خبرگزاری مهر - گروه استانها، فریبا عندلیبالشهداء: همزمان با اول مرداد، سالروز تعطیلی ظاهری انجمن حجتیه، نشست تخصصی ناگفتههایی از انجمن حجتیه به همت مؤسسه راهبردی حق پژوهی و با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، عصر یکشنبه یکم مرداد ماه در مشهد برگزار شد، در این نشست که توسط گروه علمی نقد «تحجر و اسلام آمریکایی» مؤسسه راهبردی حق پژوهی و با شرکت جمعی از طلاب، دانشجویان، دغدغهمندان و صاحبنظران این حوزه تدارک دیده شده بود، شرکتکنندگان حضوری و مجازی با سرفصلهای متنوعی در این حوزه آشنا شدند که شامل چندین بخش میشد.
در ابتدا حجتالاسلام رضا اکبری آهنگر، نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر در موضوع «تشکیلات انجمن حجتیه؛ از گذشته تاکنون» گفت: ما در حوزه ترویج تفکرات این انجمن دو گروه از افراد را میبینیم که یک عده از آنها جزو و عضو تشکیلات انجمن حجتیه هستند عدهای مروج تفکرات این انجمن هستند. ما در مشهد چه در حوزه هیئتها مداحها ایستگاههای صلواتی کلاسهای مهدویت و حتی گروههای تئاتر فعالیت دارند و چهرهای انقلابی از خودشان نشان میدهند.
انجمن حجتیه معتقد به تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت نیست
نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر افزود: یکی از ویژگیهای اصلی انجمن حجتیه این است که معتقد به تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت نیست و مخالف با هرگونه قیام و جهاد و همچنین دایره امر به معروف و نهی از منکر را کوچک میکنند و به تبع آن زمانی که قیام در عصر غیبت را قبول نداشته باشد ولایت فقیه را نیز قبول ندارند که البته ولایت فقیهی که ایشان ادعا میکنند قبول دارند ولایت مرجع تقلید است.
اکبری آهنگر ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیهای این انجمن مخالفت افراطی فلسفه و عرفان است که به همه فلاسفه تکفیر و توهین میکنند. یکی از دلایل کینه این انجمن از امام خمینی رحمت الله علیه فیلسوف و عارف بودن ایشان است.
وی گفت: این انجمن در خیلی از مواقع از مصداق کَلِمَةُ حَقٍّ یُرَادُ بِهَا الْبَاطِلُ (سخن حقّی است که از آن اراده باطل میشود) استفاده میکند یعنی حرف حق و باطل را با هم ادغام میکنند و به عوام میگوید.
همچنین اکبری آهنگر با اشاره به اینکه یکی دیگر از روشهای شناخت ویژگیهای این انجمن مخالفت با وحدت شیعه و سنی است، گفت: اگر میخواهیم افراد شبه انجمنی را بشناسیم میتوانیم به معیارها مراجعه کنیم و ببینیم نگاه افراد و معیارشان نسبت به فلاسفه و عرفا چیست یا نسبت به وحدت شیعه و سنی چه رفتاری را از خودشان نشان میدهند و یا نگاهشان به رهبری و ولایت فقیه چگونه است؟! افراد انجمن حجتیه که بالای منبر عمری مردم را به معارف اهل بیت و اخلاق و احادیث هدایت میکنند باید خودشان نیز همین گونه باشند.
نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: یکی از نکاتی که این انجمن به اشتباه میگوید این است که ما امام خمینی (ره) و رهبر انقلاب را مصون از گناه و اشتباه و معصوم میدانیم در حالی که حضرت امام در برخی از مواقع چند بار گفتهاند که اشتباه کردم و در وصیتنامه خود گفتند که من اغفال شدم حتی رهبری نیز در یکی از سخنرانیهایشان گفتند که به من علی دوران نگویید.
