به گزارش خبرنگار مهر، مراسم تشییع پیکر زندهیاد فریماه فرجامی بازیگر با سابقه و مطرح سینما و تئاتر ایران صبح امروز سهشنبه ۱۳ تیر از مقابل خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که اجرای آن بر عهده احترام برومند بود، مرضیه برومند هنرمند شناختهشده سینما، تئاتر و تلویزیون و مدیرعامل خانه سینما به عنوان اولین سخنران پشت تریبون حضور پیدا کرد و گفت: نمیخواستم اینجا به عنوان سخنران حضور پیدا کنم ولی دوستان گفتند که به عنوان مدیرعامل خانه سینما صحبت کنم و اتفاقاً من نمیخواستم به عنوان مدیرعامل خانه سینما صحبت کنم. چه مدیرعامل و خانه سینمایی که مدام عزا برگزار میکند؟ پس جشن کو؟
وی ادامه داد: ما فریماه را خیلی زودتر از آنچه تصور میکردیم و در اوج زیبایی، پختگی و صمیمیت از دست دادیم. فریماه فرجامی خیری از زندگی ندید ولی هیچوقت گله نکرد. فریماه فرجامی هم خواهر و هم ستاره ناکام ما بود که قربانی مناسبات سینمای دهه ۶۰ شد. فرجامی قربانی زیبایی و هنرش شد. وی مدارج ستاره شدن را طی کرد و به دلایلی که نمیخواهم آنها را بیان کنم در هالهای از غبار فرو رفت. فریماه فرجامی علیرغم اینکه از دور خیلی پر رمز و راز به نظر میرسد، ولی از نزدیک و در دوستی بسیار ساده بود.
برومند با بیان اینکه فریماه فرجامی برای نسل جدید درسی داشت، تصریح کرد: سرگذشت وی باعث شد نسل بعدی دقت بیشتری کند. آنها همیشه کنار مردم بودند. روسری سر کردند و نقش کارگر کارخانه رب را بازی کردند. مقنعه سر کردند و نقش همسر و کارمند را بازی کردند. چادر سر کردند و نقش مادر و همسر شهید را بازی کردند. اینها در قلب مردم ستاره هستند. هنرمندان امروز کنار مردم هستند و مناسبات آنها با نهاد قدرت را مردم تعیین میکنند. اکثر هنرمندان ما مردمی هستند، ما سیاسی نیستیم و ما را متهم به سیاسی کاری نکنید، ما در کنار مردم هستیم.
طبق گفته احترام برومند قرار بود رخشان بنیاعتماد بهعنوان یکی از سخنرانان مراسم باشد اما وی به دلایلی در مراسم حضور پیدا نکرد.
سپس مسعود فروتن دیگر هنرمند با سابقه نیز به ذکر خاطراتی از همکاری خود با زندهیاد فرجامی پرداخت و گفت: چند ماه همکاری در یک پروژه از بهترینهای زمانهای زندگیام بود.
ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر و بازیگر با سابقه سینما، تئاتر و تلویزیون هم بهعنوان یکی دیگر از سخنرانان این مراسم، تأکید کرد: فریماه فرجامی سرمایهای بود که از دست دادیم. امیدوارم تراژدی فرجامی برای دیگر هنرمندان رخ ندهد. این تراژدی پایان گرفت.
احترام برومند در این بخش از مراسم به زمان آشنایی خود با فرجامی اشاره کرد و گفت: آشنایی من با فرجامی به سال ۷۰ و نمایش «پیروزی در شیکاگو» برمیگشت که فریماه فرجامی و مهدی هاشمی در آن درخشیدند. فریماه مثل هیچکس نبود و از هیچکس تقلید نکرد. در رفتار و گفتارش بینیازی بود که نشأت گرفته از خانواده با شخصیتش بود.
سپس پژمان بازغی رئیس انجمن صنفی بازیگران سینما متن انجمن را قرائت کرد.
در متن انجمن صنفی بازیگران سینما چنین آمده است:
«اوست همیشه زنده
فریماه فرجامی هم رفت. او هنرمند بزرگ، دست نیافتنی و بی تکرار سینمای ایران بود، بازیگرِ شخصیتهای متنوع و ماندگاری چون «لاله» درخط قرمز؛ «مهندس افجهای» در اجاره نشینها، «مونس» در سرب، «ماه منیر» در مادر، «فروغ الزمان» در پرده آخر، «آفاق» در نرگس؛ بازیگر تحصیلکرده و توانای تئاتر ایران، بازیگری که با روح و جان خود هویت ویژهای به شخصیتهایی که بازی میکرد میبخشید، ستارهای درخشان در هنر بازیگری این سرزمین که به دلیل بیماری خیلی زود ما از هنر او بیبهره ماندیم و گذشت و رفت تا به سایر مسافران نازنین و از دست رفته این هنر بپیوندد.
خاموشی هر هنرمند بزرگی چون فریماه فرجامی علاوه بر غمی سنگین که بر دل و جان ما مینشاند، زمانی ست برای یادآوری اینکه پیش از آنکه دیر شود به داد یکدیگر برسیم؛ یادآوری اینکه حمایت و دلگرمی و یاری، لازمهی بقای هنر و هنرمند است؛ حال این حمایت، حمایتهای سازمانی و دولتی باشد که حتماً باید باشد … اما بود و نبودش بماند به مجالی دیگر و یا حمایتهای فردی و انسانی خود ما از یکدیگر… و چه بسا که نیاز به حمایتهای عاطفی در تنگناهای زندگی بیشتر هم به کار هنرمندان بیاید. پس مراقب هم باشیم، به هر شیوه و شکل که میدانیم و میتوانیم که ناگهان خیلی زود دیر میشود.
