رئیس "مرکز بین المللی مطالعات سیاسی" ژاپن با حضور در خبرگزاری مهر و گفتگو با مدیر عامل این خبرگزاری آخرین تحولات مرتبط با مناسبات دو کشور در عرصه‌های مختلف را بررسی و ضمن تاکید بر گسترش روابط نرم‌افزاری تهران – توکیو در عرصه گسترش صلح و تکنولوژی گفت: تحریم ایران مخالف منافع ملی ژاپن است و ژاپن با توجه به روابط خوب خود با ایران و آمریکا قدرت و آمادگی لازم برای میانجی گیری جهت حل مشکلات موجود را دارد.

پروفسور "آنا اوکی تاناکا" رئیس مرکز مطالعات جهانی در سیاست عمومی ژاپن (Center for International Public Policy Studies) در گفتگوی 2 ساعته خود با مدیر عامل خبرگزاری مهر، دستیابی به فن‌آوری صلح ‌آمیز هسته‌ای را حق مسلم و قانونی ملت ایران خواند و با ابراز تاسف از رویکرد دو گانه مجامع بین‌المللی، خواستار تشکیل یک مجمع جهانی بیطرف برای "محو سلاحهای هسته ای" و در عین حال حمایت از مطالعات صلح آمیز دانشمندان هسته‌ای کشورهای مختلف به دور از ملاحظات سیاسی جاری در نظام بین‌الملل شد.

رؤسای جمهور آمریکا و روسیه و سایر کشورهای غربی باید بدانند که هر قدر هم که از نظر تجهیزات نظامی و سخت افزاری قدرتمند باشند، نباید از عقل و منطق غافل شده و راهکارهای مسالمت آمیز را مورد غفلت قرار دهند. قدرت بدون منطق ویرانگر است.
رئیس مرکز بین المللی مطالعات سیاسی ژاپن
وی در تحلیل شرایط فعلی موضوع هسته ای ایران ، تنها راه حل مسئله هسته‌ای ایران را مذاکرات سیاسی دانست و افزود : رؤسای جمهور آمریکا و روسیه و سایر کشورهای قدرتمند غربی باید بدانند که هر قدر هم که از نظر تجهیزات نظامی و سخت افزاری قدرتمند باشند، نباید از عقل و منطق غافل شده و راهکارهای مسالمت آمیز درباره موضوع هسته‌ای ایران را مورد غفلت قرار دهند."قدرت بدون منطق ویرانگر است."

 

 

تاناکا گفت: ژاپن علاقمند به توسعه روابط خود با ایران است و تحریم هایی که به صورت یکجانبه و یا از سوی شورای امنیت سازمان ملل اعمال شده ، مانعی بر سر این راه و برخلاف منافع ملی ژاپن است. وی تاکید کرد که دولت ژاپن برای مواجهه با موضوع تحریم ایران دچار مشکل است و در عین حال توکیو سعی و علاقه دارد با میانجی گری بین ایران و آمریکا در حل مشکلات موجود موثر باشد.

تاناکا: تحریم ایران برخلاف منافع ملی ژاپن است و دولت برای مواجهه با این موضوع دچار مشکل است. لذا توکیو علاقه دارد با میانجی گری بین ایران و آمریکا در حل مشکلات موجود موثر باشد.

رئیس مرکزبین المللی مطالعات سیاسی ژاپن با بیان اینکه " می دانم که ملت ایران در طول تاریخ همواره شاهد خیانت کشورهای اروپایی از جمله اعضای اصلی گروه موسوم به 1+5 بوده است" خواستار ایفای نقش کشورش درجریان حل مسالمت آمیز مسئله هسته‌ای ایران شد و یادآوری کرد : ژاپن می‌تواند تضمینهای لازم برای دستیابی ملت ایران به حقوق مسلم هسته ای خود را فراهم کند.

وی همچنین با اشاره به اینکه همکاری تهران- توکیو در عرصه فناوری صلح آمیز هسته ای آینده‌ای روشن را برای دو کشور ایجاد خواهد کرد، گفت : متاسفانه در حالی که ناکارآمدی تسلیحات کشتار جمعی بر همه اثبات شده رفتار نا بسامان آمریکا و  برخی کشورهای دیگر در زمینه تولید و انباشت سلاحهای کشتار جمعی در حال تشدید است و این معضلی است که همکاری سازنده کشورهایی چون ژاپن و ایران می‌تواند آن را خنثی کند.

