خبرگزاری مهر، گروه استانها-محمدحسن مقدم نیا: خورشید روز عاشورا طلوع کرد همان خورشیدی که شب قبل مردم سوگواری استان سمنان برای طلوع نکردنش بر سینه میزدند. امروز هیئتهای عزاداری در جای جای استان سمنان از کوچکترین روستاها تا بزرگترین شهرها، از پیر و جوان و کودک تا زن و مرد در سوگ امام حسین (ع) و شهدای دشت کربلا، استان را به یک ماتمکده بزرگ بدل کردهاند.
امروز استان سمنان سراسر حسینیه است. امروز عاشورای حسینی است بزرگترین ماتم گاه تاریخ برای مردمی دلداده؛ مردمی از جنس ارادت که دهه اول ماه محرم را سوگواری کردند تا به امروز برسند. روزی که برایشان یادآور شهادت مولایشان امام حسین (ع) است.
حضور زیر پرچم عزاداری سید الشهدا (ع)
مردم سمنان حضور زیر پرچم سیدالشهدا (ع) را معنایی دوباره کردند روز گذشته نخل گردانی جهادیه سمنان جلوهای با شکوه به عزاداری استان سمنان بخشید و دیروز و دیشب، مراسم ویژه عزاداری در صحرای سمنان در ۱۵ کیلومتری این شهر، با شکوه خاصی نسبت به هر سال برگزار شد.
مردم از سراسر استان سمنان در صحرای خوریان سمنان گرد هم آمدند تا عزاداری کنند مردمی که امروز همزمان با عاشورا نیز از صبح در این مکان حضور دارند. مردم احیای سنت عزاداری در صحرای سمنان بر اساس روایتی از امام باقر (ع) که میفرمایند «اگر نمیتوانید عاشورا به کربلا بروید، به صحرا بروید» انجام میدهند. امروز در صحرای خوریان سمنان نیز همزمان با ظهر عاشورا مراسم نمادین ویژهای برگزار خواهد شد.
در شاهرود هم عزاداری به اوج رسیده است امروز نخل باغزندان و نخل بسطام بر سر دستان مردم بلند میشود و عزاداران حسینی در مراسم خیمه سوزان هم شرکت خواهند کرد همه چیز آماده میشود تا فردا با نخل شاهرود، عزاداری ماه محرم در دهه اول به ایستگاه پایانی برسد و هیئتها وارد مساجد و تکایا شوند تا عزاداری دهه دوم را با همان شور و حرارت دهه اول پی بگیرند.
نخل گردانیها آغاز شده است
امروز نخل کلاته خیج و رویان هم برداشته شده است از کلاته خیج خبر میرسد که جمعیت عظیمی از مردم در این مراسم معنوی حضور دارند نخل گردانی که امروز در بسیاری نقاط استان از جمله گرمسار، شاهرود، دامغان و میامی و… برگزار میشود، به نوعی نمادی از تشییع پیکر و تابوت شهدای دشت کربلا و در رأس آنها امام حسین (ع) است.
آئین خیمه سوزان با حضور مردم عزادار سرخه دیروز برگزار شد و مراسم ویژه مکن ای صبح طلوع شب گذشته در برخی نقاط استان سمنان به خصوص شاهرود برگزار شد. مراسم سنتی عزاداری که گروهی از عزاداران از هیئتهای مختلف گرد هم میآیند از نماز مغرب سینه زنی خود را شروع و تا طلوع آفتاب ادامه میدهند و در بخشی از نوحه شأن میگویند: «فردا بدنش زیر سم اسبان است مکن ای صبح طلوع مکن ای صبح طلوع»
امروز مراسم ویژهای نیز در روستاهای استان سمنان برگزار میشود که اطعام عزاداران حسینی و نخل گردانی و خیمه سوازن هم در زمره آنها است. پرده خوانیها و شبیه خوانیها و تعزیهها هم امروز به اوج خودشان میرسند روزی که امام حسین (ع) به میدان رفته و به شهادت میرسد.
نماز ظهر عاشورا
نماز ظهر عاشورا امسال به دلیل تقارن با ایام سالروز نخستین نماز جمعه بعد از انقلاب اسلامی به امامت آیت الله مرحوم طالقانی با نمازجمعه ادغام شده است. مسئولان شورای سیاست گذاری ائمه جمعه استان به جای آنکه نماز عاشورا را به اقامت و نمازجمعه را هم اقامه کنند، تصمیم بر این گرفتهاند که یک مراسم به صورت واحد برگزار کنند تا در خلال نماز جمعه سوگواری نیز برای سید الشهدا (ع) همزمان با ظهر عاشورا انجام شود.
یکی دیگر از مراسم ویژه استان سمنان که مورد توجه نیز قرار گرفته شبیه خوانی و خطبه خوانی است که همزمان با ظهر عاشورا به ویژه در دامغان برگزار میشود و بسیار هم در سالهای اخیر مورد استقبال قرار گرفته است. امروز این دست مراسم نیز در گوشه گوشه استان برگزار میشوند.
اما ظهر عاشورا چه جایگاهی برای هیئتهای مذهبی و مردم استان سمنان دارد که اینگونه عزاداری ماه محرم شأن را به قلهای رفیع میرساند که یک استان یک صدا و یک رنگ، بدل به یک حسینیه بزرگ میشود؟ این چه شوری است که دلهای مردم استان را یکپارچه در رثای مولایشان امام حسین (ع) سوگوار، مملو از ماتم میکند.
