سفر وزیر خارجه چین به تهران
به گزارش خبرنگار مهر، سید محمد علی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه یکشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی از سفر وزیر خارجه چین در روز سه شنبه به تهران خبر داد و اظهار داشت: این سفر در راستای روابط دو جانبه مشاورت های سیاسی و بررسی مهمترین مسائل منطقه ای و حوزه بین المللی انجام می شود.
وی همچنین از برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و قزاقستان طی هفته جاری در تهران خبر داد.
دور بعدی گفتگو با آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر، درباره دور آتی مذاکره ایران با آمریکا پیرامون اوضاع عراق افزود: ما به طور اصولی و برای کمک به ملت و دولت عراق با این قضیه موافق هستیم و دولت عراق نیز نسبت به برگزاری دور بعدی این گفتگو ها مصر است و چنانچه درخواستی از جانب آمریکایی ها دریافت کنیم، آن را مورد توجه قرار خواهیم داد.
حسینی در پاسخ به دیگر سئوال خبرنگار مهر، درباره ارتباط آزادی دو دیپلمات ربوده شده کشورمان توسط نظامیان آمریکایی طی روزهای گذشته با دور بعدی گفتگوهای ایران و آمریکا، ادامه داد: این افراد باید مدتی بسیار قبل تر از این آزاد می شدند و اقدام نیروهای آمریکایی در ربایش این افراد حرکتی خود سرانه و به منزله نقض مقررات بین المللی و حاکمیت ملی عراق بوده است.
در بحث دیپلمات ها هیچ معامله ای مطرح نیست
سخنگوی وزارت خارجه ضمن تشکر از تلاش های بی قفه دولت نوری مالکی برای آزادی این افراد خواستار تداوم پیگیری ها برای آزادی بقیه ماموران کنسولی ایران که در عراق توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شده اند و باقی زندانیان ایرانی در آن کشور شد.
وی همچنین تصریح کرد: در بحث آزادی دیپلمات ها هیچ معامله ای مطرح نیست و ما مسائل مختلف را به صورت مستقل و جدا از هم پیگیری می کنیم و برای آزادی مابقی افراد هم از تمام مجاری بین المللی و ظرفیت های دیپلماتیک استفاده خواهیم کرد.
حسینی همچنین مذاکره برای آزادی دیپلمات های ایرانی در بند نظامیان آمریکایی در عراق را منحصر به گفتگو با مقامات سوئیسی ندانست و گفت: این مذاکرات به یک مورد یا کشور خاص ارتباط نداشته و از کانال های مختلف از جمله کشور سوئیس، مقامات عراقی و سایر مجاری پیگیری می شده و در حال حاضر نیز ادامه دارد.
وی درباره اینکه آیا همچنان مسئولیت مذاکره با سوئیس جهت آزادی مایقی دیپلمات های ایرانی بر عهده علی لاریجانی است؟ خاطرنشان کرد: قاعدتا این موضوع بر عهده دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.
تمرکز تهران بر مذاکره با آژانس
سخنگوی وزارت خارجه همچنین ارتباط موضوع مذاکرات بغداد با مسئله مذاکرات هسته ای ایران را تایید نکرد و افزود: ما موضوعاتی که در خصوص این مسائل مطرح است به صورت مستقل وجداگانه مورد توجه قرار می دهیم و پیگیری خواهیم کرد.
وی خاطر نشان کرد: در موضوع هسته ای در حال حاضر تمام تلاش های جمهوری اسلامی ایران بر همکاری های جاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی و گفتگوهای فنی مسئولان دو طرف متمرکز است.
در انتظار گزارش البرادعی
در بخش دیگری از این کنفرانس خبری از حسینی درباره گزارش آتی محمد البرادعی از فعالیت های هسته ای ایران به شورای حکام و شورای امنیت سئوال شد که وی در پاسخ این گزارش را فنی و تخصصی خواند و افزود: ما هم در انتظار آماده شدن این گزارش هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: آنچه در این دور از گفتگو ها رخ داد بررسی و بحث پیرامون سئوالات آژانس درباره موضوع سانتریفیوژ های p1, p2 بود که ایران پس از دریافت سئوالات پاسخ و اسناد پشتیبانی خود را به آژانس تحویل داده و مسئولان این نهاد فنی نیز در حال حاضر به تهیه گزارش خود از این اسناد و پاسخ های ایران مشغول هستند.
به جای ارائه طرح، از مذاکره با آژانس حمایت کنید
وی همچنین درباره طرح های مختلفی که در خصوص غنی سازی اورانیوم به کشورمان ارائه شده تصریح کرد: اجازه دهند ایران همین روند را با آژانس دنبال کند و به جای پرداختن به طرح های دیگر همه حمایت خود را بر روند مذاکراتی که تا کنون ثمر بخش بودنش هم مشخص شده متمرکز نمایند.
