نویسنده و سرپرست نویسندگان گروه جهادی نادیان خدمت می‌گوید صحنه های ناب جهادی را از نزدیک دیدم و با خود عهد کردم نگذارم این‌صحنه ها نادیده و ناگفته بماند.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب_ الناز رحمت نژاد: کتاب اینجا باران می بارد مجموعه داستانک های جهادی در ۱۰۴ صفحه توسط گروه جهادی اهل قلم نادیان خدمت و مهر به سرپرستی میثم محمدی نویسنده خوش ذوق شیرازی در آبان ماه ۱۴۰۱ نوشته و وارد بازار نشر شده است.

در حال حاضر این گروه جهادی چندین نویسنده دارد که امتحان خود را پس داده‌اند و آثارشان چاپ شده است.

این کتاب دومین محصول هنری گروه جهادی نادیان است که بیش از یک دهه در مناطق هدف شیراز و روستاهای استان فارس به‌صورت داوطلبانه در عرصه‌های مختلف فرهنگی، درمانی، عمرانی و مشاوره وپژوهشی به مردم خدمت رسانی می‌کنند.

گروه جهادی نادیان خدمت یک کتاب گروهی درباره قدس و یک مجموعه داستانک درباره حضرت زهرا (س) در حال تألیف هستند که ان شاء الله به زودی به چاپ خواهد رسید. به همین‌بهانه با میثم محمدی سرپرست تیم نویسندگان کتاب اینجا باران می بارد، نجمه اشرفی سرپرست گروه جهادی نادیان و علی پورمعظم طلبه جهادی این گروه به گفتگو کردیم که مشروح آن در ادامه می‌آید؛

* آقای محمدی چه طور با گروه جهادی نادیان خدمت آشنا شدید؟

از سال ۱۳۹۷ که برای نوشتن کتاب اینجا رودخانه‌ای جاریست با بچه‌های جهادی در یک اردو همراه شدم و صحنه‌های ناب جهادی را از نزدیک دیدم با خود عهد کردم که نگذارم این صحنه‌ها نادیده و ناگفته بماند. بعد از آن اردو، مشاهدات خودم را نوشتم و اینجا رودخانه‌ای جاریست در سال ۱۳۹۹ منتشر شد.

* کارگاه‌های آموزشی داستان نویسی برای اعضای این گروه جهادی را از چه زمانی و چه طور آغاز کردید؟

گنجینه خاطرات ناب جهادی‌ها خیلی جای کار دارد به همین دلیل کارگاه‌های داستانک نویسی از همان موقع یعنی سال ۱۳۹۷ آغاز شد و پس از حدود یکسال آموزش مستمر الآن گروه جهادی نادیان چندین نویسنده و منتقد در جمع خود دارد و در جشنواره‌ها و رویدادهای ملی کتاب خوش درخشیده اند، ازطرفی توجه گروه‌های جهادی دیگر و سایر هنرمندان هم به ثبت و ضبط خاطرات خدمات و اردوهای جهادی علاقه‌مند شده اند.‌

* از جهادگرهای این گروه بگویید! چه‌قدر پای کار بودند؟

شخصاً احساس می‌کنم گروه‌های جهادی باید خودشان به میدان بیایند و از هنرمندان همراهی بخواهند و آموزش ببینند و وابسته نمانند. خودشان مشاهدات ناب شأن را در فعالیت‌های جهادی روایت کنند. در حال حاضر گروه جهادی نادیان چندین نویسنده در جمع خود دارند که امتحان خود را پس دادند و آثارشان چاپ شده است. جلد کتاب اینجا رودخانه‌ای جاری است و اینجا باران می بارد خیلی زیبا طراحی شده است. بچه‌های جهادی با سلیقه و انگیزه بالا پای کار آمدند و صفر تا صد کار را به صورت مردمی پیش بردند. آنها علاوه بر همت عالی در زمینه آموزش و یادگیری نویسندگی، در زمینه طراحی جلد هم انقلاب کردند و آثارشان جلوه بصری خاصی دارد. حتی مخاطبینی که از محتوای کار اطلاع دقیقی ندارند، از طریق جلد کتاب جذب می‌شوند.

