خبرگزاری مهر – گروه استانها – مریم یاوری: بنابر متونی که در برخی از منابع تاریخی آمده در بیشتر ملتها و ادیان، حجاب در بین زنان وجود داشته؛ هر چند در طول تاریخ، فراز و نشیبهای زیادی را طی کرده و گاهی با اعمال سلیقه حاکمان، تشدید یا تخفیف یافته، اما هیچگاه به طور کامل از بین نرفته. مورخان به ندرت از اقوام بدوی که زنانشان دارای پوشش مناسب نبوده و یا به صورت برهنه در اجتماع ظاهر میشدند، یاد میکنند. دانشمندان، تاریخ حجاب و پوشش زن را به دوران ما قبل از تاریخ و عصر حجر نسبت میدهند، کتاب «زن در آینه تاریخ» پس از طرح مفصل علل و عوامل تاریخی حجاب، مینویسد: با توجه به علل ذکر شده و بررسی آثار و نقوش به دست آمده، پیدایش حجاب به دوران پیش از مذاهب مربوط میشود.
همچنین باید توجه داشت که پوشش بانوان در گذر تاریخ نمادی از جایگاه زن در هر فرهنگ و تمدنی است. با مطالعه تاریخ در مییابیم که زنان در مشرق زمین، پوششی محکمتر و کاملتر از زنان غربی داشته و دارند و همین نشانگر این است که نگاه مردمان نسبت به زن در سرزمینی چون ایران متفاوت از دیدگاه سرزمینهای غربی به مقوله «زن» بوده است. پوشش زنان در ایران باستان نشان میدهد که حجاب زنان ایرانی، حتی قبل از ورود اسلام به ایران، حجابی کامل و در جهان باستان منحصر به فرد بود.
از این رو باید توجه داشت که رعایت عفاف و حجاب ریشه در تاریخ و تمدن ما دارد و از این رو همه افراد جامعه باید به این مهم توجه داشته باشند، اما این روزها با توجه به فعالیت شبانه روزی دشمن و پرداخت هزینههای هنگفت در راستای تزلزل پایههای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، حجاب بانوان این سرزمین از سوی دشمنان قسم خورده هدف گرفته شده و همواره درصدد هستند تا با استفاده از این راهکار بنیاد خانوادههای ایرانی را رو به نابودی ببرند.
از این رو به مناسبت هفته عفاف و حجاب و به منظور بررسی اقدامات صورت گرفته از سوی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان در راستای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب گفتوگویی را با حجتالاسلام مهدی فوقی، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اصفهان حول محور حجاب داشتهایم که متن آن را در ادامه میخوانید...
نیاز امروز برای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب چیست؟
امروزه برای این امر مبلغانی که قصد ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را دارند باید در فضای تبیین موضوع به صورت جدی ورود کنند، جوانان و نوجوانان در حوزه عفاف و حجاب سوالات زیادی دارند، آنها از چیستی حیا میپرسند و سوال در خصوص ضرورت حجاب دارند که این موضوع باید مورد توجه باشد.
در واقع در شرایط فعلی که حساسیتهایی در این زمینه ایجاد شده باید بسیار حساب شده و با نگاه تخصصی ورود کنیم تا بتوانیم موفق شویم.
در اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان برای این امر چه اقداماتی در دستور کار است؟
در اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان با استفاده از نظر کارشناسان و افراد متخصص بسیار به مساله تبیین حجاب و عفاف پرداخته شده است، جلسات تخصصی زیادی برگزار شد و به این نتیجه رسیدهایم که ما باید برای رسیدن به اهداف خود راههای ورود به قلب جوانان و نوجوانان را بلد باشیم تا بتوانیم اقدامات تأثیرگذار انجام دهیم.
خوشبختانه در استان اصفهان هیئات مذهبی به روز هستند و به خوبی نسبت به جذب جوانان و نوجوانان برنامهریزی دارند و میتوانند نقش خوبی را در اغنای مخاطبان خود داشته باشند، همچنین در مراکز فرهنگی تبلیغی مراکز فرهنگی ما محتواهای بسیار خوبی را ارائه میدهند. مهمتر از همه اینها این است که ما تلاش میکنیم که جو غالب را در شهر و شهرستانها جذب حجاب قرار دهیم و این کار سختی است اما با توجه به پیشینه مذهبی مردم این امر امکان دارد.
