خبرگزاری مهر -گروه استانها: زنجان، محرم، یومالعباس، یومالزینب، دسته عزاداری و عاشقان حسینی واژههایی هستند که عمیقاً به یکدیگر پیوند خوردهاند و ارادت به اهلبیت (ع) در پایتخت شور و شعور حسینی به واژهها خلاصه نمیشود، اصلاً کلمات از بیان این همه دلدادگی قاصرند و باید آن را با چشم دل دید.
یعنی زمانی که محرم فرا میرسد خیلیها چشم به زنجان و یومالعباس و یومالزینبش دارند و هزاران نفر خود را به میعادگاه پایتخت شور و شعور حسینی میرسانند تا در غم بزرگ روزگار در عظیمترین ظلم بشری شریک باشند و این پیغام انسانساز را حضرت زینب (س) از ۱۴۰۰ سال پیش به گوش مردمان نسلهای مختلف رسانده و هنرمندانهترین روایتگری تاریخ را رقم زده است.
عشق به سید و سالار شهیدان و یارانش آنقدر در میان زنجانیها عمیق است که گویی گهواره این دیار را زینب (س) تکان داده و زنان و مردانش از کودکی دل در گرو مکتب حسینی دارند
عشق به سید و سالار شهیدان و یارانش آنقدر در میان زنجانیها عمیق است که گویی گهواره این دیار را زینب (س) تکان داده و زنان و مردانش از کودکی دل در گرو مکتب حسینی دارند و این درسهای عبرتآموز حماسه کربلا را سینه به سینه به نسلهای پیشرو انتقال میدهند.
عاشقان حسینی در زنجان امسال هم که یومالعباس را مثل همیشه باشکوه خاصی برگزار کردند، نمیتوانند از یومالزینب بگذرند و باز هم از راههای دور و نزدیک در هر سنی لباس مشکی خود را به تن کردند و خود را به میعادگاه ۱۱ محرم رساندهاند.
همه چیز مهیای برگزاری این آئین باصلابت برای همدردی با اسرای کربلاست، یک هزار خادم برای نظمدهی به دسته عزاداری همکاری میکنند، ایستگاههای ثابت و سیار جمعآوری نذورات در نقاط مختلف مسیر حرکت دسته به چشم میخورد.
مرکز عرضه احشام برای قربانی در خیابان زینبیه مستقر شده است و با توجه به گرمای هوا، ۴۰ هزار بطری آب معدنی تهیه شده که در بین عزاداران توزیع میشود و موکب برپا شده نیز اقدام به پخش چای و شربت میکند.
مسیر حرکت این دسته از مقابل زینبیه اعظم زنجان به سمت خیابان شهدا، چهارراه امیرکبیر، سبزهمیدان، چهارراه انقلاب و در نهایت امامزاده سید ابراهیم (ع) است و عزاداران یک صدا شاه بیت دسته «جدیوون قالدی دینون اوستونده / نعشی میداندا یابن العسکری / ال حجابینن چکمدی زینب / ایله طوفاندا یابن العسکری» را تکرار میکنند.
جمعیت هزاران نفری زینب زینب گویان دستهای خود را بالا میبرند
این جمعیت هزاران نفری زینب زینب گویان دستهای خود را بالا میبرند و با سوز و گدازی بیش از گذشته در غم واقعه عاشورا آن را بر سر و سینه فرود میآورند و از خداوند میخواهند آنان را جزو محبان اهلبیت (ع) قرار دهد تا همواره پشتیبان حق و حقیقت باشند.
تعدادی از آقایان و همچنین بانوانی که پشت سر مردان در دسته حرکت میکنند، قرآن به دست دارند تا به نشانه اعتراض به هتک حرمت به ساحت مقدس این کتاب آسمانی در کشور سوئد، ارادت خود را به دین اسلام به نمایش بگذارند.
مداحان زنجانی یکی از تاثیرگذارترین افراد در برپا نگه داشتن مراسم ماه محرم در پایتخت شور و شعور حسینی هستند
مداحان زنجانی یکی از تاثیرگذارترین افراد در برپا نگه داشتن مراسم ماه محرم در پایتخت شور و شعور حسینی هستند و بدون شک وقتی به تاریخچه مداحی در زنجان نیمنگاهی میاندازیم، بیاختیار نام مداحانی به چشم میخورد که با نام محرم زنجان عجین شده است و حاج غلامرضا عینیفرد، نمونه عینی این افراد است.
حاج غلامرضا عینیفرد که از سن هفت سالگی شروع به نوحهخوانی کرد، بعد از ترک تحصیل، وارد حوزه شد، غافل از اینکه دیری نپایید در عرصه نوحهخوانی و مداحی از ملبس شدن به روحانیت سبقت گرفت و کمکم با تکثیر نوار کاست صدای عینیفرد، شهرت وی از زنجان فراتر رفت.
از همان دوران کودکی علاقه وافری به نوحهخوانی داشت و رفتهرفته احساس کرد که نسبت به همسالان خود از استعداد فراتری در این زمینه برخوردار است، به همین خاطر با احداث مسجد بابالحوائج، داستان نوحهخوانی غلامرضا عینیفرد در مسیر جدیتری قرار گرفت، به طوری که تداوم این مسیر باعث شده بود تا از وی به عنوان پسر رضا سقا نوحهخوان یاد کنند.
اواخر دهه شصت بود که محله زینبیه راهاندازی شد و این مداح اهلبیت عصمت و طهارت تلاش کرد تا با تداوم مسیری که عشق به سالار شهیدان جلوهگری میکرد، سهم ارزندهای در ملقب شدن زنجان به پایتخت شور و شعور حسینی داشته باشد و امروز بعد از گذشته بیش از سه دهه، یازدهم محرم در زنجان همانند یومالعباس به یکی از روزهای شورانگیز در عزاداری اهلبیت (ع) تبدیل شده است.
مداحی یک مسئله درونی و فراتر از مسائل تئوری
این مداح اهلبیت (ع) در گفتوگو با خبرنگار مهر، مداحی را یک مسئله درونی و فراتر از مسائل تئوری میداند و اظهار میکند: در سفر به شهرهای مختلف و در مقام قیاس به عینه دیدم که مداحی زنجان کاملاً متفاوت با سایر استانها بوده است.
حاج غلامرضا عینیفرد، دلیل اجتماع عظیم مردم در حسینیه اعظم و زینبیه اعظم را ریشه در اعتقادات درونی مردم زنجان و نیز وابستگی به ذاکر و سخنور خوب عنوان کرده و میگوید: مداح باید هم عاقل باشد و هم عامل تا بتواند تأثیرگذاری لازم را در مداحیها و سخنوریها داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه اشعار خود را در بیش از ۱۸ جلد کتاب به چاپ رسانده است، بیان میکند: دستگاه امام حسین (ع) همانند یک معجزه میماند و در بسیاری از مواقع که انتظارش را نداشتم عشق به اهل بیت (ع) دستم را گرفته است و اکنون نیز خودم را نوکر اهل بیت (ع) میدانم.
مردم پایتخت شور و شعوری حسینی در دستههای عظیم عزاداری ثابت کردند که هر چه طوفان روزگار بر قامت این دیار بتازد، گندم زار عاشقان سلاله پیامبر (ص) از آفتاب حیات بخش حسین (ع) جان میگیرد و روز به روز خوشه میکند.