به گزارش خبرنگار مهر، همه چیز از پارسال شروع شد؛ یعنی زمانی که رسم جلو و عقب کشیدن ساعت رسمی در نخستین روز بهار و آخرین روز تابستان هر سال به دلایلی بجا آورده نشد و فدراسیون فوتبال اسپانیا هم برنامه بازیهای رئال مادرید و بارسلونا را بدون هماهنگی با سازمان صدا و سیما تنظیم کرد.
اگر آن رسم دیرین همچنان برجا بود، دیگر نه نیازی به این یادداشت بود و نه اعصاب فوتبالدوستان از یک طرف و عاشقان سینهچاک اخبار ساعت 22 شبکه سه در روزهای اول هفته خرد میشد. طبیعی است وقتی یک بازی پخش مستقیم ساعت 30/21 آغاز شود، یک ربع پایانی آن را باید به دلیل همزمانی با اخبار 22 از دست داد و در معدود مواردی هم که اخبار دوستداشتنی ساعت 22 به همین دلیل کوتاه شده یا چند دقیقه دیرتر روی آنتن رفته، چهره و واکنش گویندگان خبر 22 تماشاییتر از خود فوتبال شده است.
بگذارید به چند سال قبل برگردیم، به دوره جام جهانی فوتبال 1994 آمریکا. تفاوت زمانی ایالات متحده با ایران باعث شده بود آن سال ساعت پخش مستقیم مسابقات به شدت عجیب و غریب باشد. یعنی هم ساعت هشت شب فوتبال پخش میشد هم ساعت چهار صبح. در چند بازی ابتدایی جام جهانی وقتی ساعت پخش اذان مغرب فرامیرسید، مسابقه قطع و ادامه پخش آن به بعد از اذان و نیایش موکول میشد.
این رویه تا چند روز ادامه داشت تا اینکه یک ابتکار جالب باعث شد مسابقه فوتبال قطع نشود و اذان هم پخش شود. پخش صدای اذان روی بازی در چند مسابقه انجام شد، اما به دلایلی که چندان مشخص نیست این ابتکار جای خود را به اعلام زمان اذان و سکوت چند ثانیهای گزارشگران داد؛ رویهای که همچنان در مسابقات پخش مستقیم فوتبال رعایت میشود و به نظر هم میرسد جای خود را حداقل در بین مخاطبان شبکه سه محکم کرده است.
اما بیش از یک سال پیش نتایج نظرسنجی مرکز تحقیقات صدا و سیما درباره همزمانی زمان اذان مغرب با مسابقات پخش مستقیم فوتبال منتشر شد و نتایج معنادار آن البته ظاهرا به گوش و چشم هیچکدام از مدیران سازمان صدا و سیما نرسید. اینکه اکثر مردم با قطع پخش مستقیم فوتبال و پخش اذان موافق هستند و این اکثر مردم حتما شامل فوتبالدوستان هم میشود.
نظرسنجی مرکز تحقیقات صدا و سیما نشان میدهد 61 درصد مخاطبان تلویزیون معتقدند هنگام تداخل برنامههای تلویزیون با زمان اذان باید برنامه قطع و اذان پخش شود. به نظر 84 درصد پاسخگویان شنیدن اذان در حد خیلی زیاد و زیاد در ترغیب آنان به خواندن نماز اول وقت موثر است.
میتوان با اندکی اغماض نتایج این نظرسنجی را اینگونه تعبیر کرد که مردم انتظار دارند حداقل هنگام اذان صدای اذان را از تلویزیون بشنوند و این کار را میتوان بدون قطع پخش مستقیم فوتبال هم انجام داد. یعنی صدای اذان مغرب را روی تصاویر مسابقه پخش کرد تا نه زمان اذان از دست برود و نه تصاویر پخش مستقیم فوتبال.
در حالی که بارها اخبار ورزشی شبکه سوم سیما به دلیل همزمانی با پخش مستقیم فوتبال یا رویدادهای ورزشی دیگر به زمان بین دو نیمه منتقل شده و در زمانی حداکثر 10 دقیقهای سر و ته آن هم آمده، اما مشخص نیست چه خونی در رگهای اخبار ساعت 22 همین شبکه جاری است که کسی حق ندارد زمان پخش آن را یک ثانیه بالا و پایین کند. الان بیش از یک سال است که مسابقههای روزهای شنبه و یکشنبه لالیگا اسپانیا به دلیل همزمانی 15 دقیقه پایانی نیمه اول آنها قربانی خبر 22 میشود.
به بیان واضحتر اینکه مدیران شبکه سوم سیما این حق را برای خود قائلند که اذان را قربانی پخش مستقیم فوتبال کنند، اما کسی حق ندارد زمان اخبار ساعت 22 را به اندازه یک ربع پس و پیش کند. تصور کنید اگر اخبار ساعت 22 در روزهای پخش مستقیم فوتبال به ساعت 15/22 منتقل شود، چه اتفاقی میافتد. جز اینکه کار دوستان ما در پخش خبر شبکه سه یک ربع دیرتر تمام میشود.
شاید هم پشت پرده این جریان مسائلی هست که نیازی به علنی شدن آنها نیست. مثل اینکه معاونتهای سیاسی و سیما هر کدام متولی بخشی از پخش برنامههای تلویزیون هستند و طبیعی است هر یک دوست دارد حق خود را از دیگری به هر طریق ممکن بگیرد. مثل قطع پخش مستقیم فوتبال و پخش اخبار. به نظر میرسد صدا و سیما برای رسیدگی به این اختلافها نیاز به یک کمیته انضباطی از نوع "شاهحسینی" دارد!