به گزارش خبرنگار مهر، شهرام ملایی هزاروندی بعد از ظهر امروز یکشنبه در نشست خبری که به مناسبت هفته مهارت برگزار شد، اظهار کرد: سازمان آموزش فنی و حرفهای ۲ مأموریت اساسی دارد؛ یکی توانمندسازی نیروی کار در بخشهای صنعت، خدمات، کشاورزی و هنر و دیگری آموزش جوانان جویای کار فاقد مهارت است؛ لذا از مأموریت ما مشخص است که آموزشها باید به نوعی مرتبط با مشاغل و استانداردهای آموزش شغلی باشد.
وی افزود: تفاوت آموزش فنی حرفهای با سایر آموزشها و نظام آموزش رسمی کشور در این است که چهارچوب و اساس آموزش آنها نظری و تئوری است اما آموزشهای فنی حرفهای بهصورت کارگاهی بوده و مبنا و اساس آن مهارت و کار عملی است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان گفت: در نظام آموزش رسمی، مخاطبان قلم به دست و در نظام مهارتی آچار به دست هستند؛ از آنجایی که میگوییم هزینه یک آچار به نسبت یک قلم بیشتر است، لذا آموزشهای فنی و حرفهای نیاز به تخصیص اعتبار خاص و بیشتری نسبت به سایر آموزشها دارند.
ملایی هزاروندی با بیان اینکه در استاندارهای آموزش شغلی فنی و حرفهای تنوع در حرفه و مشاغل بسیار است، تصریح کرد: گلسازی، گلدوزی، خیاطی، کامپیوتر، پرورش زنبورعسل، تراشکاری، فلز، جوشکاری و حتی غواصی از جمله مواردی هستند که در برنامههای آموزشی فنی و حرفهای قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه آموزشهای فنی و حرفهای دارای چند ویژگی هستند، عنوان کرد: یکی از این ویژگیها تغییرپذیری مستمر است، از آنجایی که مشاغل تغییر میکنند، استانداردهای آموزشی فنی و حرفهای نیز دائماً در حال تغییر هستند و افرادی که میخواهند به آموزشهای ما ورود کنند باید علاقه مند باشند تا در نظام آموزشی موفق شوند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان در خصوص اعتبارات این سازمان بیان کرد: ۹۲ درصد اعتبارات کشور در فصل آموزش و پژوهش در نظام آموزش رسمی است و تنها هشت درصد به حوزه مهارت آموزی اختصاص داده میشود که از این میزان حدود یک درصد سهم آموزش فنی و حرفهای کشور است؛ در صورتی که همه جا صحبت از توسعه آموزشهای فنی و حرفهای است و مقام معظم رهبری به این مسئله تاکید کردهاند اما بودجه اختصاصی به این حوزه بسیار ناچیز است و توسعه آموزش فنی و حرفهای نیاز به حمایتهای بیشتر به خصوص از سوی دستگاهها دارد.
ملایی هزاروندی با بیان اینکه وضعیت خوزستان را تحلیل و طرح نهضت مهارت آموزی را مطرح کردهایم، اظهار کرد: در این طرح سه پازل فنی و حرفهای، دانشگاهها و صنایع قرار دارند که در حال حاضر هرکدام کار خود را انجام میدهند اما بر اساس این طرح و با توجه به اینکه صنایع و دانشگاهها ظرفیت بسیار بالایی دارند باید در کنار یکدیگر قرار گیرند تا این هم افزایی پررنگتر شده و طرح عملیاتی شود.
هدفگذاری برای ارائه مهارت آموزی به ۱۹ گروه در خوزستان
وی ادامه داد: در سطح خوزستان حدود یک هزار و ۱۰۰ آموزشگاه آزاد و حدود ۵۰ مرکز آموزش دولتی وجود دارد که رسالت و مأموریت آموزشهای فنی و حرفهای را دنبال میکنند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان با بیان اینکه امسال برای حدود ۱۷ میلیون نفر ساعت تعهد آموزشی در بخش دولتی و غیردولتی در نظر گرفتهایم، تصریح کرد: آموزشهای مرتبط با حوزه غیردولتی حدود ۱۱ میلیون نفر ساعت است که تقریباً حدود ۶۵ درصد آموزشها در این بخش است زیرا آموزشها سنگین نبوده و بیشتر خدماتی هستند و نیاز به سرمایه گذاری زیاد ندارند اما حرفههایی را که نیاز به سرمایه گذاری بیشتری دارند در بخش دولتی در نظر گرفتهایم.
