خبرگزاری مهر، گروه استانها-مهین نورافروز: در فرآیند توسعه اقتصادی، همبستگی مستقیم و مثبتی میان گسترش حمل و نقل و دستیابی به نرخ رشد اقتصادی وجود دارد، به عبارت دیگر همراه با افزایش تولید ناخالص داخلی، میزان ارزش افزوده بخش حمل و نقل نیز افزایش مییابد و به همین دلیل توسعه و رشد اقتصادی بسته به توسعه بخش حمل و نقل نیز افزایش مییابد.
بدون وجود شبکه حمل و نقل، تأسیسات و تجهیزات جانبی و ناوگان مطلوب تصور رشد و توسعه غیرممکن به نظر میرسد.
در رشد و توسعه اقتصاد و تجارت جهانی در مقطع زمانی فعلی و روند گسترش آن نمیتوان نقش سیستمهای حمل و نقل در بهینهسازی هزینهها، زمان سفر، سرعت جا به جایی، ایمنی و سطح خدمات ارائه شده را انکار کرد.
صنعت حمل و نقل گلستان نیز از این کمبودها بی نصیب نبوده و ضعف در اجرای زیرساختهای مرز اینچه برون، فرسودگی ناوگان حمل و نقل، ضعف در اجرای پروازهای خارجی، مشکلات ترانزیتی، افزایش هزینههای استهلاکی برای رانندگان جادهای و دیگر مسائل مشکلاتی بشمار میرود که حرکت فعالان این حوزه را کند کرده است.
به منظور بررسی مشکلات این حوزه نشستی اختصاصی با حضور مسئولان مرتبط برگزار شد.
توسعه استان در گرو صنعت حمل و نقل است
به گفته رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی، نیازمند احصاء مشکلات در حوزه حمل و نقل هستیم.
رحمان قره باشی افزود: این صنعت تأثیر بسزایی در توسعه اقتصاد ملی دارد و استانی موفق است که بتواند صنعت حمل و نقل خوبی داشته باشد.
وی گفت: حمل و نقل یکی از اجزای حیاتی زنجیره تأمین است و نقش مهمی در جابجایی کالاها از تأمین کنندگان به تولید کنندگان، توزیع کنندگان و خرده فروشان ایفا میکند و از این رو چالشهای موجود در این صنعت موجب شده تا بخش زیادی از توسعه تجاری استان به دلیل این کمبودها از بین برود.
قره باشی ادامه داد: توسعه استان در گرو صنعت حمل و نقل است و فقط نباید چالشهای اقتصادی را بررسی کرد، چرا که صنعت حمل و نقل وابسته به اقتصاد و جدای از آن نیست.
وی گفت: فعالیتهای ترانزیتی میتواند درآمدی چه بسا بیشتر از فروش نفت خام برای کشورمان به ارمغان بیاورد اما متأسفانه فرصتها مغتنم شمرده نشد و امروز رقبای ما مجدانه تعریف مسیرهای جدید را در دستور کار دارند.
وی گفت: گلستان نیازمند استفاده از همه حوزههای حمل و نقل ریلی، هوایی و زمینی است، اما وجود برخی مشکلات صنعت ریلی و هوایی را با مشکل مواجه کرده است و ترانزیتهای زمین هم گاهی در این پیچ و خمها گرفتار میشوند.
رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی افزود: یکهزار و ۲۰۰ دستگاه کامیون در ناوگان حمل و نقل جادهای و ترانزیت کالا فعالیت دارند که نیازمند به روز رسانی اند.
وی افزود: استفاده از ظرفیتهای مناطقی چون اینچه برون نیازمند رفع مشکلات زیر ساختی و لجستیکی است، چرا که سرمایه گذارن به علت فقدان زیر ساختها علاقهای به حضور در این منطقه ندارند.
پیگیری مطالبات باید دو سویه باشد
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی نیز اظهار کرد: صنعت حمل و نقل یکی از بهترین فرصتها برای توسعه حوزه خدمات است.