نیاز کشور به فعالیتهای تبلیغاتی متکی بر تحقیق اولین محور مورد تاکید مقام معظم رهبری است
در ادامه این مراسم حجت الاسلام والمسلمین سید محمدعلی حسینی زهانی، مدیرکل اداره امور فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با تاکید به سخنان رهبری و بازخوانی مجدد مطالب ایشان گفت: شما که سربازان میدان عملیات تبلیغ هستید باید مواردی که رهبری به آن اشاره میکنند را کدنویسی کنید و در راستای اجرایی شدن این کدها هر مقدار توان دارید در این مسیر گام بردارید اولین محور مورد تاکید مقام معظم رهبری نیاز کشور به فعالیتهای تبلیغاتی متکی بر تحقیق است تبلیغ از یک سو بسیار آسان و راحت است و از سویی بسیار دشوار و سخت که قسمت دشوار آن شامل کشف کردن شناسایی کردن مطالعه و رو در رو شدن است که جزو کارهای سخت است.
مدیرکل اداره امور فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی افزود: رهبری میفرمایند نیاز کشور فعالیتهای تبلیغاتی است و همینطور تبلیغ بر مدار تحقیق یعنی خودمان را به منابع برسانیم دور از منبع ایستادن و حرف زدن نوعی تبلیغ سطحی است و انتظار ایشان داشتن عمق در تحقیقات است به طور مثال برای نگرشهای وهابی باید از نزدیک با آنها ارتباط داشته باشیم تا بتوانیم به صورت دقیق تحقیق کنیم.
وی با اشاره به تأیید دیگر رهبری در مورد حفظ نظام و در واقع حفظ ایمان مردم که از اوجب واجبات است گفت: ایمان مردم مانند یک سفره آب زیرزمینی است که در طی هزاران بلکه صدها هزار سال تأمین شده و این گونه نبوده که دو مرتبه بارندگی شود و این میلیاردها لیتر آب در سفرههای زیرزمینی جمع شود، اما همین سفرههای آب زیرزمینی با ورود فاضلاب صنعتی به سرعت آلوده میشود.ایمان مردم مانند سفرههای آب زیرزمینی است که در طی قرنها با ازخودگذشتگی و فداکاریهای علما و بزرگان ما و تقوایی که داشتهاند این سفرهها پر از آب شده است و حالا امروز اگر کسی بیاید و با حرکتی در یک دستگاه قضائی و یا دستگاه اجرایی ایمان مردم را متزلزل کند این بزرگترین خیانت است. ما نیز که مبلغ هستیم باید مراقب باشیم در حرفهایی که با مردم میزنیم این سفرههای ایمانی دچار آلودگی نشود، چه کسانی که خواب تعریف میکنند چه کسی که کرامات تعریف میکند و یا شخصی به جای اینکه اولیا الهی را به جامعه معرفی کند خودش را معرفی میکند اینها از نوع متزلزل کردن ایمان مردم است.
مدل گسترش سختافزاری تبلیغات در غرب
مدیرکل اداره امور فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: در تبلیغات رسانهای میبینیم برای خودشان شبکههایی از اصحاب فرهنگ هنر و رسانه درست کردهاند و با یکدیگر در ارتباط هستند و سر خطهایی دارند لیدر درست کردهاند و در این راه از جامعه زنان نیز کمک گرفتهاند هنگامی که آن لیدرها فرمان میدهند تمام شبکه نسبت به آن فرمان کنش نشان میدهند غربیها وقتی دیدند که خیلی از رسانههایی که دارند دستشان برای مردم رو شده و دیگر اعتباری ندارند و مردم به اینها اعتماد نمیکنند گفتند میرویم سراغ افراد اجارهای اگر یک ورزشکار کانالش را اجاره میدهد بر گرفته از این سیاست است و یا اجاره سایتها و حتی افراد که حرفهایشان را از طریق برسانند.
