به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محمد شریفانی بعد از ظهر چهارشنبه در نشست تخصصی جهاد تبیین ساحتهای حجاب که به همت دفتر بسیج دانشجویی و بسیج اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد میمه با همکاری سازمان بسیج اساتید استان اصفهان و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان اصفهان و ستاد جهاد تبیین دانشگاههای پیام نور کشور برگزار شد اظهار داشت: برای زوایای مختلف حجاب باید در فرصتهای مناسب کارگاههایی گذاشته شود و به ابعاد گوناگون آن پرداخته شود چون افرادی که در جامعه ما هستند ممکن است از منظر دینی و قرآنی یا ممکن است منظر ادیان گذشته و سابقه این مسئله یا از منظر حقوق و بشر و یا مد و مدگرایی و آسیبهای اجتماعی به اهمیت و موضوع حجاب توجه داشته باشند.
وی بیان کرد: اگر جایگاه حجاب را از منظر آموزههای دینی بررسی کنیم به مثلث حیا و غیرت و حجاب و پوشش میرسیم که به هر حال به سه بعد مسئله اشاره میکند در قرآن کریم منظر دینی یک بار ادیان پیشین است و یک بار دین مقدس اسلام است که به دلیل شرافت دین اسلام از دین اسلام شروع میکنم.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد اسلامی کشور ادامه داد: اگر به آیات قرآن مراجعه کنیم میبینیم که از آغاز خلقت بشر که حضرت آدم به زمین آمد و وقتی زشتیها بعد ظاهر شد دو مرتبه در قرآن آمده که شروع کردند به استفاده از برگ درختان که زشتیهای خود را بپوشانند که این نشان میدهد که پوشش پیشینه آغازین خلقت و پیشینه فطری دارد در اقتضای خلقت انسانها این مسئله هست و یک قدری اگر این مسئله را گستره تر بخواهیم بکنیم پیاده سازی قانون عفاف در قرآن الزاماتی دارد به تعبیری اسلام با یک سلسله نکات آمده همین قانون حجاب را برای ما بستر سازی کرده که این بسترسازیها که در قرآن آمده ۱۱ مورد است که اشاره میکنم.
وی ادامه داد: آیه ۵۸ سوره نور به این اشاره دارد که بچههایی که عضو خانه هستند وقتی میخواهند وارد اتاق والدین بشوند باید اجازه شوند. در آیه ۳۰ و ۳۱ سوره نور راجع به فروکاستن نگاه اشاره میکند هم به مردها و هم به زنها.
حجت الاسلام شریفانی افزود: در آیات دیگری هم اشاره میکند که زنها نباید با ناز و عشوه سخن بگویند در جای دیگر اشاره میکند که زینتهای خود را نمایان نکنید و در معرض دید قرار ندهید و در آیه ۲ سوره نور به یکی از پیامدهای بدحجابی یعنی زنا در جامعه که منشأ آن بی حجاب هست اشاره میکند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد اسلامی کشور گفت: در آیه ۱۷ و ۱۹ سوره نور رعایت حریم انسانها است همچنین از ازدواج به عنوان یک اصل پیشگیری اشاره میکند که اگر باشد پدیده شومی مثل زنا و بی عفتی در جامعه اتفاق نمیافتد و در آیه ۳۳ سوره نور به اصل عفت اشاره میکند که حتماً اگر برای کسی امکان ازدواج نیست باید از قانون عفت استفاده کند و در آیه ۳۰ سوره احزاب مجازات مضاعف برای کسی که رعایت عفت نمیکند اشاره میکند و در آیه ۵۳ سوره احزاب به سخن گفتن از پشت پرده اشاره میکند.
