وزیر خارجه فرانسه به تشریح آخرین وضعیت رئیس جمهور نیجر پرداخت که در بازداشت کودتاچیان به سر می برد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روسیاالیوم، وزیر خارجه فرانسه به تشریح آخرین وضعیت محمد بازوم رئیس جمهور نیجر اشاره کرد.

کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه امروز جمعه اعلام کرد: محمد بازوم رئیس جمهور نیجر با وجود اینکه کودتاچیان او را به بند کشیده اند، حالش خوب است.

وی افزود: بازوم با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه جمعه گفتگو کرده است.

این مقام فرانسوی ابراز امیدواری کرد که کودتاچیانی که رئیس جمهور نیجر را حبس کرده اند به درخواست‌های بین المللی برای روی آوردن به دموکراسی توجه کنند.

این در حالی است که روزگذشته رئیس گروه نظامی واگنر در سخنانی با اشاره به وقوع کودتا در نیجر گفت: حادثه براندازی و کودتا علیه «محمد بازوم» رئیس جمهوری نیجر در واقع تکاپوی مردم برای مقابله با استعمارگرانی بود که در تلاش بودند آن‌ها در شرایطی نگه‌دارند که صدها سال پیش در آفریقا حاکم بود. آنچه که در نیجر رخ داد تقلای مردم نیجر برای مقابله با استعمارگرانی بود که در تلاش بودند آن‌ها در شرایطی نگه‌دارند که صدها سال پیش در آفریقا حاکم بود. واقعه براندازی و کودتا در نیجر در واقع کسب استقلال و خلاص شدن از شر استعمارگران است. استعمارگران قدیمی از عمد شرایط در کشورهای غربی را بی‌ثبات کرده و از تروریست‌ها و گروه‌های غیرقانونی استفاده می‌کنند تا کشورهایی که قبلاً مستعمره بودند نتوانند بیشتر توسعه بیابند.

طبق گزارش‌های محلی نیجر، رئیس‌جمهور این کشور صبح روز چهارشنبه توسط نیروهای وابسته به گارد ریاست جمهوری که گفته می‌شود قصد کودتا دارند، در داخل کاخ ریاست جمهوری بازداشت شده است.

فرماندهی نیروهای مسلح نیجر پیش با شورشیان نظامی از گارد ریاست جمهوری این کشور اعلام همبستگی کرد. در بیانیه صادره از سوی فرماندهی ارتش نیجر در این خصوص آمده است: هرگونه مداخله نظامی خارجی در نیجر عواقب فاجعه باری را برای مردم و کشور به همراه دارد.

گفته می‌شود پشت این اقدام به کودتا ژنرال عمر چیانی قرار دارد. چیانی حدود ۱۰ سال است به‌عنوان فرمانده گارد ریاست جمهوری نیجر خدمت می‌کند. گزارش‌ها حاکی از آن است که بازوم قصد داشت چیانی را از سمت خود برکنار کند.

بلوک غرب آفریقا ECOWAS و اتحادیه آفریقا (AU) تحولات نیجر را تلاش برای کودتا خواندند و از نظامیان خواستند تا «محمد بازوم» رئیس جمهور این کشور را آزاد کنند. اتحادیه آفریقا نیز از سربازان درگیر در کودتا خواسته است تا فوراً به پادگان‌ها بازگردند.

اکانت رسمی ریاست جمهوری نیجر در توئیتر تائید کرد که وضعیت بازوم و خانواده اش خوب هستند و افزود که نگهبانان در تدارک برای شرکت در تظاهرات ضدجمهوری خواهان هستند. به نظر می‌رسد بازوم تمایلی به پذیرش خواسته‌های نظامیان و دست کشیدن از قدرت ندارد.

هنوز مشخص نیست که چرا شورش در کاخ ریاست جمهوری نیجر رخ داده است، اما تحلیلگران می‌گویند افزایش هزینه‌های زندگی و تصور ناتوانی و فساد دولت ممکن است باعث این اقدام نگهبانان شده باشد. از سال ۲۰۲۰ تاکنون چهار کودتای نظامی در کشورهای همسایه نیجر از جمله در مالی و بورکینافاسو صورت گرفته است.

این کودتاها تا حد زیادی به دلیل ناامیدی در مورد وضعیت اجتماعی و سیاسی و عدم امید به بهبود و اصلاح وضعیت رخ داده است. همچنین یک کودتا در نیجر در مارس ۲۰۲۱ خنثی شد. در آن زمان یک واحد نظامی ارتش نیجر تلاش کرد تا کاخ ریاست جمهوری را چند روز قبل از راه یابی بازوم به قدرت و سوگند ریاست جمهوری او تصرف کند.

کودتای اخیر در نیجر با توجه به میزان سرمایه گذاری کشورهای غربی در این کشور در حوزه‎‎‌های پولی و امنیتی، پیامدهایی خواهد داشت. نیجر توسط بسیاری به عنوان یکی از آخرین سنگرها در برابر گسترش ناامنی در منطقه تلقی شده است.

محمد بازوم کیست؟

محمد بازوم، فوریه ۲۰۲۱ در انتخابات ریاست‌جمهوری نیجر، پیروز شد. وی پیشتر نخست‌وزیر بود. این نخستین انتقال دموکراتیک قدرت در این کشور آفریقای غربی مستعد کودتا بود و وی رسماً پس از دو دوره ریاست‌جمهوری «محمدو ایسوفو» از طریق انتخابات جای وی را گرفت. نیجر با خشکسالی‌های مکرر، شورش و فقر گسترده دست و پنجه نرم می‌کند و فقیرترین کشور دنیا در رتبه‌بندی توسعه سازمان ملل از بین ۱۸۹ کشور به شمار می‌آید.

به نوشته المیادین، بازوم از متحدان نزدیک فرانسه است که حتی دو روز پیش از تحویل رسمی پست ریاست‌جمهوری و مراسم تحلیف، در ۳۱ مارس ۲۰۲۱، شاهد یک تلاش برای کودتا بود. در آن زمان افراد زیادی دستگیر شدند، از جمله یک کاپیتان نیروی هوایی به نام «سانی گوروزا» که رهبری کودتا را بر عهده داشت و کشور بنین وی را به مقامات نیجر تحویل داد.

بازوم با رئیس‌جمهور سابق نیز روابط دوستانه خوبی داشت زیرا آنها ۳۰ سال پیش با هم حزب «نیجریه برای دموکراسی و سوسیالیسم» را تأسیس کردند و این حزب در سال ۲۰۱۱ به قدرت رسید. وی در دوران ریاست‌جمهوری محمدو ایسوفو، دو پست وزارت کشور و خارجه را نیز داشت.