دیدار بوش و مرکل
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه سخنان خود درباره دیدار اخیر رئیس جمهور آمریکا و صدر اعظم آلمان اظهار داشت: از محورهای مورد تایید در این دیدار استفاده از روش های سیاسی و دیپلماتیک برای حل مسئله هسته ای ایران بوده و البته ما نیز همواره بر سازنده بودن این رویکرد تاکید داشته ایم و معتقدیم که بهترین شیوه عملی این رویکرد همکاری های کنونی ایران با آژانس است.
پیگیری مستمر سرنوشت تبعه ژاپنی
حسینی همچنین در پاسخ به سئوالات متعدد خبرنگاران پرتعداد ژاپنی حاضر در این نشست خبری درباره سرنوشت تبعه ربوده شده ژاپنی در ایران به دست اشرار مسلح اظهار داشت: این فرد هم اکنون سالم بوده و اشرار در حال جابجایی او در نقاط مرزی هستند و تلاش های نیروهای انتظامی و امنیتی برای آزادی او ادامه دارد.
قرارداد الجزایر روی میز ایران و عراق
خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و عراق پیرامون قرارداد 1975 الجزایر سئوال کرد، که حسینی در این باره گفت: گفتگوهایی بین دو کشور در چارچوب دفتر مشترک هماهنگی ها (CBC) در جریان است که قرار است در این چارچوب موضوع لایروبی اروند نیز مورد گفتگو قرار گیرد.
وی همچنین از برگزاری جلسه مذکور و گفتگو پیرامون سایر مسائل مندرج در قرارداد الجزایر طی روزهای آتی در تهران خبر داد.
سفر احمدی نژاد به بحرین و عربستان: 26 آبان
یکی از خبرنگاران درباره احتمال لغو سفر رئیس جمهور به عربستان و بحرین به دلیل رد پیشنهاد کنسرسیوم غنی سازی عربستان از سوی تهران سئوال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این باره یادآوری کرد: از لغو این سفر اطلاعی ندارم اما قرار است در 26 آبان ماه دکتر احمدی نژاد به بحرین و سپس به عربستان سفر کند.
شکل گیری همکاری های خوب برای نیروگاه بوشهر
حسینی در پاسخ به سئوالی درباره علت عدم تکمیل پروژه نیروگاه اتمی بوشهر علیرغم سفر پوتین به تهران افزود: همان قولی که آقای پوتین در جریان سفر به تهران در این خصوص داده اند به قوت خود باقی است و گفتگوهای دو کشور در این مورد ادامه دارد و همکاری های خوبی برای این منظور در حال شکل گیری است.
تحولات جاری در لبنان
سخنگوی وزارت خارجه درباره تحولات اخیر در لبنان نیز گفت: در حال حاضر تلاش هایی توسط رئیس مجلس لبنان در جریان است؛ البته جلسه ای که قرار بوده در این باره برگزار شود به تعویق افتاده اما ما امیدواریم گروه های مختلف لبنانی بتوانند به اجماعی برسند که محصول آن مورد حمایت تمام طرف های لبنانی قرار بگیرد.
زمانی برای سفر فیصل به تهران تعیین نشده است
وی همچنین در پاسخ به سئوالی درباره زمان سفر سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان به کشورمان گفت: هنوز تاریخ مشخصی برای انجام این سفر تعیین نشده است.
سرنوشت طرح هسته ای عربستان
حسینی در پاسخ به سئوال خبرنگاری که با اشاره به سخنان اخیر دکتر حداد عادل مبنی بر اینکه طرح هسته ای عربستان همچنان روی میز قرار دارد از سرنوشت این طرح و موضع نهایی تهران درباره آن پرسید، تاکید کرد: همانگونه که اعلام شد در حال حاضر تمرکز اصلی ما بر همکاری های ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی متمرکز است و ما معتقدیم بهترین راه نیز تداوم همین همکاری ها در چارچوب مقررات آژانس و معاهده NPT می باشد.
چرا برای مذاکرات بغداد شرط می گذارید؟
خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه پرسید اگر ایران علاقه مند به انجام گفتگو با آمریکا برای کمک به ملت عراق است، چرا برای انجام این مذاکرات شرط درخواست رسمی واشنگتن را لحاظ کرده است؟ که وی خاطر نشان کرد: این گفتگوها برای رسمی شدن به مقدماتی احتیاج دارد و آنچه که ما در این زمینه مورد توجه قرار داده ایم کمک به دولت و ملت عراق و درخواست آنها و همچنین درخواست آمریکایی ها برای انجام دور بعدی این گفتگوها بوده است.