ملایی هزاروندی گفت: اشتغال، وظیفه فنی و حرفهای نیست و تنها آموزشهای ما در این راستا است اما با این وجود امسال برای ۱۹ گروه هدف برنامهریزی کردهایم و نیاز است دیگر دستگاهها هم به این مسئله ورود کنند؛ مهارت آموزی افراد جویای کار شهری، مهارت آموزی افراد روستایی، سربازان وظیفه، زنان خانه دار، دانش آموزان، دانشجویان، فارغالتحصیلان، کودکان کار، سکونتهای غیررسمی، گروه عشایر و معتادین از جمله این گروههای هدف هستند که برای اولین بار است این کار را دنبال میکنیم تا شاهد خروجی مثبتی در این زمینه باشیم.
وی افزود: اعتقاد داریم که اگر کسی بتواند مهارت و تخصصی پیدا کند، به ایجاد امنیت کمک کردهایم و کاهش آسیبهای اجتماعی، کاهش نرخ بیکاری، افزایش تولید و رشد تولید را نیز خواهیم داشت؛ آموزشهای فنی و حرفهای با کمترین نیاز به هزینه و اعتبار میتواند اشتغال ایجاد کند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان اظهار کرد: این سازمان جز دستگاههایی است که با وجود اینکه نقش کلیدی در ایجاد اشتغال دارد اما تسهیلات بانکی به آن تعلق نمیگیرد و این مسئله مختص خوزستان نیست بلکه کل کشور را شامل میشود.
ملایی هزاروندی با اشاره به ظرفیتهای خالی در بنگاههای اقتصادی و صنایع خوزستان گفت: بهطور مثال میتوان مرکز علوم و فنون را نام برد که یک مرکز آموزشی بسیار بزرگ است اما تنها از ۳۵ درصد ظرفیت آن استفاده میشود و مابقی ظرفیتش خالی است؛ لذا برای احیای این مراکز سه طرح را ارائه کردهایم یکی از آنها طرح مرکز جوار کارگاهی است که در قالب این طرح میتوانند از سازمان مجوز گرفته و در جوار صنعت و صنایع خودشان بهصورت استاد شاگردی یا دوگانه آموزش بدهند.
برنامهریزی برای ایجاد ۱۰۰۰ فرصت شغلی در خوزستان
وی با بیان اینکه اگر به دنبال ایجاد اشتغال هستیم تا نتیجه مثبت حاصل شود باید اعتبارات و تسهیلاتی که در کشور توزیع میشود مقداری از آن به فنی و حرفهای تخصیص داده شود، تصریح کرد: امسال برای اشتغالزایی حدود سه هزار میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شده اما تجهیزات و اعتباراتی که به فنی و حرفهای داده شده در سال ۱۴۰۱ حدود چهار میلیارد تومان بوده است؛ لذا اگر به فنی و حرفهای در این زمینه کمک شود، راحت تر میتوان اشتغال ایجاد کرد.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان گفت: امسال در بحث نهضت مهارت آموزی سه برنامه در نظر گرفتهایم؛ تلاش داریم تا در سالجاری نیز یک هزار فرصت شغلی را بدون دریافت تسهیلات از دولت ایجاد کنیم در حالی که میزان تعهد ما ۳۰۰ فرصت شغلی است؛ در خصوص فرصتهای شغلی غیرمستقیم تفاهم نامههایی را با برخی دستگاهها از جمله کمیته امداد، بهزیستی، بنیاد شهید، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتهایم که گروههای هدف این دستگاهها شناسایی شده و توسط سازمان آموزش میبینند اما تسهیلات را از دستگاه مربوطه خودشان دریافت میکنند.
ملایی هزاروندی، ارائه خدمات در قالب گروههای جهادی را یکی از برنامههای سازمان در سالجاری اعلام و عنوان کرد: این طرح را برای اولین بار و بهصورت ویژه در دستور کار قرار دادهایم که ۲ برنامه برای آن در نظر گرفتهایم؛ افرادی که از مساجد، گروههای جهادی و بسیج سازندگی کمک کنند را به عنوان مدرس جهادی آموزش داده و تربیت میکنیم.
وی ادامه داد: برای اولین بار طرح ابتکاری "خادم یار امام حسین (ع) " را امسال به سازمان فنی و حرفهای ارائه کردهایم و به صورت ویژه در این زمینه کار خواهیم کرد.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان بیان کرد: در قالب نذر مهارتی هم اقداماتی انجام دادهایم؛ از آنجایی که خدمات دادن به مردم و آموزش در راستای اشتغال در این ماه ثوابش کمتر از شخصی نیست، این طرح را در نظر گرفته و تفاهمنامهای هم بسته شده که قرار است در مساجد یک نفر را تربیت و مسلط به آموزش کنیم.