* این حرکت جهادی نوشتن کتاب و ثبت و ضبط خاطرات باعث بیداری سایر گروه‌های جهادی هم شد؟

گروه جهادی جمکرانی ها که در اتفاقات غیرمترقبه مثل سیل و زلزله در اقصی نقاط کشور حاضر بودند و گروه جهادی مدینه النبی که در حوزه عمرانی رکورد دار هستند، هم تقاضای همکاری در تولید اثر هنری دادند.

* خانم اشرفی در اینجا باران می بارد جهادی‌ها از چه حرف زده‌اند؟

جهادی‌ها در اینجا باران می‌بارد تجربه زیسته خود را در قالب داستانک روایت کرده اند. تجربیات تلخ و شیرین و بدون روتوش جهادی‌ها در این کتاب مخاطب را با این گروه جهادی همراه می‌کند.

* خاطرات گروه جهادی نادیان را با چه هدفی تبدیل به داستانک کردید؟

ما در ابتدا برای انتقال تجربیات اعضای پیشکسوت گروه به اعضای تازه نفس و رویش‌های جدید تصمیم گرفتیم خاطرات جهادی را گردآوری کنیم. در گام بعدی حدود سی عنوان کتاب جهادی موجود در سطح کشور را خواندیم و متوجه شدیم بیشتر آثار یا خاطرات صرف هستند یا نظریه پردازی و سخنرانی‌های مربوط به حوزه جهادی، جای شعر و داستان و قالب‌های این‌چنینی خالی بود به همین خاطر دست روی قالب داستانک گذاشتیم که با ارزش افزوده ادبی، خاطرات جهادی را به مخاطب عرضه کنیم اما پیش از پایان مرحله نوشتن کتاب اول متوجه شدیم صفر تا صد کار را باید خودمان پیش ببریم. پیچ و خم راه زیاد بود و ما هم مبتدی. اما پیام رهبری به جهادی‌ها بشارتی بود که انرژی مضاعف به جمع داد و کار اول به ثمر رسید و نوشتن کار دوم هم به‌صورت گروهی و آموزش محور آغاز شد و هم اکنون نیز پروژه تولید کتاب صوتی از مجموعه داستانک‌های جهادی و تولید مجموعه شعر جهادی و قطعه موسیقیایی را در افق سالانه خود داریم.

* جهادگرهای این گروه غیر از نوشتن و ثبت و ضبط خاطرات کار دیگری هم انجام می‌دهند؟

جهادگرها در کنار مشکلات مناطق هدف اردو، ظرفیت‌های مناطق را هم رصد می‌کنند و سعی دارند با پشتیبانی و تقویت ظرفیت‌ها و استعداد اهالی مناطق، راه‌های برون رفت از وضعیت موجود رابه چشم همگان بیاورند. در طرح نادیان پلاس جهادگران با رصد ظرفیت‌های محلی، در زمینه هنرهای دستی مثل میناکاری، قالی بافی و چرم دوزی به افراد منطقه محروم آموزش می‌دهند و آنها را از این طریق به درآمد می‌رسانند.

***

«این‌طور جا افتاده است که کار گروه‌های جهادی صرفاً خدمات رسانی و محرومیت زدایی است، چه طور این گروه جهادی به هنر رو آورد؟» این‌سوال توسط طلبه جهادی این گروه علی پورمعظم این‌گونه پاسخ داده شد: بعد از فرمان آقا در حوزه جهاد، خود انعکاس هم تبدیل به یک جهاد شد و عرصه جدیدی باز شد که آن هم عرصه هنرمندی و انعکاس دنیای قشنگ جهادی‌ها است.

وی افزود: قرار بر این شد که چشم‌ها را بشوییم، زیر باران برویم، همه مردم شهر را زیر باران ببریم و این کارها صرفاً با فعالیت خبری و رسانه‌ای روتین انجام نمی‌شود بلکه نیاز به ذوق و سلیقه دارد که الحمدلله شیراز پر از ذوق و سلیقه است. در این مسیر با استاد خوبی به نام آقا میثم محمدی آشنا شدیم که نویسنده جهادی ویژه‌ای هستند و جمع خوبی شکل گرفت. انعکاس هنری فعالیت‌های جهادی ظرافت خاصی دارد و لازم است این فعالیت‌ها در کمال اخلاص روایت شود تا عیار کار حفظ شود و منیتی در خلال بازنشرها شکل نگیرد.