انجمن صنفی بازیگران سینما از همه اهالی سینما، تئاتر و مردم شریف و هنردوست ایران که با ابراز هم دردی و تاسف در غم از دست دادن فریماه فرجامی عزیز جایگاه والای این هنرمند را یادآور شدند کمال امتنان و سپاس را دارد و نیز تشکری ویژه دارد از همکاران و کسانی که در روزهای سخت بیماری در همه این سالها او را تنها رها نکرده و مونس و یاور مشفق فریماه فرجامی بودند.
در پایان، امیدواریم و وظیفه خود میدانیم که بتوانیم به زودی مراسم درخور و شایستهای برای بازیگران و همکاران عزیز از دست رفته اخیر از جمله امین تارخ، محمدعلی کشاورز، پرویز پورحسینی، اسماعیل شنگله، فخری خوروش، شهرام عبدلی، علی سلیمانی، حسام محمودی، اسماعیل سلطانیان و فریماه فرجامی و دیگر یاران سفر کرده برگزار نمائیم.
با مردم ایران، خانواده فرجامی، خانواده سینما و تئاتر و خانواده فرهنگ و هنر ایران مجدداً ابراز همدردی کرده و برای فریماه ِ عزیزمان که همیشه و همواره با زیباترین و آراستهترین تصویرها در خاطر و خاطرههای جای دارد، پروازی زیبا در آسمان رحمت پروردگار آرزو داریم. مرگ پایان کبوتر نیست. پایان هنر نیست.»
سپس احترام برومند با اشاره به اینکه همه ما روزهای بیماری خواهیم داشت، اظهار کرد: ولی گاهی نسبت به محبتهایی که قرار است در این دوران برای هنرمندی که چهرهای محبوب و دوستداشتنی است انجام دهیم، مراقب باشیم.
در ادامه کلیپی از فریماه فرجامی پخش شد که حاوی تصاویری از نقشآفرینیهای وی بود.
ابوالفضل پورعرب بازیگر مطرح و با سابقه سینما نیز دیگر سخنران مراسم تشییع پیکر زندهیاد فریماه فرجامی بود. وی گفت: فرجامی آفاق بود و آفاق رفت، خیلی غمگینانه رفت. قرار نبود اینقدر غریب از بین ما برود. اولین بار است که میبینم کسی در مراسم با هنرمندان عکس نمیگیرد و این نشان میدهد که همه در سوگ این هنرمند نشستهاند.
وی ادامه داد: به او گفتم که فریماه چه شده؟ بیمار شدهای؟ گفت ابوالفضل نوبت ما شده و من آن موقع نفهمیدم منظورش چیست. به امید اینکه اینقدر داغ نبینیم. از مردم سپاسگزارم و امیدوارم در این شرایط شرمنده مردم نباشیم.
در ادامه قطبالدین صادقی کارگردان شناخته شده و با سابقه عرصه تئاتر ایران به ایراد سخنانی پرداخت و متذکر شد: مرگ حق است اما احمقانه است که خودمان به استقبالش برویم. فریماه فرجامی خودش به استقبال مرگ رفت و من نام این کارش را خودتخریبی میگذارم. سیاستمداران، ورزشکاران و هنرمندان در جامعه تبدیل به باور و فرهنگ عمومی میشوند و اگر خودتخریبی کنند به این باور ضربه میزنند.
وی تصریح کرد: فریماه فرجامی تمامی ویژگیها و ارزشهای بازیگری و هنرمندی داشت ولی این خودتخریبی را داشت و دوستان ناجوانمردی نیز او را به این خودتخریبی سوق دادند. یکی از کارهایی که هنرمندان باید انجام دهند این است که در راه حفظ خود، فرهنگ جامعه و ارزشهای جامعه بکوشند. یکی از بدترین تربیتهای ما رعایت نکردن سلامت جسم است.
افسانه چهرهآزاد از بازیگران سینما، تئاتر و تلویزیون و دوستان نزدیک فریماه فرجامی نیز در ادامه مراسم و در حالی که اشک میریخت، گفت: ما همه اینجا جمع شدیم تا با ستاره سینمای ایران وداع کنیم. من افتخار دوستی ۳۰ ساله با فریماه داشتم. فریماه در تنهایی پر نکشید و خانواده مهرشان را از او دریغ نکردند. خانواده نخواستند در موقعیتهای اجتماعی حضور پیدا کند و ما باید به این خواسته احترام میگذاشتیم. فریماه تنها نبود و در خانه خود با آرامش و آسایش زندگی کرد. امیدوارم در بهشت زندگی کند.
در پایان فرهاد فرجامی برادر فریماه فرجامی نیز طی سخنانی کوتاه از خانه سینما، خانه هنرمندان، خانه تئاتر و هنرمندان و حاضران در مراسم سپاسگزاری کرد.
سپس نماز بر پیکر زندهیاد فریماه فرجامی اقامه شد و پیکر این هنرمند فقید به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) تشییع شد.
رضا بابک، مسعود فروتن، علی دهکردی، مرضیه برومند، اصغر همت، حبیب دهقاننسب، محمدمهدی عسگرپور، مازیار لرستانی، آزیتا حاجیان، سعید خانی، منوچهر شاهسواری، بهاره رهنما، مجید جعفری، علی پویان، اکرم محمدی، جهانگیر کوثری، رضا درمیشیان، بهناز جعفری، محسن امیریوسفی، مجید توکلی، محمود پاکنیت، شهرام گیلآبادی، محمد شیری از جمله حاضران در این مراسم بود.