ملایی هزاروندی اضافه کرد: خدمات رسانی طرح دیگری است که در قالب نذر مهارتی انجام میشود به این صورت که تعدادی نیروی جهادی با همکاری بسیج، کمیته امداد و اداره کل زندانها آموزش میدهیم و آنها در ماه محرم و صفر خدمات رایگان به مردم ارائه میدهند؛ همچنین افرادی را در نظر گرفتهایم که اگر در مسیر زائرین خودرویی خراب شد تا حد امکان تعمیرات آن را انجام دهند.
وی در خصوص مشکل سازمان فنی و حرفهای گفت: از سال ۱۳۹۱ به بعد اجازه جذب حتی یک نیروی حقالتدریسی یک ساعته را نداریم، یعنی اگر نیرویی بازنشسته شود یا بخواهیم آموزش جدیدی ایجاد کنیم با مشکل مواجه هستیم؛ در خصوص تجهیزات نیز سهمی در اعتبارات استانی نداریم زیرا این اعتبار در سنوات گذشته از اعتبارات ملی حذف شده است.
نرخ بیکاری در خوزستان بالا است
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان با بیان اینکه ۲۶ طرح فنی و حرفهای در استان در نظر گرفته شد، تصریح کرد: تأسیس آموزشگاه با اخذ مجوز کمتر از یک ماه و ایجاد اشتغال، طرح تعمیر کولر در سراسر استان با توجه به ظرفیت موجود در خوزستان، قرار دادن یک مهارت بهعنوان پایلوت در هر روستا با توجه به ظرفیت احصا شده و آموزش در خصوص آن از جمله این طرحها است.
ملایی هزاروندی با اشاره به کسب رتبه اول خوزستان در بحث مهارت آموزی سربازان نظام وظیفه اظهار کرد: خط مقدم اشتغال افرادی هستند که سربازی آنها تمام میشود، این افراد پس از اتمام سربازی به دنبال اشتغال هستند؛ لذا در این خصوص قصد داریم با همکاری حوزههای سپاه، ارتش و نیروی انتظامی سربازان را آموزش داده و حدود یک هزار نفر شغل در این بخش ایجاد کنیم.
وی افزود: یکی از مشکلات استان در حال حاضر مسئله بزهکاری است و در این خصوص جایگاه خوبی را در سطح کشور نداریم و نرخ بیکاری در خوزستان بالا است؛ لذا در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی برنامههایی را در نظر گرفتهایم که از جمله آن ایجاد مراکز آموزشی در محلهایی است که فضا دارند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان با بیان اینکه زندان مرکزی اهواز حدود سه هزار زندانی دارد، بیان کرد: امسال برای اولین بار مرکز آموزش فنی و حرفهای را در زندان مرکزی اهواز راه اندازی خواهیم کرد، بابت این کار اعتباراتی نگرفتهایم و در حال تجهیز مرکز هستیم که هفته دولت افتتاح خواهد شد تا با مهارت آموزی زندانیان در ایجاد امنیت و کاهش آسیبهای اجتماعی نقشی داشته باشیم.
ملایی هزاروندی اضافه کرد: در بحث کاهش آسیبهای اجتماعی، در پادگان شهید فرجوانی اقداماتی را انجام دادهایم به این صورت که معتادانی که در این محل بهبود پیدا میکنند و طول دوره آنها حدود یک سال است برای آنها نیز یک مرکز آموزش فنی و حرفهای را برای اولین بار راه اندازی میکنیم تا در زمان بهبود بتوانند آموزش مهارتی کسب کرده و برای خود شغلی ایجاد کنند؛ پادگان الحدید در مسیر اندیمشک در این طرح مد نظر قرار داده شده و در حال تجهیز این پادگان هستیم.
وی عنوان کرد: در طرح اوقات فراغت همه همکاران را بسیج کردهایم تا دانش آموزان بتوانند از تعطیلات خود به خوبی استفاده کنند، خوزستان با ثبت نام حدود ۶ هزار دانشآموز در این زمینه با اختلاف رتبه اول کشوری را به خود اختصاص داده و تهران پس از آن با حدود سه هزار دانشآموز در جایگاه دوم است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خوزستان ادامه داد: در بحث مسابقات کارگری نیز خوزستان رتبه اول را کسب کرده است؛ لذا در حال آماده کردن حدود ۴۴ کارگر هستیم تا در مسابقات کشوری شرکت کنند، استانی که بعد از خوزستان قرار دارد با حدود ۲۰ کارگر شرکت میکنند.
ملایی هزاروندی گفت: همچنین سازمان فنی و حرفهای خوزستان رتبه برتر کشور را کسب کرده که سه شنبه هفته جاری به دست وزیر کشور تقدیر خواهد شد.