پرویز اسماعیلی،‌ مدیرعامل خبرگزاری مهر نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از تداوم تعامل اندیشمندان ایرانی و ژاپنی  در اهداف انسان دوستانه ، خواستار گسترش دامنه تعاملات فکری - نرم‌افزاری دو کشور در زمینه‌های مختلف شد.

وی با تائید مواضع مدیر مرکز مطالعات استراتژیک ژاپن درباره لزوم دستیابی ملت ایران به حقوق هسته‌ای خود، ناکارآمدی سلاحهای کشتار جمعی در دوران کنونی را مورد تاکید قرار داد و گفت : اگر بمب اتم برای کشوری امنیت می‌آورد، شوروی سابق دچار فروپاشی نمی‌شد و حدود 17000 کلاهک اتمی در آمریکا مانع وقوع حوادثی چون یازده سپتامبر می شد.

اسماعیلی با اشاره به عملی شدن تدریجی تئوری دهکده جهانی مارشال مک‌لوهان،  افزود : امروز آمریکا و سایر کشورهای غربی نه با شیوه های استعماری قرن 19، بلکه باید عاقلانه با مسائل جهانی برخورد کنند.حقیقت این است که آنها دیگر نمی‌توانند تمام دنیا را به قیمت تحکیم قدرت خودشان، نا امن بخواهند. چرا که در دنیایی که با شتاب در حال تبدیل به دهکده جهانی است، نمی‌توان به سلب حقوق ملتها با اتکا بر شک و تردید و نیت خوانی پرداخت.

 راه حل چالش هسته ای یافتن مکانیزمی برای رفع همزمان دو نگرانی است. نگرانی مردم دنیا از احتمال توسعه سلاح هسته ای و نگرانی ملت ایران از تضییع حقوق هسته ای صلح امیز خود. هر پیشنهادی باید روی یافتن این مکانیزم متمرکز شود. 
مدیر عامل خبرگزاری مهر
مدیرعامل خبرگزاری مهر، تصریح کرد : جمهوری اسلامی ایران همواره نگرانی خیر خواهان دنیا درباره عدم انحراف فعالیتهای هسته‌ای خود را محترم می‌شمارد و خود نیز از گسترش خودسرانه سلاح اتمی نگران است. اما نباید فراموش کرد که توجه و احترام به این نگرانی مستلزم نادیده انگاشتن نگرانیهای مردم ایران نیست. همه ملت ایران یکپارچه خواستار حقوق هسته ای و حفظ فناوری دانشمندان ایرانی هستند. و لذا ما باید در پی راه‌ حلهایی برای رفع همزمان این دو نگرانی باشیم و این راهکار عاقلانه برخورد با مسئله هسته‌ای ایران است.

اسماعیلی گفت: علاقه های رسمی و پنهان به تکنولوژی هسته ای به دلایل مختلف رو به افزایش است. بعد از 37 سال امروز ترکیه و مصر هم برای تولید نیروی هسته ای قانون تصویب می کنند.عاقلانه این است تا مکانیزمی طراحی کنیم که استفاده صلح آمیز را ممکن و ساخت سلاح اتمی را ناممکن سازد. لذا مدل ایران می تواند الگویی و راهکاری در این زمینه ارائه کند که برای همیشه نگرانی از سلاح هسته ای و نیز نگرانی از انحصاری شدن تکنولوژی صلح آمیز هسته ای را برطرف کند.

وی با اشاره به عدم اطمینان ملت ایران به کشورهای غربی، افزود: تمام اعضای گروه کشورهای موسوم به 1+5 همواره در طول تاریخ به ملت ایران خیانت کرده اند و به هیچ یک از قراردادهای خود با کشور ما وفادار نبوده اند. لذا ملت ایران نمی‌تواند به تضمینهای آنان اطمینان داشته و رفتار سیاسی آنها در تمام برهه ها را در نظر نداشته باشد.ضمن اینکه وقتی ایران به فناوری مسلط است، دلیلی برای متوقف کردن حرکت علمی خود و وارد کردن فناوری از دیگران نمی بیند. آنها در طول 20 سال ایران را تحریم و کوچکترین کمکی به توسعه علمی ایران نکردند و پیشنهادات امروزشان نه از روی صداقت ، بلکه ناشی از درک توان تکنولوژیک ایران است.