وی ادامه داد: خلاصه این حوزه این است که در پایان این آیات اشاره میکند که روش اجرایی قانون حجاب دو مرحله دارد که گام اول مرحله شناختی است که تعبیر انالله … خدا از کارهای شما آگاه است و بدین معنا است که نظام معرفتی و نظام شناختی اصل عفاف همان شناختها است که تا افراد را به آثار حجاب و پیامدها و برکات آن و آسیبهای بی عفتی آشنا نکنیم کسی به سمت حجاب گرایش پیدا نمیکند یعنی وظیفه اولیه ما بعد معرفتی شناختی در موضوع حجاب است چون افراد در موضوع شناخت مشکل دارند.
رعایت عفاف حق همگانی است نه تکلیف الزاماتی
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد اسلامی کشور گفت: پایان آیه دیگر اشاره به روش اقناعی دارد و در پایان این آیات نشان میدهد که تکریم و حرمت بخشیدن به زن و رعایت عفاف که حق همگانی است نه تکلیف الزاماتی و ضمانت باید داشته و دور از آسیب باشد و به تعبیر دیگر از آیه ۵۹ سوره احزاب استفاده میشود که براین که زنان آسیب نبینند و گرفتار بیمار دلان نشوند و به پاکی شناخته شوند و با امنیت و سلامت زندگی کنند و پایههای خانواده متزلزل نشود و کرامت انسان حفظ شود برای اینها باید عفاف و حجاب در جامعه گسترش و توسعه داده شود.
وی تاکید کرد: دو روش روش شناختی و اقناعی راه توسعه مسئله حجاب و عفاف است و با بهره گیری از یک سلسله اصول باید اقناع ایجاد کنیم این چیزی است که در دین مقدس اسلام است.
حجت الاسلام شریفانی اظهار کرد: در دین مقدس اسلام در ادیان گذشته مثل یهودیت و مسیحیت ما بحث حجاب پوششی را در شریعت میبینیم که کیفیت پوشش زنان یهودی را نشان میدهد در آئین آنها لزوم پوشاندن سر از نامحرم مورد تاکید است در حوزه رفتار مطابق آئین یهود خداوند متکبرانی که با گردن افراشته و با ناز و عشوه راه میروند دشمن میپندارد و در حوزه گفتار زنی که در خانه با شوهرش خودش با صدای بلند صحبت میکند او را مجازات میکند که طلاق بدون مهریه بدهید.
شدت حجاب در ادیان مختلف به مراتب بیشتر از اسلام بوده است
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد اسلامی کشور ادامه داد: در دین مسیحیت کتب مقدس با صراحت راجع به عفت و خانه نشینی زنها و پوشاندن سر تاکید میکند و بطور کلی از بررسی حدود و کیفیت حجاب در ادیان چهار گانه اسلام و مسحیت و یهودیت و … استنباط میشود که حجاب در ادیان مختلف به مراتب شدتش از اسلام هم بیشتر بوده و مورخان نه تنها به مرسوم بودن که به سخت گیریهای بیش از حد هم در این حوزه اشاره میکنند و این نشان میدهد که حجاب از دیرباز جزو آداب اقوام و اسلام بوده است.
دستور قرآن در بحث حقوق بشری رفتار برادرانه است
وی گفت: ساحت دیگر بحث حقوق بشر است بالاخره ما دو حقوق فردی و اجتماعی داریم حق سلامت مالکیت و انتخاب دین فردی است و رأی دادن امنیت در جامع حق اجتماعی است دستور قرآن این است که انسانها باید در جامعه به گونهای زندگی کنند که هرکسی رفتار برادرانه در جامعه داشته باشند اینکه همه تمام مردان پدر یا پسر یا بردار و تمام زنها مادر یا دختر یا خواهر من هستند و حجاب و پوشش تأمین کننده حقوق و فردی و اجتماعی افراد است. یک ساحت و یک حوزه مسئله حجاب بحث حق و حقوق است که باید روی آن بحث صورت گیرد.
وی بیان داشت: چهارمین ساحت بسیار حساس و مورد عنایت است بحث حجاب با مد و مدگرایی در اسلام و ایران است.