هامان هاشمی افزود: در بسیاری از کشوها جی. دی. پی آنها از طریق صنعت حمل و نقل تأمین میشود و این نشان دهنده نقش مؤثر این صنعت در افزایش سرانه است.
وی ادامه داد: جریان پیگیری مشکلات و مطالبات فعالان این صنعت در استان باید دو سویه باشد و اتاق به عنوان رابط بخش خصوصی و دولتی نقش مهمی در رساندن مشکلات فعالان این صنعت به دولتمردان دارد.
هاشمی گفت: باید به دنبال یک نقش آفرینی جدید در صنعت حمل و نقل برای بازگشایی کریدور بازار استان باشیم و با مدیران بالا دستی در این زمینه به نتیجه برسیم.
هاشمی افزود: اقتصاد جزیرهای مشکلی است که در همه استانها و بخصوص گلستان به وضوح دیده میشود و باید چارهای اساسی برای برون رفت از این مشکلات اندیشیده شود.
صنعت حمل و نقل جدای از توسعه اقتصادی نیست
در ادامه رئیس اتاق بازرگانی گرگان هم اظهار کرد: حمل و نقل یکی از اجزا حیاتی زنجیره تأمین است و نقش مهمی در جابجایی کالاها از تأمین کنندگان به تولید کنندگان، توزیع کنندگان و خرده فروشان ایفا میکند.
امیر یوسفی گفت: با توجه به تحریمهای ظالمانهای که علیه کشور صورت گرفته باز هم می بی نم که تولید کنندگان و فعالان صنعت حمل و نقل با تلاش خود در حال سرپا نگه داشتن این صنایع هستند، اما مشکلاتی هم دارند که به حق است و توسعه استان و کشور در گرو رفع این دغدغهها است.
وی گفت: فرسودگی ناوگان، محدودیت سوخت گیری در روز، افزایش قیمت روزانه لوازم یدکی و لاستیک و نبود حمایتهای بیمهای مناسب، از مشکلات مهم رانندگان و حمل و نقل باری است و از سوی دیگر فقدان راههای ریلی مناسب و زیر ساخت درست در منطقه اینجه برون مشکلات زیادی را برای رانندگان و از جمله تجار بوجود آورده است.
یوسفی گفت: در بحث تجارت همه چیز بستگی به صنعت حمل و نقل دارد و چنانچه کالایی تولید اما ارسال نشود، چند مجموعه متضرر میشوند.
وی افزود: باید مشکلات این حوزه نیز در اتاق بررسی و در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی به مدیران بازگو و برنامه ریزی و راه حل مناسبی برای آن اندیشیده شود.
به گفته یوسفی، صنعت حمل و نقل جدای از توسعه اقتصادی نیست و رابطه مستقیمی با آن دارد به این صورت که این صنعت هر اندازه مختل شود بدون شک تورم، بیکاری و مشکلات اقتصادی زیادی را در پی خواهد داشت.
حمل و نقل ستون توسعه اقتصادی است
حمل و نقل نقش مهمی در اقتصاد دارد و ستون فقرات توسعه اقتصادی است که امکان جابجایی کالاها و افراد و ایجاد شغل را فراهم میکند.
صنعت حمل و نقل با چالشهای مهمی از جمله نیاز به سرمایه گذاری زیرساختی و نوسازی فناوری مواجه است. با این حال، نوآوری در فناوری حمل و نقل پتانسیل تغییر صنعت و اقتصاد را در پی دارد و فرصتهای جدیدی برای رشد و توسعه ایجاد میکند.
از آنجایی که زنجیره تأمین و لجستیک، قوام دهنده رشد و توسعه حمل و نقل میباشد، امید میرود پهنههای لجستیکی استان ضمن مکان یابی، تعیین مطالعات اقتصادی، پشتیبانی بانکهای عامل، میزبان خوبی برای سرمایه گذاران و متخصصان و صاحبان کسب و کار این بخش باشد، لذا باید از دستورالعملها و آئین نامههای و بخش نامههای تکراری که قابلیت اجرا و پویایی لازم را ندارد، پرهیز شود.