 وقتی رژیمی مثل اسرائیل که نظارت آژانس را نمی پذیرد،برای تولید بمب اتمی تشویق شده و کشوری مثل ایران با پذیرش بازرسی های بی سابقه را می خواهند از فناوری صلح آمیز کنترل شده نیز محروم کنند؛ قطعا کشورهای دیگر برای فعالیت زیرزمینی و فرار از نظارت آژانس تشویق می شوند.
پرویز اسماعیلی
اسماعیلی با بیان اینکه رفتار دوگانه کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا، فعالیتهای کشورهای مختلف را خود به خود به سوی مخفی کاری هدایت می‌کند، ادامه داد : وقتی رژیمی مثل اسرائیل که نظارت آژانس را نمی پذیرد،برای تولید بمب اتمی تشویق شده و کشوری مثل ایران با پذیرش بازرسی های بی سابقه را می خواهند از فناوری صلح آمیز کنترل شده نیز محروم کنند؛ قطعا کشورهای دیگر برای فعالیت زیرزمینی و فرار از نظارت آژانس تشویق می شوند. رفتار آمریکا به گونه‌ای است که روحیه نا امنی را در جهان منتشر می‌کند و در دولت آقای بوش در حال گسترش فضای دشمنی در محیط بین‌المللی است.

مدیرعامل خبرگزاری مهرهمچنین لزوم تقویت آ‍ژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت : ان.پی.تی پیمان بی‌نقصی نیست باید در چارچوب تقویت آژانس به اصلاح برخی نقایص این پیمان بپردازیم. به عنوان مثال در این پیمان ضمانت اجرایی برای دستیابی صلح‌آمیز و غیرگزینشی کشورها به انرژی هسته‌ای اندیشیده نشده است. همچنین تخطی قدرتهای اتمی از ماده 6 و گسترش سلاح هسته ای و نیز انتقال این سلاح به دیگر کشورها به امری عادی تبدیل شده است.

پروفسور تاناکا مدیر مرکز مطالعات استراتژیک ژاپن از مدیر عامل خبرگزاری مهر درباره مشاوران رئیس جمهور در عرصه سیاست خارجی سئوال کرد و او پاسخ داد: تعیین سیاست های کلان در عرصه روابط بین الملل بر اساس قانون اساسی بر عهده رهبر معظم انقلاب است و رئیس قوه مجریه این سیاستها را اجرا می کند. ضمن اینکه رهبر انقلاب و رئیس جمهور مشاوران ورزیده ای دارند که در نهایت تصمیم در حوزه دیپلماسی بر مبنای منافع ملی و خرد جمعی گرفته می شود.

وی در خصوص سه دور مذاکره بین ایران و آمریکا در مورد مسائل عراق گفت: آمریکایی ها از دو سال پیش درخواست مذاکره درباره مسائل عراق را مطرح کردند و رهبر انقلاب چارچوب مذاکره را به موضوع کمک به تامین امنیت مردم عراق و رفع مشکلات دولت منتخب مردم آن کشور محدود کردند. در حالیکه آمریکایی ها در راستای اهداف خودشان علاقه داشتند ایران در خصوص مسئله هسته ای و گروه القاعده و تروریسم نیز با آنها مذاکره کند.

پرفسور تاناکا از اسماعیلی سئوال کرد آیا رهبر ایران در حوزه سیاست خارجی فقط از مشاورین خاص (اصولگرا) نظر خواهی می کنند که او پاسخ داد: سیاست خارجی در ایران مستقل از جناح های سیاسی داخلی است. ایشان مشاورین مختلفی دارند که به طور نمونه مهمترین آنها در عرصه بین الملل دکتر علی اکبر ولایتی است که 16 سال وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بود و از سوی دیگردکتر سید کمال خرازی وزیر امور خارجه دولت آقای سید محمد خاتمی که از سوی ایشان رئیس مرکز راهبردی سیاست خارجی است.