وی گفت: این سرخطها حرفهایشان را آنچنان هدایت شده و با برنامهریزی القا میکنند و شبکه تبلیغاتی دشمن چنان نفوذی کرده است که حتی برخی از خواص تحت تأثیر قرار گرفتهاند به همین دلیل است که رهبری میفرمایند سختافزار تبلیغات در غرب رشد یافته است و این سخن رهبری یعنی غربیها با استفاده از علوم مختلف از جمله روانشناسی جامعه شناسی و.... پیامهای صد در صد دروغ را به عنوان حرف درست در ذهن مخاطبان جا انداختند، این کارشان غلط است اما راهشان درست است و روشی که از آن استفاده میکنند درست است بنابراین ما باید با مهندسی معکوس این روشها را در جهت درست و بجا به کار ببریم.
حسینی زهانی با تاکید بر اینکه ما باید تبلیغات سختافزاری داشته باشیم گفت: نیاز داریم که شبکه منابع انسانی فرهنگی و هنری داشته باشیم که پیامها را لیدرها حساب شده بر اساس اصول بیان کنند و راه درست را به جامعه بشری بشناسانند.
مدیرکل اداره امور فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی گفت: همینطور رهبری فرمودند روحانیت باید در وسط میدان باشد افرادی که رشتههای علوم دیگر مانند علوم تجربی و علوم پایه را میخوانند اگر در میدان دفاع از حضرت اباعبدالله الحسین و یاران امام حسین (ع) قرار گرفتهاند روحانی هستند، حتی اگر لباس روحانیت به تن نداشته باشند این مسئله تاکید رهبری بر وسط میدان بودن یعنی اینکه بروید خودتان را مجهز کنید، اگر من سپر و کلاهخود مناسب نداشته باشم و وارد نبرد شوم عین حماقت است که با اولین ضربه از بین خواهم رفت بنابراین ضرورت ایجاد یک کانون عظیم حوزوی برای گسترش کمی و ارتقای کیفی و علمی تحقیقات دینی باید بسیار دقیق و سنجیده باشد ما باید جایی منسجم برای سازماندهی و تجمیع بازخوردهای مخاطبان از محتواهای تولید شده داشته باشیم دشمن به طوری مهندسی شده و با مکانیزم دقیق مطالب باطل خودش را عنوان میکند که قطعاً پس از پایان، مخاطب سوگیری و جهت گیری میکند حتی به مخاطبانش اجازه اظهار نظر میدهد و با همین روش مخاطب شناسی میکند.
نباید در مقابل دشمن قداره بند نجابت به خرج دهیم
وی ادامه داد: ما نیز باید در حوزههای مختلف من جمله حوزه مهدویت، حوزه فرق و عرفانهای نوظهور، حوزه نقد و دفاع از نظریات و در حوزه انقلاب اسلامی به صورت تفکیک شده کانونهایی داشته باشیم که پیام تولید کند، بفرستند و بازخوردها را به کارشناسان جهت بررسی ارائه دهند.
حسینی زهانی با اشاره به جمله رهبری که، شناخت مخاطب در هر گونه تبلیغ کاملاً ضروری است بیان کرد: با توجه لباسهای یک شکل نظامهای ارزشی متفاوتی داریم همین طور که در چهره، زبان و رفتارهای زندگی و… تفاوت داریم باید حرفهایمان را به انتظارات و نیاز مخاطبان نزدیک کنیم و نیازهای جامعه را درک و بر اساس آن بیان کنیم. همین طور یکی دیگر از ضرورتها پرهیز از موضع صرفاً دفاعی و ضرورت تهاجم به مبانی فکری جبهه مقابل است که ما نباید در مقابل دشمن قداره بند نجابت به خرج دهیم اعتراضی که من به رسانهها دارم این است که چرا محکم و مستدل ورود نمیکنند و مبانی فکری و اشتباهات دشمن را مورد بررسی قرار نمیدهند، دوران اینکه ما منتظر بنشینیم تا کسی بیاید شبههای وارد کند و سپس پاسخ بگوییم گذشته است اکنون باید محکم و کوبنده ما پیش قدم باشیم و اقدام کنیم.
مدیرکل اداره امور فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با استفاده از سخنان رهبری در مورد ویژگیهای جبهه مقابل نظام اسلامی و ملت ایران گفت: جبهه مقابل نظام اسلامی ضد آزادیخواهی و آزاد اندیشی و مخالف هرگونه دموکراسی است هرگونه ایستادگی و مبارزه با جبهه مقابل نظام اسلامی مبارزه با تمدن غربگرایانه است.
