قزوین- برگزاری هیئت‌های مذهبی برای کودکان دارای شرایط متفاوت، فرصتی است که می‌تواند زمینه تربیت صحیح آنها را فراهم کند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها -مطهره میرزایی: جملات و فراخوان‌های بسیاری مبتنی بر «بفرمائید روضه» زیاد دیده بودم اما این بار یک فراخوان و دعوت‌نامه متفاوت توجهم را به خود جلب کرد. در فراخوان نوشته شده بود «صبح‌ها بفرمائید روضه، این بار دخترهای کوچک بی سرپرست شما را دعوت کرده اند».

آدرس جای دور نسبت به شهر بود و مقصد به یکی از مؤسسه‌های خیریه استان ختم می‌شد که این برنامه متفاوت را اجرا می‌کرد.

ساعت هفت صبح محیط خیابان نسبتاً آرام به نظر می‌رسید به نگهبان ورودی گفتم که برای مراسم روضه آمده‌ام و او مرا به سمت چپ ساختمان هدایت کرد.

خانمی به استقبال آمد، مراسم روی موکت قهوه‌ای رنگ کنج حیات برگزار شده بود و چند پرچم مشکی رنگ مانند تمام پرچم‌های مشکی مراسم مذهبی از دیوار آویزان بود.

میزبانان کوچک با لباس‌های رنگارنگ که هرکدامشان یک چادر به سر داشتند در ردیف اول مراسم نشسته بودند و خانم‌های دیگر که گویی کارمندان مؤسسه بودند پشت سر فرشته‌ها نشسته و به صحبت‌های سخنران گوش می‌دادند.

سخنران از فضیلت کارهای کوچک و پاداش‌های بزرگ سخن می‌گوید و تاکید دارد هر گام کوچک برای اباعبدالله به اندازه هزار گام محاسبه می‌شود و از انجام امورات کوچک نباید غافل شد. پس از سخنرانی، مداح روی صندلی می‌نشیند و به رسم تمام روضه‌ها زیارت عاشورا می‌خواند، دو دختر از جایشان بلند می‌شوند و بین مهمان دستمان کاغذی و مهر توزیع می‌کنند.

دخترکی که مسئولیت توزیع و جمع‌آوری مهرها را به عهده دارد پس از اتمام زیارت عاشورا مجدد از جای خویش بلند شده و مهرها را جمع می‌کند. دخترهایی که سن نسبتاً بیشتری دارند با چای و خرما از مهمانان پذیرایی می‌کند و ضیافت حسینی امروز به گونه‌ای است که گویی چند فرشته مقرب آسمانی برای میزبانی از مهمانان اباعبدالله روی زمین حاضر شده‌اند.

شور و اشتیاق کودکان برای میزبانی از مهمانان وصف ناپذیر است و گویی هریک می‌خواهند از دیگری پیشی بگیرند و این تقسیم وظایف هم ناخودآگاه ذهن را سوی مواکب اربعینی می‌برد آن هنگام که کودکان عراقی جلوی درب منازل یا مواکب حاضر می‌شوند و به زائران اربعینی دستمان و عطر تعارف کرده و باهمان زبان کودکانه عربی التماس دعا می‌گویند و این نشان می‌دهند که حسین (ع) زبان مشترک است که همه مردم را فارغ از نژاد، جنسیت، زبان و سن در کنار یکدیگر قرار می‌دهد.

عزاداری کودکانه با مدح اهل بیت (ع) به پایان می‌رسد و فرشتگان آسمانی برای شرکت درکلاس‌هایی که مؤسسه برای آنها تعریف کرده محل مراسم را ترک می‌کنند.

برگزاری مراسم حسینی برای کودکان و نوجوان جنبه تربیتی دارد

حجت الاسلام علی آشوری، سخنران این مراسم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: در روایت آمده همه ایتام آل الله هستیم و پدران ما رسول خدا و ولی عصر (عج) هستند، حال در دنیای کنونی نیز افرادی وجود دارند که دست آنها از دامان خانواده و سرپرست کوتاه است و بی‌شک برگزاری جلسات این چنین توفیقات بسیاری را به همراه دارد.