وی همچنین اعلام کرد که مقدمات شرایطی که در انجام دوره های قبلی گفتگو با آمریکا طی شد برای انجام دور جدید این مذاکرات نیز باید طی شود.
همگرایی هسته ای با کشورهای منطقه
حسینی در پاسخ به سئوالی درباره برنامه تهران جهت همگرایی هسته ای صلح آمیز با کشورهای منطقه با توجه به تمایل گسترده این کشورها برای دستیابی به فن آوری صلح آمیز هسته ای گفت: جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که آماده است تا تجربیات خود را در زمینه فناوری صلح آمیز هسته ای در چارچوب NPT و زیر نظر آژانس به کشورهای مختلف منتقل نماید.
تدابیر جدی برای برخورد با پ.ک.ک
سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از این نشست خبری درباره تعرضاتی که اخیرا از سوی شعبه ایرانی گروهک تروریستی پ.ک.ک، به نظامیان ترکیه در حال صف آرایی در نقاط مرزی عراق جهت مبارزه با اقدامات این گروه هستند گفت: نیروهای نظامی و امنیتی ایران نیز در مقابله با گروهک های تروریستی و گروه هایی که به ایجاد نا امنی در نقاط مرزی می پردازند برخوردهای لازم را انجام می دهند.
وی همچنین از اندیشیده شدن تدابیری برای برخورد جدی با این گروهک تروریستی در نقاط مرزی کشور خبر داد.
خرید هوایپمای جنگنده از چین و روسیه؟
حسینی درباره انتشار برخی اخبار جدید مبنی بر تلاش ایران برای خرید هواپیماهای جنگنده از چین و روسیه گفت: در این باره اطلاعات جدیدی نداریم و آنچه مربوط به همکاری های ایران با روسیه و چین بوده همواره در چارچوب مقررات بین المللی قرار داشته است.
اقدام موهن مطبوعات کویتی
سخنگوی وزارت خارجه همچنین اقدام اخیر برخی مطبوعات کویتی در اهانت به مقام معظم رهبری را تقبیح کرد و اظهار داشت: متاسفانه برخی جراید در سطح منطقه قدم هایی برمی دارند و قلم هایی می زنند که اصلا ارتباطی به روابط خوب کشورهای منطقه ندارد.
وی ادامه داد: ما همواره با هر توهینی که به مقامات ایرانی شده برخورد کرده و می کنیم و نمایندگان ایران نیز اعتراضات رسمی خود را نسبت به این رویکرد اعلام می کنند ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران مجموعه ای از این مسائل را با سفرای این کشورها مطرح می کند.
حسینی همچنین گفت: در صورت تداوم چنین روندی ممکن است این اقدامات زمینه های دیگر را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد؛ البته رسانه های داخلی ما نیز فشار زیادی را برای شکل دهی به اقدامات متقابل اعمال می کنند که تا کنون از این موضوع جلوگیری کرده ایم اما در صورت ادامه این قبیل رفتارها ممکن است اقدامات متقابل نیز شکل گیرد.
پاسخ غیرقابل پیش بینی به رژیم صهیونیستی
سخنگوی وزارت خارجه مواضع اخیر برخی مقامات رژیم صهیونیستی علیه کشورمان را بی اهمیت خواند و اظهار داشت: ما این رژیم را کمتر از آن می دانیم که بخواهد تهدیدی را علیه ایران مطرح کند و البته در این صورت قطعا با پاسخ غیر قابل پیش بینی ایران مواجه خواهد شد.
وی تاکید کرد: اسرائیلی ها از این صحبت ها خیلی مطرح می کنند اما حقیقت آن است که رژیم صهیونیستی خود مهمترین وموثرترین عامل تهدید صلح و امنیت در جهان و رژیمی است که مشروعیت و اساس شکل گیری آن بر تجاوز و عملیات تروریستی استوار است.
حسینی یادآوری کرد: آنچه امروز در سطح رسانه های غربی مطرح می کنند مخدوش کردن فضای همکاری های جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی است و این در حالی است که ما بر اساس گزارشات مکرر مدیریت آژانس هیچگونه اقدام غیر صلح آمیزی نداشته ایم.