وی گفت: جبهه مقابل نظام جمهوری اسلامی که خود را لیبرال طرفدار دموکراسی معرفی میکند دروغگو و کذاب است که اوضاع ملت بیپناه و بیچاره اوکراین شاهدی بر تداوم انگیزههای استعماری و چپاولگرایانه غربیها است.
باید برای مسائل روز و مشکلات به مجتهد و مراجع تقلید مراجعه شود
در ادامه همچنین حجتالاسلام مهدی ابوطالبی، معاون پژوهش مؤسسه امام خمینی (ره) قم گفت: بحث قاعده لطفی که در نبوت و امامت جاری است در بحث ولایت فقیه نیز جاری است که این یک اصل کلامی است و در امتداد ولایت است انجمن میگوید چرا شما عنوان میکنید که این مسئله یک بحث کلامی است در مورد لعن و برائت هم سیره اهل بیت و سیره امیرالمومنین کاملاً روشن و گویا است و با دو یا سه روایت راجع به لحن نمیشود استناد کرد نوع مواجهه در انجمن حجتیه بسیار گزینشی است و جامع نیست ما در اهمیت برائت هیچ شکی نداریم اما نوع مواجهه و نسبت و روش ما با آن متفاوت است. مرحوم آیت الله بروجردی در کتاب خود مفصل هم دلیل عقلی و هم بحث روایات را مطرح میکنند در آن کتاب اثبات میکنند و کاملاً نگاه ولایت مطلقه میپذیرد.
معاون پژوهش مؤسسه امام خمینی (ره) قم افزود: اینکه عدهای اعتقاد دارند در منزل بمانید و از منزل خارج نشوید و روایات انتظار قابل استناد نیست و مخصوص به سدیر است که این فرد منحرف و مقابل حضرت رضا (ع) بود است و نمیشود استناد کرد.
وی بیان کرد: ما در این انجمن شاهد تناقضات گفتاری و رفتاری زیادی هستیم چطور اشخاصی معتقدند باید منتظر امام زمان بود و در تشکیل حکومت اسلامی دخالت نکرد اما در پستها و منصبهای دولتی قرار دارند و فعالیت میکنند و چرا علیه مواضع جمهوری اسلامی موضع گیری میکنید و آنجا که به نفعشان است دخالت میکند و آنجا که به نفعشان نیست سکوت میکنند.
ابوطالبی اظهار کرد: نمیشود با دیدن چند روایت یک نتیجه کلی گرفت اجتهاد و فقاهت یک بحث تخصصی است و باید برای مسائل روز و مشکلات به مجتهد و مراجع تقلید مراجعه شود و با صرف یک سرچ در فضای مجازی نظر بدهند باید در اولین مواجهه با این گونه سخنان برخورد شود.
منشور روحانیت مهمترین پیام امام به حوزههای علمیه است
همچنین در ادامه این نشست تخصصی حجتالاسلام امیننیا، مسئول دبیرخانه دائمی منشور روحانیت به موضوع «نحوه تعامل با جذبشدگان انجمن حجتیه» پرداخت و بیان کرد: آنچه که بسیار به ما تاکید شده است این است که در مقابل دشمنان هوشیار و بیدار باشید تا ضربه نخورید در نامه ۶۲ امیرالمومنین میفرمایند اگر شما خواب هستید دشمنتان خواب نخواهد بود یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت آنالیز کردن و بررسی است امروز اگر میخواهند دو تیم فوتبال با هم مسابقه برگزار کنند، نقاط قوت و ضعف نشان را بررسی و تحلیل میکنند.