اسماعیلی در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت مذاهب مختلف تصریح کرد: حدود 98 درصد مردم ایران مسلمان هستند و بقیه نیز مسیحی ، یهودی و زرتشتی هستند و یهودیان کشور ما در وضعیتی آزاد و راحت زندگی می کنند و در مجلس شورای اسلامی نماینده دارند. به طوریکه اخیرا اسرائیلی ها با قرار دادن جوایز هنگفت و در نظر گرفتن امکاناتی چون مسکن از یهودیان خواستند که به اسرائیل مهاجرت کنند ولی در طول دو سال فقط 2 نفر این کار را انجام دادند.

رئیس مرکز بین المللی مطالعات سیاسی ژاپن از مدیر عامل خبرگزاری مهر درباره مخاطبان اصلی سخنرانی های رئیس جمهور در نقاط دور افتاده کشورمان سئوال کرد و اسماعیلی پاسخ داد: هر سیاست مداری برای خود گفتمانی دارد و آقای احمدی نژاد در سخنرانی های خود مخاطبان داخلی و خارجی را به طور همزمان در نظر می گیرد. به همین دلیل چارچوب سخنرانی او  در روزهای گذشته در روستایی دور افتاده در شرق کشور با سخنرانی او در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تفاوت نداشت و محتوای هر دو حقوق مسلم ایرانیان و لزوم پرهیز از یکجانبه گرایی ابرقدرتها بود.

اسماعیلی با رد "تنش زا بودن سیاست خارجی دولت نهم" ادامه داد: تنش زا و یا تنش زدا بودن دیپلماسی ایران یک اظهار نظر سیاسی است چون اصول سیاست خارجی ما ثابت است. گرچه نقدهایی همواره می توان به روش های متفاوت دولتها داشت. مثلا آقای خاتمی رئیس جمهور سابق در طول 8 سال فقط 2 بار به سازمان ملل رفت ولی دکتر احمدی نژاد در طول 2 سال گذشته 3 مرتبه این کار را انجام داد و در نیویورک سخنرانی کرد.هر دو روش در مبانی قابل دفاع و در چارچوب زمانی خود موثر بوده است.

وی گفت: رئیس جمهور کشورمان طی 2 سال گذشته با حدود 100 تن از رهبران و روسای جمهور دنیا ملاقات داشته و کارهای بدیعی نیز در کنار این دیدارها انجام داده که در خارج و داخل کشور بازتاب های سیاسی فراوانی داشته است. مثلا روابط ایران و کشورهایی چون ونزوئلا، اکوادور، کوبا، نیکاراگوا و بولیوی نسبت به گذشته نزدیک شده و همین مسئله موجب نگرانی آمریکایی هاست.

 باید با تشکیل سازمانی جهانی ، تمام دنیا را از سلاح هسته ای پاکسازی کنیم ، هرچه این سلاحها گسترش یابد امکان دسترسی تروریست ها بیشتر می شود. همچنین اگر غنی سازی اورانیوم به منظور تولید بمب اتمی گسترش یابد، خطر دنیا را تهدید می کند.
پروفسور تاناکا
در ادامه این نشست پرفسور آنا اوکی تاناکا با اشاره به تلاش هایش برای تاسیس یک مرکز بین المللی تحقیقاتی و پژوهشی در کشورش برای مقابله با سلاح های کشتار جمعی ابراز امیدواری کرد بتواند در ایران نیز فعالیتهایی را ساماندهی کند. او تاکید کرد: ما باید تمام دنیا را از سلاح هسته ای پاکسازی کنیم ، هرچه این سلاحها گسترش یابد امکان دسترسی تروریست ها بیشتر می شود. همچنین اگر غنی سازی اورانیوم به منظور تولید بمب اتمی گسترش یابد، خطر دنیا را تهدید می کند.

مدیر عامل خبرگزاری مهر نیز در این زمینه اظهار داشت: سلاح هسته ای سیاست مداران را تهدید نمی کند بلکه مثل تجربه تلخ هیروشیما و ناکازاکی مردم دنیا را از بین می برد و محو این سلاح ها هدف مقدسی است که بین ما و شما مشترک است. 