کارشکنی های اسرائیل در شمال عراق
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به دخالت نیروهای بیگانه و به خصوص سازمان های جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی در ناآرامی های منطقه افزود: ما از عوامل مهم نا آرامی ها در منطقه و فعالیت های گروهک های تروریستی در شمال عراق را با نفوذ برخی سازمان های جاسوسی مرتبط می دانیم ومعتقدیم اخباری چون آنچه درباره پیدا شدن سلاح های آمریکایی در اردوگاه های گروه های تروریستی در عراق مطرح شده باید مورد ارزیابی دقیق قرار بگیرد.
وی با اشاره به وجود اخباری مبنی بر ارتباط رژیم صهیونیستی با ناآرامی های شمال عراق ادامه داد: بر اساس این اخبار نیروهای جاسوسی رژیم صهیونیستی با کمک اشغالگران حاضر در نقاط مختلف عراق از فرصت ها به نفع خود استفاده می کنند که به اعتقاد ما شکل گیری و تقویت همکاری های امنیتی در منطقه و عزم جدی کشورها می تواند بر خنثی سازی این قبیل توطئه ها کارساز باشد.
تداوم تلاش ها برای اعاده حیثیت اتباع ایرانی
حسینی همچنین گزارش اخیر اینترپل در علیه ایران را کاملا سیاسی ارزیابی کرد و گفت: در گذشته 8 نفر بر اساس رای دادگاه آمیا محکوم شده بودند که حکم سه تن از آنها لغو شد و در مورد 5 نفر باقیمانده رایزنی های ما ادامه دارد و اقدامات حقوقی خود را از طریق مجامع بین المللی دنبال می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه اظهار داشت: تلاش ما این بود که مجمع عمومی اینترپل با تاثیرپذیری از فشارهای لابی صهیونیستی اعتبار قانونی خود را از دست ندهد ضمن آنکه سابقه این پرونده کاملا مخدوش بوده است.
وی خاطر نشان کرد: اساس آنچه درباره این پرونده مطرح شده مبنی بر ادعای یک گروهک شناخته شده است که اعضای آن توسط اینترپل تحت تعقیب هستند و نکته دیگری که در این خصوص قابل توجه است اعلام آمادگی ایران برای تشکیل کمیته حقوقی و حقیقت یاب در همکاری با آرژانتین بوده که هیچ پاسخی از جانب طرف آرژانتینی در این باره دریافت نکرده ایم.
حسینی در عین حال تاکید کرد: علیرغم تمام این موارد برای اعاده حیثیت اتباع ایرانی تلاش های خود را ادامه خواهیم داد.
ایجاد شکاف بین آمریکا و اروپا، استراتژی ما نیست
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوالی دیگر ایجاد شکاف بین اروپا و آمریکا را استراتژی ایران ندانست و افزود: ما همواره تلاش کرده ایم که مواضع اصولی خود را تغییر و از آن دفاع کنیم البته در این روند اختلاف نظرهایی هم بین طرف های مقابل ما پیش آمده که طبیعی است.
ضرورتی به تلفیق مسائل نمی بینیم
در بخش دیگری از این نشست خبری خبرنگاری درباره علت عدم تمایل ایران به ارتباط مسئله دیپلمات های ربوده شده ایرانی توسط آمریکا با مذاکرات بغداد سئوال کرد که حسینی در پاسخ گفت: همانطور که پیش از این تاکید شده گفتگو با آمریکا تنها و تنها در زمینه مسائل مربوط به امنیت عراق و مسائل جاری در آن کشور بوده و ما مسائل دیگر را با این موضوع گره نمی زنیم.
وی با تاکید بر پیگیری مستقل موضوع دیپلمات های ربوده شده ایران توسط نظامیان آمریکایی اظهار داشت: ضرورتی به تلفیق این موضوعات با هم نمی بینیم و کانال های مختلفی وجود دارد که می توانیم به پیگیری و حل این موضوع از آن طریق بپردازیم.
اتخاد تدابیر برای مقابله با رفتار کانادا
حسینی درباره تلاش کانادا برای ارائه قطعنامه حقوق بشر علیه ایران به کمیته سوم سازمان ملل متحد گفت: برای این قطعنامه پیش نویسی تنظیم شده و جمهوری اسلامی نیز در حال رایزنی های دیپلماتیک در این خصوص است.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به موارد متعدد نقض حقوق بشر در کانادا افزود: در زمینه های مختلف چون بومیان، مهاجرین و مواردی چون شکنجه در زندان های افغانستان شاهد نقض حقوق بشر از سوی کانادا بوده ایم و لذا ایران نیز از گذشته فهرستی را تکمیل و در این خصوص ارائه کرده است.
وی رویکرد کانادا در این خصوص را رفتاری جهت مقابله با کشورمان ارزیابی کرد و از اتخاذ تدابیری برای مقابله با این رویکرد در ایران خبر داد.