محمدرضا حسنی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۲۰۰ کشور در جهان با مواد مخدر و این پدیده سازمان یافته دست به گریبان هستند.
وی تصریح کرد: سود خالصی که عاید قاچاقچیان مواد مخدر در دنیا میشود حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار در سال است.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی گفت: تلاش گستردهای که قاچاقچیان مواد مخدر میکنند هر روز رو به گسترش بوده و از مسیرهای جدیدی برای این کار استفاده میکنند که از آن جمله استفاده از فضای مجازی است.
حسنی مقدم با اشاره به روند فزاینده تقاضای مواد مخدر در جهان گفت: حدود ۲۸۴ میلیون نفر در دنیا بین جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال سن در سال حداقل یک بار موارد مخدر مصرف میکنند.
وی با بیان اینکه مواد مخدر و روان گردان به یک ابزار سیاسی در معادلات بینالمللی تبدیل شده است، یادآور شد: به طوری که گردش مالی قاچاقچیان مواد مخدر نشان میدهد که سود سرسام آوری را عاید آنها کرده و این امر موجب رشد تجارت این مواد شده و روی نابودی نسلها برنامهریزی کردهاند.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی از شناسایی بالغ بر یک هزار و ۱۲۷ نوع ماده مخدر در دنیا خبر داد و افزود: با وجود این افزایش، میزان مرگ و میر بالا رفته که حدود ۵۰۰ هزار نفر فوتی براثر سو استفاده از مواد مخدر در سال گذشته وجود داشته است.
حسنی مقدم اضافه کرد: متأسفانه امروزه شاهد این هستیم که با بهرهگیری از شبکههای سایبری و فضای مجازی با ترویج اسامی فریبنده مواد مخدر تبلیغ میشود.
وی با اشاره به افزایش مصرف مواد مخدر در بین زنان گفت: این امر موجب قتل و عام جامعه و ضربه به بینان خانوادهها شده است.
وی به وضعیت کشور در حوزه مواد مخدر با توجه به تهاجم وسیع فرهنگی دشمنان گفت: این مسئله به صورت مسئله پیچیده و چند وجهی تبدیل شده و همه اقشار و با هر سن و سالی را درگیر ساخته و در واقع یک تهدید استراتژیک است.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی افزود: مواد مخدر خسارتهای بهداشتی، خسارتهای اجتماعی از جمله کودک آزاری و همسر آزاری، خسارتهای اقتصادی، خسارتها فرهنگی و باورهای غلط که شکل میگیرد و کار در حوزه پیشگیری را مشکل میسازد و همچنین کاهش توان یادگیری نیروهای جوان و توان کاری جامعه را در پی دارد.
حسنی مقدم با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ تلاشهای خوبی در راستای مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته و جهتگیری مناسب در زمینه ضربه زدن به بنیانهای مالی قاچاقچیان و سیستم روان گردانها وجود داشته است، یادآور شد: سال گذشته ۲۵ هزار میلیارد تومان به بنیانهای مالی قاچاقچیان ضربه وارد شده است.
پیگیریها برای اصلاح قوانین مبارزه با مواد مخدر
وی با اشاره به اینکه پیگیریهای مستمری در حال حاضر برای بروز رسانی و اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر وجود دارد، ادامه داد: در بسیاری از موارد قانون نقص دارد و دستگاههای مقابلهای اذعان میکنند که بازدارندگی لازم را ندارد بنابراین ستاد این موضوع را دنبال کرده و لایحه دو فوریتی به مجلس تقدیم کرده است.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی یادآور شد: تلاش برای راه اندازی مراکز ویژه درمان و به ویژه مرکز نگهداری معتادان متجاهر داشتهایم به طوری که در سال گذشته ۳۲ هزار نفر در سطح کشور معتاد متجاهر شناسایی شده است.
حسنی مقدم با اشاره به اینکه در راستای مبارزه حرفهای با قاچاقچیان مواد مخدر در شرق کشور از سال گذشته ستاد مبارزه با مواد مخدر طرحهای ویژهای را برای این منطقه دارد، بیان داشت: چون تقریباً ۸۰ درصد کل مواد مخدری که در کشور کشف میشود مربوط به شرق کشور میباشد.
