به گزارش خبرنگار مهر، یکی از موضوعات مهم در پدیده آسیبهای اجتماعی طیف گسترده آثار کودک آزاری است. کودک آزاری با توجه به سن جنسیت منطقه محل سکونت، خانواده و گروه دوستان میتواند کاملاً آثار کاملاً متفاوتی را در پی داشته باشد.
فیروز محمودی جانکی دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه تهران و رئیس مؤسسه تحقیقات علوم جزایی و جرم شناسی دانشگاه تهران معتقد است غفلت از کودک ویژگی مشترک تمام کودک آزاریها است.
وی در ادامه در خصوص کودکان در محلههای فقیر نشین گفت: بسیاری از خانوادهها خصوصاً خانوادههایی که با فقر اقتصادی و در حاشیه شهرها سکونت دارند؛ در بسیاری از مواقع اصلاً نمیدانند کودک چه نیازی دارد یا چه چیزی میخواهد.
این استاد دانشگاه با اشاره به امکان بروز هر آسیبی به کودک خردسالی که والدینش در کنارش نیستند؛ گفت: باید یک پدر مادری در خانواده باشد تا بتواند بچه تربیت کند وقتی پدری تا ساعت ۱۰ ۱۱ شب باید کارگری کند موقعی که به خانه میآید خسته است و با خانوادهاش مشکل دارد طفل در چه محیطی میتواند تربیت شود؟ یا در مواقعی که یکی از اعضای خانواده معتاد است یا هر دوی آنها معتاد هستند کودک بسیار آسیب پذیر میشود.
میرشکاری متخصص اطفال در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص آثار جسمی و روحی کودک آزاری در کودک گفت: آثار مخرب کودک آزاری بر کودکان را میتوان به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت و آثار فیزیکی و روحی تقسیم کرد. در مورد آثار فیزیکی میتوان به انواع کبودی و خون مردگی و بریدگی و سوختگی با سیگار تا شکستگی استخوان آسیبهای جسمی بلند مدت همچون پارگی کلیه و همچنین آسیبهایی در ناحیه تناسلی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه کودک آزاری حتی ممکن است کودک را به کام مرگ بکشاند؛ گفت: در مورد شیرخواران تکانهای شدید میتواند به خونریزیهای مغزی و عواقب ناشی از آن منجر شود. پس میتوان از عواقب آثار فیزیکی کودک آزاری به آثار کبودی و خون مردگی و بریدگیها و سوختگیهای جای سیگار گرفته تا به آسیبهای شدیدتر تا مرگ کودک اشاره کرد.
میرشکاری در خصوص آثار روحی به کودکان آسیب دیده گفت: با درگیریهای روحی و روانی کودک گوشهگیر و منزوی میشود؛ کودک خصوصاً به فردی که بیشتر او را آزار میدهد میچسبد و سعی میکند با او ارتباط برقرار کند؛ همیشه نگران است و سعی میکند بهترین رفتار را داشته باشد که موجب عصبانیت و خشم فرد کودک آزار نشود.
این متخصص اطفال افزود: کودکان آزار دیده بیشتر ساکت و منزوی هستند افت تحصیلی دارند. در شیرخواران در اثر بیتوجهی شرایط رشدی خوبی ندارند؛ وزن گیری خوبی ندارند؛ طی مراحل تکاملی که در شیرخواران مهم است به موقع طی نمیشود. این کودکان دچار عقب افتادگیهایی میشوند مثلاً به موقع حرف نمیزنند و وارد ارتباط با دیگران نمیشوند.