عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به روند نزولی بودجه بخش فرهنگ و هنر از بودجه عمومی کشور در سال های اخیر، گفت: سهم این بخش در پیش نویس لایحه بودجه سال 87 از افزایش قابل ملاحظه ای برخوردار نیست.

جواد آرین منش در گفتگو با مهر با اشاره به طراحی و تدوین لایحه بودجه سال 87 به شیوه جدید توسط دولت برای ارائه زودتر آن به مجلس، نسبت به سال های گذشته، گفت: در این شیوه دولت تبصره های متعددی را که هر ساله در لایحه بودجه گنجانده می شد، حذف خواهد کرد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: دولت این تبصره ها را به صورت لایحه ای مستقل با قید دو فوریت قبل از تقدیم لایحه بودجه به مجلس ارائه می کند، تا بدین طریق قانونگذاری از فرآیند بودجه نویسی منفک نشود.

وی اظهارداشت: پس از آن حساب مالی و دخل و خرج مالی کشور در قالب ماده واحده ای که در پیوست آن 12 جدول خواهد داشت، تقدیم مجلس می شود و در این جداول اطلاعاتی در مورد منابع درآمدی، مصارف، خلاصه بودجه های دستگاههای اجرایی، درآمد و اعتبارات هزینه ای و عمرانی و خلاصه بودجه های استانها ارائه خواهد شد.

آرین منش، خلاصه، ساده و کم حجم شدن لایحه بودجه را از نکات مثبت آن ذکر و تصریح کرد: این امر رسیدگی، بررسی و فهم بودجه را در مجلس آسان می کند و باعث صرفه جویی در وقت دولت و مجلس جهت رسیدگی به آن می شود، زیرا بودجه هزار صفحه ای سال های گذشته به 50 صفحه تقلیل یافته  و در واقع حجم آن یک بیستم سال های گذشته شده است.

وی فراهم آمدن امکان قدرت و مانور دولت، باز بودن دست دولت در انجام امور و جابجایی اعتبارات، افزایش سرعت انجام امور، توجه به اجرایی شدن سیاست های کلی اصل 44، توجه به عدالت اجتماعی، ایجاد فرصت های برابر، توسعه درون زا، بهره وری و انقباضی بودن بودجه و رشد کم اعتبارات هزینه ای را از دیگر ویژگی های مثبت لایحه بودجه سال 87 اعلام کرد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه لایحه بودجه علاوه بر نکات مثبت دارای نقاط ضعف و کاستی هایی نیز است، تصریح کرد: عدم شفافیت لازم و مشخص نبودن دقیق جزئیات و نحوه هزینه  کرد آن و فقدان شاخص های مشخص که نظارت عالیه بر بودجه و اندازه گیری امور و فعالیت ها را از سوی مجلس و سایر نهادهای نظارت کننده دشوار می کند، از جمله این ضعف ها است.

به گفته وی عدم همراه بودن بودجه با برنامه از دیگر کاستی های لایحه است، زیرا اساسا لایحه بودجه یک برنامه یکساله است که باید دقیقا منطبق و در راستای برنامه پنج ساله کشور و اهداف چشم انداز باشد. بودجه سالانه نمی تواند فاقد ریز برنامه باشد که در این صورت بیم انحراف از برنامه و ضد توسعه ای بودن آن وجود دارد.

آرین منش همچنین عدم توجه لازم به افزایش سهم بودجه فرهنگ از بودجه عمومی را از دیگر ضعف های لایحه بودجه سال آتی اعلام کرد و گفت: براساس گزارش های مقدماتی ارائه شده به کمیسیون فرهنگی، سهم فصل فرهنگ و هنر از بودجه عمومی در سال های اخیر سیر نزولی داشته، به نحوی که در سال 84 سهم این بخش از بودجه عمومی 4 درصد، در سال 85 تنها 8/2 درصد و در سال جاری 98/2 درصد بوده است.

وی ادامه داد: این رقم در پیش نویس لایحه بودجه سال آتی از افزایش قابل ملاحظه ای برخوردار نیست، که این امر مانع از دستیابی به اهداف فرهنگی کشور و چشم انداز 20 ساله خواهد بود.