مسئول دبیرخانه دائمی منشور روحانیت گفت: در دشمنی انجمن حجتیه با نظام جمهوری اسلامی هیچ شک و شبههای نیست و هر کسی هم گفت که غیر از این است از دو حالت خارج نیست یا دروغگو است یا اطلاعی از فعالیت و آشنایی با این انجمن ندارد. از نقاط ضعف انجمن حجتیه عملکرد این گروه است که هم قبل از انقلاب اسلامی و همراهی با حکومت پهلوی که این حکومت طاغوت را تأیید کردند و هم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است که حضرت امام رحمت الله علیه در منشور روحانیت به آن اشاره کردهاند، این انجمن در تقابل با انقلاب و انقلابیون بودند.
وی بیان کرد: یکی دیگر از نقاط ضعف انجمن حجتیه تعاریف متحجرانهای است که از معارف دینی دارند اگر کسی روشن فکر و آزاد اندیش باشد نمیتواند این تعاریف را بپذیرد اینکه ما در انتظار بمانیم تا امام زمان (عج) ظهور کند و ما هیچ وظیفهای نداشته باشیم و فقط بنشینیم و دعا کنیم.
امیننیا تصریح کرد: منشور روحانیت مهمترین پیام امام به حوزههای علمیه است آیت الله جوادی آملی میفرمایند امام رحمت الله دو وصیت نامه دارند یک وصیتنامه عمومی که رهبر انقلاب آن را در مجلس خبرگان خواندند و یک وصیتنامه اختصاصی برای طلاب حوزههای علمیه دارند که به این انجمن اشاره شده اما به دلیل قدرت نفوذ انجمن حجتیه بسیاری از طلاب نمیدانستند چنین منشوری وجود دارد.
مسئول دبیرخانه دائمی منشور روحانیت افزود: یکی دیگر از نقاط ضعف انجمن حجتیه فرمایش مقام معظم رهبری است که گفتند اینها کج فهمند و بد فهمیدن دستورات دین به طور مثال اعتقاد دارند هر پرچمی که قبل از برافراشته شدن پرچم حضرت مهدی سلام الله علیه برافراشته شود، در آتش است با مبارزه مخالف بودند و رهبری میفرمایند اما این معنایش این نیست که کسی با زور و حکومت طاغوت مبارزه نکند.
ایران بهشت اپوزیسیونها است
وی در مورد اینکه نقطه قوت این انجمن که همچنان پابرجاست و فعالیت میکند گفت: کشور ما بهشت اپوزیسیونها است یعنی اینکه استاد دانشگاهی که حقوقش را دارد از جمهوری اسلامی میگیرد سر کلاس درس با نظام مخالفت میکند و هیچ کجای دنیا با مخالفینشان اینگونه برخورد نمیکنند، نفاق این انجمن بسیار و اعلام نمیکنند شفاف نظرشان را بیان نمیکنند و منافقین از کفار بدترند.
امین نیا با اشاره به بخشی از سخن بحار الانوار پیامبر اسلام سلام الله علیه که میفرماید من از دو گروه نمیترسم مؤمنان و مشرکین از مؤمنان نمیترسم زیرا انسانهای مؤمن ایمانشان آنها را حفظ میکند و از مشرکان نیز همان کفر و شرکشان آنها را از بین خواهد برد اما از انسانهای منافقی که خوب هم بلدند صحبت کنند میترسم حرف شما را میزنند اما عملشان برخلاف گفتارشان است. آیا جنگ در زمان پیامبر سختتر بود یا جنگ در زمان امام علی علیه السلام؟! در زمان پیامبر ایشان با کفار میجنگیدند اما در زمان حضرت علی باید با منافقین که به ظاهر از اصحاب و بستگان پیامبر و اهل نماز شب بودند مقابله میکرد.
مسئول دبیرخانه دائمی منشور روحانیّت افزود: مبارزه با بهائیت و شیطان پرستی آتوئیستها که میدانیم باطل هستند کاری ندارد اما کسانی که جذب انجمن حجتیه میشوند گاهی اوقات از متدینترین افراد هستند. استفاده ابزاری از نام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است و ارائه یک نسخه آسان از دین میباشد زیرا دینی که امام حسین معرفی میکند، جهاد دارد، امر به معروف دارد، نهی از منکر دارد، کشته شدن دارد یکی از دلایلی که برخی جذب اینها میشوند ارائه یک نسخه آسان از دین است.