حجت الاسلام شریفانی گفت: مد به چیزی گفته میشود که چهار مؤلفه داشته باشد جدید و نوظهور و تمایز بخشی داشته باشد و موقت باشد و مقبولیت گروهی و اجتماعی داشته باشد که مظاهر آن اصلاح سر و صورت؛ در تزئین انواع آرایه ها و وجوه نامتعارف چاقی و لاغری و غیره است که افرادی که با پوششهای مختلف و آرایشها و زینتها و شکل و شمایل مختلف ظاهر میشوند یکی از انگیزهها جلب توجه است نو باشند جلب توجه کنند و مقبولیت داشته باشند.
وی ادامه داد: معمولاً افراد مدگرا خانمها و جوانان و طبقات بالای اجتماعی و انسانهای بیکار و کم سواد و ضعیف الایمان و شهرنشینان هستند.
حجت الاسلام شریفانی اظهار کرد: ما دو نوع مدگرایی منفعل یعنی هواپرستانه هزینه زا بیهدف که بعضی جلوههای مد که در جامعه میبینیم است؛ و یک مدگرایی فعال و نوگرایانه و معقول و متعارف و هدفمند هم در اسلام تعریف شده اسلام به اصل موضوع ایرادی ندارد مدگرایی که به خودنمایی و تنوع طلبی و جلب توجه دیگران و برتری جویی باشد مورد مذمت است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد اسلامی کشور ادامه داد: عوامل تشدید و تعدیل کننده مد و مدگرایی شامل جنسیت، تمکن مالی، عدم نظارت خانواده، خلاءهای روحی، پایین بودن عزت نفس، ضعف اراده، میل به اباهیگری و هوس رانی، دیده شدن بیمحابا و اصالت دادن به ارزیابی دیگران و تهی شدن زندگی از معنای متعالی و ارزشمند، ضعف تربیت دینی، میل به مقاومت در برابر فرهنگ حاکم و بی اعتنایی به ارزشها و مصرف بالای رسانه بویژه ماهواره و اینترنت و تعلق خاطر به یک سلسله گروههای مرجع و غفلت از اسوههای متعالی و رشد شهرنشینی بی جهت و فرآیند جهانی شدن و ارتباطات گستره با کشورهای مختلف و ورود بی رویه فیلمها و سریالها به زندگی افراد همه از عوامل توسعه مدگرایی است.
وی بیان کرد: کوتاه سخن اینکه اگر مدگرایی خلاف عرف زمانه نباشد و غیر معمول و غیر متعارف نباشد و ناسازگار با شرایط جنسی و سنی و موقعیتی افراد نباشد و اگر در آن تشبهه به کفار و جنس مخالف نباشد و اگر در آن خودنمایی عشوه گیری و تهییج کننده و آزاد دهنده نباشد قطعاً مورد توجه اسلام هست.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد اسلامی کشور گفت: آخرین ساحت که اشاره میکنیم ساحت آزادی و پیشرفت است دنیایی که در آن زندگی میکنیم دنیایی است که آزادی افسار گسیخته پوشش را شاهدیم دنیایی است که انحصار ازدواج بین زن و مرد را از بین برده و موضوعاتی از این دست است اما در اسلام تلاش براین است که لذت آفرینی برای زوج امر مثبت و دارای ثواب شود این در حالی در مسیحیت و اروپا یکنوع گناه حساب میشود یعنی ارزش اجتماعی بودن جذابیت جنسی است و در جوامع غربی باعث تبعیض بین زنان و تحقیر آنها را نتیجه دهد. لذا زن غربی همیشه در استرس است ولی زن اسلامی همیشه در آرامش است و هیچ ربطی هم بین حجاب و پیشرفت نیست نگاه اسلام این است که بهرهگیری از جذابیت زنها در جامعه بعنوان یک محصول تجاری توهینی به اصالت زن به حساب نیاید.