خبرگزاری مهر - هیأت خبرنگار: گستردگی موقوفات او تا حدی است که آستان قدس رضوی ادارهای به نام موقوفات مَلِک دارد.
او ۱۰ خرداد ۱۲۵۰ در تهران به دنیا آمد و ۳ مرداد ۱۳۵۱ وقتی ۱۰۱ ساله بود از دنیا رفت و در حرم آقایش حضرت سلطان علی بن موسی الرضا (ع) به خاک سپرده شد. بله، من دارم در ۵۱ مین سالگرد درگذشت یکی ثروتمندترین مردان تاریخ معاصر ایران و یکی از بزرگترین واقفان سرزمینم از او میگویم. «حاج حسین مَلِک»
اصالتی تبریزی داشت و خاندانی مجتهد و بازرگان زاده. طبیعتاً هم دارای ثروتی چشمگیر بود. یکی از موقوفات او خانه و موزهای است در بازار بین الحرمین تهران و میدان مشق، سردر باغ ملی. طبق وصیت ایشان کتابخانه اش باید در روزهای پنجم تا یازدهم محرم الحرام تعطیل شود و در آن مجلس عزای حسین (ع) برپا شود.
در ماه محرم هر سال از روز هفتم تا یازدهم، کتابخانه را تعطیل و مجلس عزاداری برپا نمایند. آغاز مجالس عزاداری کتابخانه ملک، امسال مصادف شد با ۵۱ سالگرد درگذشت حاج حسین ملک.
صبح زود از خانه چادر، روسری کردم و راه افتادم که در باغ ملی و میدان مشق روضه حضرت علی اصغر علیه السلام بشنوم. حدود ساعت هفت و سی دقیقه سردر باغ ملی بودم که رنگ پاییزش را بسیار دوست دارم. این بار با سلام و صلوات وارد باغ شدم که پای مجلس روضهای چند ده ساله در میان بود. وارد خیابان ملل متحد شدم و یادم آمد که سال هاست خیابان بین الحرمین کربلا هم خیابان ملل متحد است و آن هم ملل متحد عشاق. هم خیابان ملل متحد است و هم خیابان ادیان. این کربلا هم عجیب نظمهای معمول و معهود جهانی را به هم ریخته است.
سمت چپ خیابان کتابخانه و موزه ملک است. نخستین موزه وقفی و خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور با موضوع کتابهای خطی که بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران است.وارد موزه شدم و مثل همیشه حال و هوای حرم امام رئوف مرا گرفت. از پلهها پایین رفتم، مثل پلههای دار الحجه.
روی میزی عکس حاج حسین و جز خوانی قرآن کریم گذاشته شده بود. در سالن هم آثار نقاشی، خطاطی، نگارگری، … و عاشورایی به چشم میخورد. دعوت شدم به پذیرایی صبحانه که خدا روح حاج آقا را شاد کند صبحانه مفصلی بود و بعدش مراسم روضه.
انگار مراسم در حرم رضوی برگزار میشد. با درود و سلام بر امام رضا علیه السلام آغاز شد و زیارت عاشورا و روضه و مختصر سینه زنی و حوائج و آرزوهایی که آدم بزرگهای روزگارمان به دستان کوچک و گره گشای حضرت علی اصغر علیه السلام سپردند و تمام.
از مجلس آمدم بیرون و دوست داشتم که قدمی هم در فضای موزه بزنم ولی ساعت آغاز بازدید موزه با وقتم هماهنگ نبود.
احداث ساختمان فعلی کتابخانه و موزه در زمان حیات حاج حسین ملک ممکن نشد ولی کارهای وقفی آن صورت گرفته بود. تا اینکه آستان قدس رضوی طراحی و ساخت ساختمان جدید را در سال ۱۳۶۴ آغاز و در سال ۱۳۷۵ به پایان رسانید.
باز هم آمدم در خیابان ملل متحد و مقصدم میدان فردوسی بود. از ضلع شرقی میدان خارج شدم و از کنار موزه عبرت ایران گذشتم. با خودم فکر کردم اگر از خیابان ملل متحد عشق حسین علیه السلام عبور نکنم و ملک دلم را وقف راهش، قطعاً به موزه عبرت تاریخ میپیوندم. دلم از غربت حسین علیه السلام گرفت و امیدوار به عشق و مهرش تاکسی گرفتم و راهی روز خوبی شدم.
زهره ثانی
محرم ۱۴۰۲
این محتوی توسط شرکت کنندگان در طرح هیأت خبرنگار تهیه شده است.