او در ادامه از اراده هسته ای ژاپنی ها تقدیر کرد که بیش از 40 سال مشغول غنی سازی اورانیوم هستند ولی هیچ گاه به سمت تولید سلاح هسته ای حرکت نکرده اند و در ادامه تاکید کرد: تجربه ژاپن نشان می دهد در دنیا باید اراده ها کنترل شوند نه اینکه ابزارها و تکنولوژیها تقسیم شوند. می توان مکانیزمی طراحی کرد که همه کشورها غنی سازی را انجام دهند اما هرگز به سوی سلاح های کشتار جمعی حرکت نکرد.

مدیر عامل خبرگزاری مهر، به نیاز روز افزون جهانیان به انرژی پاک اشاره کرد و در عین حال گفت که مشکل اصلی در عرصه انرژی این است که آمریکایی ها قصد دارند طی دهه آینده تولید انرژی را در انحصار خود بگیرند تا سلطه خود را بر دنیا افزایش دهد.

" گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی حکایت از آن دارد که تا 20 سال آینده نیاز مردم دنیا به انرژی پاک 55 درصد افزایش می یابد و تولید گازهای گلخانه ای نیز 57 درصد بیشتر خواهد شد که این مسئله نشان می دهد فضای زیست محیطی آلوده تر می گردد و باید برای رفع این معضل به انرژی پاک روی آورد."

مدیر عامل خبرگزاری مهر در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اقتصاد به عنوان مبنای روابط بین الملل ، از اینکه ژاپن به عنوان دومین قدرت اقتصادی دنیا دومین قدرت در مناسبات جهانی نیست انتقاد کرد وگفت: ژاپن می تواند فراتر از حوزه آسیای شرقی و حتی در سطح جهان به جای نقش درجه 2 دارای نقش فعال و درجه اول باشد.

 ملتهای مسلمان نسبت به ژاپن نگاه مثبت دارند و ژاپن تا کنون نتوانسته از این ظرفیت بزرگ به نفع ورود خود به عرصه تحولات بین المللی استفاده کند. بازارهای اسلامی در اختیار شرکتهای آمریکایی است که دولتشان منفورترین دولتها در منطقه است. ضمن اینکه آمریکا هرگز مایل به توسعه حضور تجاری ژاپن در منطقه نیست.
مدیر عامل خبرگزاری مهر
به گفته اسماعیلی ملتهای مسلمان عموما نسبت به ژاپن نگاه مثبت دارند و ژاپنی ها را انسانهایی متمدن می شناسند که در منطقه به دنبال سلطه طلبی نیستند ، اما نسبت به آمریکایی ها و غربی ها نگاه منفی دارند و ژاپن تا کنون نتوانسته از این ظرفیت بزرگ و فرصت مناسب به نفع ورود خود به عرصه تحولات بین المللی استفاده کند.در حالیکه بازارهای اسلامی در اختیار شرکتهای آمریکایی است که دولتشان منفورترین دولتها در منطقه است. ضمن اینکه آمریکا هرگز مایل به توسعه حضور تجاری ژاپن در منطقه نیست.

وی تصریح کرد: نسل جدید ژاپن خواهان نقش آفرینی بیشتر در عرصه تحولات جهانی هستند و به نظر من تغییراتی که طی سالهای اخیر در دولت ژاپن دراین مسیر صورت گرفته در این راستا است که نسل جدید ژاپن خواهان استقلال و نقش درجه اول در مناسبات جهانی هستند.

"آمریکا دوست دارد ژاپن حداکثر نقشی را که می تواند ایفا کند، رهبری منطقه شرق مطابق خواست سران کاخ سفید باشد در حالیکه نسل جدید ژاپن دوست دارد کشورش یک رهبر بزرگ ارکستر برای دنیا باشد."

پرفسور تاناکا رئیس مرکز بین المللی مطالعات سیاسی ژاپن در پایان سخنانش از لزوم گسترش و بهبود روابط دو جانبه میان کشورش و سایر کشورها بر اساس قوانین بین المللی سخن گفت و اظهار داشت: ایران برای ما کشوری عزیز است و استفاده از انرژی این کشور در آینده، اولویت ماست. 

وی در پایان خاطر نشان کرد: ژاپن علاقه مند است در آینده در عرصه تحولات جهانی همه ظرفیت خود را به کار گیرد و بیش از پیش نقش آفرین باشد و ایران می تواند در این مسیر ما را یاری دهد.