خبرگزاری مهر، گروه استانها: انتخابات مجلس شورای اسلامی برای کسب چهار کرسی نمایندگی استان سمنان شامل گرمسار و آرادان؛ سمنان، سرخه، مهدیشهر؛ دامغان و شاهرود و میامی در پیش است اما امسال انتخابات مجلس با دورههای قبل تفاوتهایی دارد.
مسئولان میگویند که این دوره تفاوتها سبب تسهیل امور برای نامزدها شده است به این معنی که هم مدت زمان بیشتری برای کسب مدارک مثبته خود دارند و هم میتوانند در فرصت بهتری نسبت به استحصال مدارک مثبته خود اقدام کنند.
منظور مدارک تحصیلی، جانبازی، شخصی و هویتی و… است که هر نامزد مکلف است آنها را ارائه کند. برای این منظور مقوله پیش ثبت نام گذارده شده است در گفتگویی با حجت الاسلام حسنعلی عربی سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان سمنان به مقوله پیش ثبت نام در استان سمنان مانند دیگر نقاط کشور پرداختیم.
درباره پیش ثبت نام بگویید
پیش ثبت نام یک فرصت برای متقاضیان ثبت نام دوره دوازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی است، تاکید کرد: بر طبق قانون جدید وزارت کشور موظف است درگاهی را ارائه کند و دستگاههایی نیز موظف هستند که مدارک ثبت نام مورد نیاز داوطلبان را در اختیار متقاضیان قرار دهند تا داوطلبان بتوانند پیش ثبت نام کنند.
مدارکی که ارگانها و نهادهایی که ارگانها باید در اختیار قرار دهند شامل وزارت علوم مدارک تحصیلی، ثبت احوال اسناد هویتی، سازمان امور استخدامی گواهی استعفا، وزارت خارجه برای تابعیت و … است که این ارگانها موظف هستند که در استان سمنان با داوطلبان حضور در نمایندگی مجلس، همکاری لازم را صورت دهند.
به چه مواردی دقت میشود؟
در بررسی صلاحیتها به دو موضوع توجه میشود نخست موضوع مدارک شخصی مانند مدرک تحصیلی، پایان خدمت، سو سابقه و … که شش ارگان موظف هستند که مدارک آن را به داوطلبان ارائه کنند و دومین صلاحیت، موارد سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و… محسوب میشود که در دورههای قبل این دو مورد یکجا و یک زمان بود اما در دوره جدید این امر جداسازی میشود.
در دوره جدید نمایندگی مجلس شورای اسلامی مدارک شخصی که در دسته اول محسوب میشوند، بر عهده خود شخص داوطلب گذارده شده است به این معنی که ارگانهای یاد شده تا یک ماه بعد از ثبت نام موظف هستند مدارک را در اختیار نامزد قرار دهند و اگر مواردی مثبت اعلام نشده است مثلاً مدرک تحصیلی، داوطلب حضور در انتخابات میتواند شکایت خود را مطرح کند.
پس از ثبت نام چه میشود؟
پس از اینکه فرد مدارک مثبت شخصی خودش را در مرحله اول ارائه کرد، موضوع صلاحیت اجتماعی، سیاسی و.... مطرح میشود که البته بعد از ثبت نام اصلی خواهد بود در این پیش ثبت نام هیچ بررسی صلاحیتی از سوی هیئت اجرایی و شورای نگهبان انجام نخواهد شد.
اگر تا ۲۴ ساعت قبل ارگانهای شش گانه جواب یکی از موارد را ندادند، مانع ثبت نام نامزدها در ثبت نام اصلی نخواهد شد تا بتوانیم دوباره موضوع را پیگیری و استعلامهای مورد نیاز را صورت دهیم برای مثال وزارت علوم پاسخ استعلام مدرک تحصیلی فردی را نداده است این فرد از ثبت نام باز نخواهد ماند.
اگر مدارک شخص توسط ارگانهای شش گانه پاسخ داده شد و منفی بود دیگر نمیتوان ثبت نام اصلی را داشت فرصت اولیه برای ثبت نام اولیه یک هفته است و ثبت نام اصلی ۷۰ روز بعد خواهد بود که داوطلبان میتوانند در این مدت مدارک مثبته شخصی خودشان را ارائه کنند.
مزیت این طرح چیست؟
مزیت این طرح این است که در دورههای قبل اگر مدارک شخصی فرد مورد تائید شورای نگهبان و یا هیئت اجرایی نبود، داوطلب به کل رد صلاحیت میشد در دوره جدید این امر دیگر رخ نخواهد داد بلکه عدم احراز مدارک مثبته خواهد بود که بار منفی برای داوطلبان در جامعه نخواهد داشت.
در دورههای قبل وقتی کسی رد صلاحیت میشد شاید برای حیثیت او در جامعه مسائلی پیش میآمد که چرا این فرد صلاحیت ندارد که در دوره جدید این اتفاق رخ نخواهد داد و این یک مزیت برای متقاضیان ثبت نام است.
دیگر مزیت این نوع بررسی صلاحیتهای مثبت شخصی این است که افراد میدانند برای چه موضوعی عدم احراز صلاحیت شده اند و به صورت شفاف و مشخص میتوان به وی اعلام کرد حال آنکه در دورههای قبل تنها کلمه رد صلاحیت یا عدم احراز ذکر میشد.
مزیت بعدی پیش ثبت نام این است که فرد در دورههای قبل برای مدارک شخصی ۲۰ روز فرصت داشت اما الان ۷۰ روز فرصت دارد تا بتواند مدارک مثبت شخصی خودش را آماده کند و این یک امتیاز برای متقاضیان است.
ضرورت این کار در چیست؟
ضرورت پیش ثبت نام این است که اگر کسی پیش ثبت نام را نداشته باشد، در ثبت نام اصلی انتخابات مجلس شورای اسلامی هم نمیتواند حضور پیدا کند چرا که مدارک شخصی خودش را در واقع ارائه نکرده است از سوی دیگر اگر کسانی مدارک شخصی ناقص داشته باشند نیز نمیتوانند از اساس در انتخابات حضور پیدا کنند.