از نظر شما شاه کلید موفقیت در این زمینه چیست؟
گفتو گوی با مردم میتواند در زمینه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب عامل اصلی موفقیت باشد و ما این را جز اولویتهای خودمان قرار دادهایم. بارها و بارها شده با افرادی که حجاب مناسبی ندارند به گفتوگو نشستهایم بسیاری از آنها بدون علم و هیچ پیشینهای این کار را انجام میدهند و پس از اندکی گفتوگو میپذیرند که حجاب برایشان بهتر است، باید باور داشته باشیم که جامعه ما ظرفیت پذیرش حرف منطقی را دارد و باید از این روش برای کنترل هر گونه آسیب اجتماعی استفاده شود.
از سویی نیز باید توجه داشت که آمار بی حجابی در جامعه بالا نیست، از این رو علاوه بر اینکه حواسمان باشد ضربه از دشمنان نخوریم، جو قالب جامعه را بی حجابی ندانیم و باید مواظب باشیم جامعه را دچار التهاب نکنیم چون دشمن به دنبال دوقطبی کردن جامعه با استفاده از ابزار حجاب است و تاکنون موفق نبوده و از این رو ما باید در اوقات فراغت بحث عفاف و حجاب را با جدیت دنبال کنیم.
بیشترین دل نگرانی دلسوزان دین و مذهب در زمینه عدم رعایت عفاف و حجاب چیست؟
آن چیزی که همه دلسوزان دین و مذهب را نگران موضوع حجاب کرده تأثیرات بی حجابی در سبک زندگی ماست، بی توجهی به عفاف و حجاب باعث میشود خیلی چیزها در معرض دید جوانان قرار داده شود و آنها را منحرف کند، بی بند و باری تأثیر زیادی در افزایش طلاق، خیانتها و … دارد و باید این را به اقشار مختلف تفهیم کنیم. باید باور داشته باشیم که خانواده در پناه رعایت عفاف و حجاب شکل گرفته و پایدار مانده است و فرزندان ما در چنین بنای محکمی رشد کرده و ما نباید با بی توجهی منجر به سست شدن این پیوند مقدس شویم.
از این رو موضوع عفاف و حجاب یک مساله اجتماعی است که باید با احتیاط با آن برخورد شود و چنانچه جاهلانه وارد این فضا شویم همچون موفق نخواهیم شد و سرمایههایمان از بین خواهد رفت.
چطور میتوان برای عموم مردم جامعه در برابر رعایت عفاف و حجاب حس مسئولیت اجتماعی را ایجاد کرد؟
باید توجه داشت که مردم ایران به دلیل اینکه رعایت این مساله ریشه در دین، فرهنگ و تاریخ ما دارد به خودی خود حساس هستند اما ما باید بیشتر حجاب را به فراخور زمان نگاه کنیم، باید به چیستی حجاب بپردازیم و با نگاه مساله محور به آن با صبر و سعه صدر برنامه ریزی و اجرا کنیم تا به موفقیت برسیم چرا که بر این باورم این مساله را نمیتوان یک شبه حل کرد.
برگزاری تجمعات مردمی حجاب و عفاف را چطور ارزیابی میکنید؟
در هر برههای از زمان که مسألهای رو به نگرانی میرود غالب مردم با برگزاری میتینگهایی طرح دغدغه میکنند، این تجمعات ارزش زیادی دارد چرا که صاحبان دغدغه ورود پیدا میکنند و نگرانی را مطرح کنند.
اما از سویی بنده بر این باورم مساله حجاب مساله گفت و گویی و اغنایی است و باید در این فضا جدیتر ورود کنیم، باید توجه داشت که ما مردم خوبی داریم که بارها ثابت کردند در هر لباس و گرایشی پای ایران و اسلام ایستادند، پس باید مواظب باشیم عملکرد کسانی که عامدانه قصد دارند بی حجابی را ترویج کنند را پای مردم نگذاریم و در نهایت باید در حوزه عفاف و حجاب مانند طبیب و دکتر برخورد کنیم تا بتوانیم این مساله را التیام بخشیم.