وی گفت: در سال ۱۴۰۱ میزان ۶۹۴ تن انواع مواد مخدر در کشور کشف که نسبت به سال قبل از آن کاهش ۴۰ درصدی داشته است.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی یکی از برنامه پیشگیری اولیه از آحاد جامعه را اجرای طرح یاری گران زندگی در مدارس با همکاری آموزش و پرورش دانست و افزود: این طرح با هدف ایمن سازی دانش آموزان اتفاق افتاد و امسال روند رو به رشد اعتیاد در دانش آموزان و نوجوانان کاهش پیدا کرده است.
حسنی مقدم تصریح کرد: در سطح کشور این طرح در ۴۲ هزار مدرسه در دو سال گذشته اجرا و در استان در سطح ۹۵۸ مدرسه استان اجرا شد.
وی اضافه کرد: در استان ۱۲۰ هزار نفر از والدین و ۱۴۸ هزار دانشآموز با اجرای این طرح تحت آموزش قرار گرفتند.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی به دیگر فعالیتهایی که در حوزه فرهنگی و پیشگیری در استان صورت گرفته است اشاره کرد و افزود: کلنگ زنی دو خانه نشاط در قاین و درمیان، افتتاح خط تیراندازی در روستاها، تجهیز ۵ خانه ورزش روستایی، برگزاری میز خدمت و برگزاری ۸۰۰ کارگاه و نمایشگاه در سال گذشته و آموزش ۱۸۰۰ نفر در استان از جمله این فعالیتها بوده است.
اجرای طرح یاری گران روستا در ۲۵ روستای خراسان جنوبی
حسنی مقدم با اشاره به اینکه طرحهای اشتغالزایی در دستور کار ستاد بوده که امسال با قوت پیگیری میشود، بیان داشت: اجرای طرح یاری گران روستا از اسفندماه سال گذشته در سطح ۱۱۷ روستای در استان آغاز شده که الان به ۲۵۰ روستا رسیده و امیداست در چشمانداز آینده این طرح به تمام روستاهای دارای دهیاری تعمیم داده شود.
وی با بیان اینکه مجمع خیران زندگی در ۱۳ استان راه اندازی شده است، یادآور شد: قرار است در تیرماه امسال با حضور دکتر نبی از خیران این حوزه در استان نیز این مجمع راه اندازی تا کمک به اقدامات و طرحهای پیشگیری و فرهنگی و صیانت از بهبود یافتگان کند.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت ۸۹ مرکز درمانی و کاهش آسیب اعتیاد در استان گفت: در حال حاضر ۱۷ هزار و ۳۵۰ نفر تحت درمان در این مراکز قرار دارند و خوشبختانه تقاضا برای درمان در استان افزایش یافته است.
حسنی مقدم بیان داشت: تعداد مرکز مجری تبصره دو ماده ۱۶ هشت مرکز در استان است که چهار مرکز در بیرجند و مابقی در سرایان، فردوس، قاین و نهبندان برای جمع آوری معتادان متجاهر و هم معتادان ماده ۱۵ فعالیت میکنند.
وی از ساماندهی ۸۸۹ معتاد در استان در طی سال گذشته خبر داد و افزود: بالغ بر ۷۰۰ میلیون تومان در این زمینه هزینه شده است.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی تصریح کرد: از سه سال گذشته مجوز برای راه اندازی مراکز دولتی جدید داده نمیشد و معتادان بسیاری متقاضی این مراکز بودند الان این مجوز صادر شده و از ابتدای امسال تا پایان سال جاری شاهد راه اندازی هشت مرکز در سطح شهرستانهای استان خواهیم بود.
حسنی مقدم به مرکز مورد اشاره کرد و افزود: خوشبختانه با راه اندازی این مرکز توسط بهزیستی معتادان بعد از ترک اعتیاد رها نمیشوند و برای اشتغال و درمانهای بعد از اعتیاد نیز به آنها کمک میشود.
وی از کشف بالغ بر ۴۵ تن انواع مواد مخدر در استان در سال گذشته خبر داد و گفت: همچنین از ابتدای امسال بالغ بر ۷ تن و ۶۹۰ کیلو گرم مواد مخدر در استان کشف شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵ درصد کاهش داشته است.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: این کاهش به سبب کاهش عرضه مواد مخدر بوده اما کار مقابله بسیار سخت شده به طوری که در دستگیریها و توقیف خودروها افزایش وجود داشته که نشان از تلاش همکاران در حوزه مقابله است.