علیرضا خامه زر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در مورد بازگشایی بازارچههای مرزی خراسان جنوبی رایزنیهای متعددی در سطح مقامات بلند پایه انجام شده است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با بیان اینکه موضوع بازگشایی بازارچههای مرزی استان تبدیل به یک موضوع فرسایشی شده است، بیان کرد: البته رایزنیها در این زمینه همچنان ادامه دارد و پیگیر موضوع هستیم.
وی ادامه داد: نداشتن زیرساختهای لازم صادراتی در مرز در طرف افغانستان برای دریافت حقوق دولتی و نبود نیروهای متخصص برای استقرار در مرز از دلایل تمایل نداشتن دولت افغانستان به فعال شدن بازارچههای مرزی مشترک با ایران است.
اهمیت بازار صادراتی افغانستان
خامه زر با تأکید بر اینکه بازگشایی بازارچههای مرزی نیاز به پروتکلهای دوجانبه و همکاری مشترک دارد، بیان کرد: اهمیت بازار صادراتی افغانستان به واسطه مرز مشترک و جمعیت آن بر ما پوشیده نیست ولی نباید تنها به یک بازار صادراتی تکیه کرد.
رئیس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به تنوع اقلام صادراتی در کشور افغانستان، یادآور شد: کشورهای هم مرز برای تجارت مزیتها و اولویتهایی دارند و سالانه حدود میلیارد دلار به افغانستان صادرات داشته ایم.
وی با اشاره به اینکه به همکاران صادرکننده خود توصیه کردهام باید پروژه گذر از بازار افغانستان را کلید زده و به بازارهای بزرگتر بیندیشیم، گفت: میتوان به سمت کشورهایی چون کشورهای آمریکای لاتین، اتحادیه اوراسیا، آفریقا و کشورهایی چون اندونزی برویم.
ظرفیت ورود به بازارهای صادراتی بزرگتر را داریم
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند بیان کرد: ما ظرفیت و قابلیت ورود به بازارهای به مراتب بزرگتر را داریم و البته در این زمینه باید بازاریابی را به صورت جدی پیگیری کنیم.
خامه زر اظهار کرد: مهمترین راهکار برای معرفی توانمندیهای محصولات حضور در نمایشگاههای بین المللی است و از این جهت باید برای حضور در رویدادهای نمایشگاهی بزرگ منطقه به صورت جدی تری ورود پیدا کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: ما این ظرفیت را داریم که نمایشگاه توانمندیهای کشور ایران با همین محصولات و اقلام خراسان جنوبی برپا کنیم.
رفع تعهد ارزی مانعی بر سر راه تسهیل تجارت
خامه زر درباره دغدغههای صادراتی تجار خراسان جنوبی گفت: مهمترین مشکل بر سر راه صادرات بحث تعهدات ارزی است چرا که ساز و کاری در این زمینه تعیین شده که با توجه به آن امکان، رفع تعهد ارزی وجود ندارد.
وی ادامه داد: همه به اهمیت بازگشت تعهد ارزی واقف هستیم ولی باید ساز و کار منطقی و معقولی برای این موضوع تنظیم شود.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: البته رقابت صادراتی ناسالم دیگر کشورها، نوسانات نرخ ارز و قیمت کالاها در ایران، ضعیف بودن زیر ساختهای هوایی در خراسان جنوبی، مشکل انتقال پول، دست و پاگیر بودن برخی قوانین و روند اداری برای صادرات از کشور و مالیات تعیین شده برای صادرات از موانعی است که بخش خصوصی استان را برای توسعه صادرات به دیگر کشورها، دچار مشکلات متعدد کرده است.
یک گام در راستای فعالیت گمرکهای تخصصی
وی با اشاره به اهمیت گمرکهای تخصصی در خراسان جنوبی چون گمرک تخصصی فرش و گمرک واردات ماشین آلات معدنی گفت: نیاز است به فعالان حوزه معدن در خراسان جنوبی اطلاع رسانی گسترده انجام شود که هم اکنون گمرک ماهیرود تبدیل به گمرک تخصصی صادرات و واردات ماشین آلات معدنی شده و معدنکاران میتوانند از این فرصت برای توسعه فعالیت معادن خود بهره بگیرند.
خامه زر افزود: در حال حاضر نیز یکی از ماشین آلات مورد نیاز معادن استان وارد گمرک ماهیرود شده و در حال ترخیص و انتقال به معدن مورد نظر است.