عاشورا نماد حقانیت
یک کارشناس مسائل دینی و مذهبی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه ظهر عاشورا نشان و نمادی از حقانیت، قیام و خط سرخ شهادت است، لذا از این بابت برای ما شیعیان و مردم ایران بسیار اهمیت دارد، گفت: شما را به دوران دفاع مقدس ارجاع میدهم وصیت نامه شهدای همین استان سمنان را اگر بخوانید بدون شک رد پایی از شهادت طلبی، امام حسین (ع) ظهر عاشورا و کربلا و… خواهید دید.
حجت الاسلام علی حسنی پور با بیان اینکه عاشورا و باز به خصوص ظهر عاشورا برای ما یک نماد است مثلاً من به شما میگویم که خورشید برای شما نماد چیست و شما میگوئید روز یا روشنایی لذا روز عاشورا هم یک نماد است یک نماد که شیعه بداند که حقانیت را مدیون کیست و کجا است. اینکه شیعه بداند که زیر علم چه مکتبی سینه زنی میکند لذا ظهر عاشورا دارای چنین جایگاه نمادین و البته یک جایگاه حقیقی است که شاهدش هستیم.
وی با بیان اینکه احیای دین خدا رمز نهضت عاشورا است و این اثر حقیقی شهر عاشورا است، بیان داشت: از کودکی به ما گفتهاند که امام حسین (ع) برای یاری دین خدا راهی کربلا شد اما به نظرم این اصل مطلب را نمیرساند امام حسین (ع) برای ماندن انسانیت و معرفت، برای باز ماندن راه شهادت، برای احیای امر به معروف و نهی از منکر، برای ماندگاری شیعه، حقانیت آل الله و… قیام کرد لذا عاشورا نقطه تلاقی تمام این معروفات است و این است که ظهر عاشورا را برای ما خاص میکند.
باید اهل بصیرت بود
این کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه دقیقاً نکته ظهر عاشورا هم همین معرفتها است، بیان داشت: ساحت گرامی امام حسین (ع) نیاز به گریه ما در ظهر عاشورا ندارد این ما هستیم که نیاز داریم در کنار لباس سیاهی که میپوشیم سینهای که میزنیم معرفت پیدا کنیم، فکر کنیم، تدبر کنیم. اینکه بدانیم امام حسین (ع) برای چه رفت و شرایط آن روز را با بصیرت به شرایط امروز زندگیمان ارتباط دهیم و مسائل را تحلیل کنیم، نیاز اصلی است.
حسنی پور با بیان اینکه عاشورا به ما میآموزد که باید اهل بصیرت بود، گفت: بصیرت یعنی بدانید که در چه شرایطی هستید و باید چه تصمیمی را بگیرید. بصیرت یعنی بینا بودن و این تنها به چشم سر نیست بلکه قلب آدم هم باید مملو از معرفت به الله باشد تا بتواند بصیر باشد. شهدای ما همین گونه بودند. آنها میدانستند چون میدیدند و به چنان جایگاهی رسیدند که امروز «عند ربهم یرزقون» شدند. لذا اینها موضوعاتی است که ظهر عاشورا در ما تداعی میکند.
وی با بیان اینکه امروز شاهد رشد معرفت اهل بیت (ع) در سراسر عالم هستیم، بیان داشت: امروز مگر در اربعین از ۷۰ کشور دنیا زائران نمیآیند؟ کشورهایی که شاید ما مثلاً در آفریقا اسم آنها را هم کمتر شنیده باشیم آیا این ارسال پیام عاشورا و فراگیری آن در دنیا نیست؟
ارادت مردم به عاشورای حسینی
یکی از خدام هیئتهای مذهبی استان سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه شیعیان پیرو مکتب عاشورا هستند و این را چون مهر افتخاری بر پیشانی میدانند، گفت: یکی از موضوعاتی است که پیام عاشورا را خاص میکند این است که ظهور حضرت حجت (عج) در امتداد قیام عاشورا رقم خواهد خورد و این دو از هم منفک نیستند و شاید یکی از مهمترین دلایلی که مردم تا این میزان به ظهر عاشورا ارادت دارند و آن را محترم میشمارند همین امتداد باشد.
حجت الاسلام محمد حسین تقوی با بیان اینکه جهاد و مقاومت دو الگویی هستند که در عاشورا در راه خدا برای تمام اعصار و تاریخ ماندگار شدند، ابراز داشت: مدعیان یاری دین خدا بسیار بودند اما عاشورا و واقعه کربلا در واقع آزمونی بود تا این افراد غربال شوند تا آنانی که واقعاً در رکاب ولایت هستند از آنانی که نیستند تفکیک شوند. خیلیها بودند که حتی با امام حسین (ع) راه افتادند و در صحرای کربلا هم بودند اما نماندند و این ماندن یکی از اصلها و درسهای عاشورا است.
وی با بیان اینکه ظهر عاشورا نماد ایستادگی بر حقانیت است، ابراز کرد: خیلیها بودند که در کنار امام حسین (ع) ادعای ایستادن میکردند اما زمان امتحان که فرا رسید چهره خودشان را نشان داده و رفتند این نشان میدهد که برای ایستادن و ماندن باید از خیلی چیزها گذشت.
این همان نکتهای است که شهدای استان سمنان نیز آن را سرلوحه کارشان قرار دادند سرلوحه معامله عاشقانه با خدای متعال؛ دیار سه هزار شهید امروز در سوگ سرور و سالار شهدا حسین بن علی (ع) سراسر حسینیه است. امروز اینجا مردم برای شهدای دشت کربلا و بدنهای زیر سم اسبان، اشک میریزند تا نشان دهند مردمی قدر شناس و البته بصیر هستند.