وی اضافه می‌کند: فضائل برگزاری مراسم حسینی برای عام مردم بسیار مطرح شده است اما برای اقشار اینچنینی توفیقاتی حاصل می‌شود که مصداق آن جلسات روضه‌های خانگی است با این تفاوت که برگزاری مراسم حسینی برای کودکان و نوجوان جنبه تربیتی نیز دارد.

این کارشناس مذهبی در پایان صحبت‌هایش با تاکید بر اینکه جلسات مناسبتی اهل بیت سبب ایجاد اشتیاق و صمیمیت این قشر با ائمه می‌شود بیان می‌کند: با توجه به اینکه بچه‌های این مؤسسه از فضای خانواده فاصله داشته و خود یک خانواده بزرگ هستند برگزاری مراسم مذهبی به شکل صحیح در فرآیند تربیتی آنها مؤثر بوده و مسئله اعتقادی نیز در این میان شکل می‌گیرد که به یقین این اقدامات مشمول توجه ائمه نیز خواهد بود.

برگزاری هیئت روابط اجتماعی کودکان را تقویت می‌کند

در ادامه علی اصغر عاملیان، مدیرعامل این مؤسسه خیریه می‌گوید: تلاش ما این است تا بتوانیم در مناسبت‌های مختلف سال برنامه‌های متنوعی را برای کودکان در نظر بگیریم و در این مسیر نیز حرکت می‌کنیم.

وی می‌گوید: برخی از کودکان مجموعه به اجرای برنامه‌های فرهنگی و مناسبتی راغب هستند و در راستای برگزاری برنامه نیز ما را همراهی می‌کنند که این فرآیند سبب می‌شود تا سایر کودکان نیز برای شرکت در فعالیت‌های فرهنگی ترغیب شوند.

این مسئول عنوان می‌کند: تجربیات ما حین برگزاری برنامه‌های مذهبی ثابت کرده که برگزاری این مراسم در روابط اجتماعی و عاطفی کودکان با عوامل اجرایی اثرگذار است و میزان صمیمیت بین اعضا و مجموعه پس از هر مراسم بیشتر می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه مراسم روضه طی سه روز متولی با همراهی موکب فرهنگی تنهاترین سردار برگزار شد و و کودکان نیز در اجرای برنامه مشارکت داشتند، یادآور می‌شود: اغلب افراد تحت پوشش مؤسسه کودکان آسیب بوده و به مراتب نیازهایی دارند که طی تجارب به دست آمده حین و بعد مراسم فرهنگی ما شاهد آن هستیم که نیازهای عاطفی، اجتماعی تأمین و چه بسا روحیه مسئولیت‌پذیری و انجام امور تیمی در کودکان ایجاد می‌شود.

عاملیان ادامه می‌دهد: اگرچه عملکردهای ما در حوزه اقدامات فیزیکی است اما به مراتب برگزاری مراسم مذهبی آثار فراوان معنوی را نیز به همراه دارد و مجموعه‌های فرهنگی و مردمی بسیاری همواره در اجرای برنامه‌ها یاری‌گر ما هستند و در این اقدامات بزرگ معنوی شراکت دارند.

وی در پایان صحبت‌هایش می‌گوید: سطح نیاز کودکان مؤسسه با سایر اقشار متفاوت است و ما به فراخور آن نیازها کلاس‌ها و برنامه‌های متنوعی را تدارک دیده و در این بین از ظرفیت خود کودکان نیز استفاده می‌کنیم تا در کنار هم مانند یک خانواده بتوانیم فعالیت مثبت داشته باشیم.

اگرچه حرکت در مسیر اباعبدالله مختص به قشر و صنف خاصی نیست و هر گل در این باغ عطر مختص به خودش را دارد اما بی‌شک دل‌های کودکانی که از جنس آسمان و از دیار فرشتگان الهی هستند به طور ویژه‌تری در درگاه خداوند محبوبیت دارند و خداوند نیز توجه خود را از فرشتگان آسمانی که ردی زمین حیات دارند برنمی‌گرداند.