طرحهای توسعه ای استان در مناطق مختلف و اجرای پویش مردمی یک میلیارد اصله درخت که سهم هرمزگان شش میلیون و ۵۰۰ هزار اصله است و با مشارکت احاد مردم، هر هرمزگانی سه درخت ما شاهد سرسبزی سواحل خلیج فارس و دریای عمان و سایر نقاط استان خواهیم بود.
به گزارش مهر، تا کنون ۲۳ هزار و ۳۴۷ هکتار نهالکاری در استان در قالب طرحهای بیابان زدایی و تثبیت شنهای روان و ۱۵ هزار و ۴۴۳ هکتار مدیریت رواناب اجرا شده است که مجموع نهالکاری با طرحهای جنگل کاری بیش از ۵۱ هزار هکتار است.