یک روزنامه فرانسوی در گزارشی نوشت که حضور معاون وزیر خارجه آمریکا در نیجر پس از کودتای نظامی در این کشور، به شدت پاریس را خشمگین کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، روزنامه لوفیگارو فرانسه در گزارشی به نقل از منبعی در داخل وزارت خارجه این کشور نوشته است که حضور ویکتوریا نولاند، معاون وزیر خارجه آمریکا در نیجر پس از کودتای نظامی در این کشور، پاریس را به عنوان متحد واشنگتن و عضو ناتو به شدت آزرده و خشمگین کرده است.

این دیپلمات فرانسوی که به شرط حفظ هویت حاضر به گفت‌وگو با فیگارو شده است، تاکید کرد: آمریکا دقیقاً عکس کاری را کرد که ما تصورش را می‌کردیم. با متحدانی مثل (واشنگتن) نیازی به دشمن نداریم.

از زمان کودتا در نیجر و روی کار آمدن دولت نظامی در این کشور در اواخر جولای، پاریس همواره بر ابقای محمد بازوم، رئیس جمهور معزول نیجر تاکید کرده است.

همزمان با تصمیم جامعه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس) برای بسیج نیروهای ذخیره پس از عزل بازوم، دولت فرانسه همچنین آماده بود تا به کشورهای غرب آفریقا برای استفاده از قوه قهریه و قوای نظامی به منظور نیل به این هدف (ابقای بازوم) کمک و از آنها حمایت کند.

فیگارو به نقل از منبع وزارت خارجه فرانسه نوشت: در عوض آمریکا با اعزام نولاند به نیجر، نشان داد که حاضر است با کودتاچیان مذاکره کند. از نظر امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، اعتبار فرانسه، به ویژه از حیث گفتمان در باب دموکراسی، روی میز قمار بود. در سوی دیگر، از نگاه آمریکایی‌ها حتی اگر نگرانی بازگشت فوری به حاکمیت قانون اساسی را هم داشتند، اولویتش ثبات منطقه است.

وی تاکید کرد که «به بیان ساده آمریکایی‌ها بیشتر از هر چیز، می‌خواهند که پایگاه‌هایشان را در منطقه حفظ کنند. و واشنگتن برای نیل به این هدف، از درخواستش برای "پایبندی (کودتاچیان) به قانون اساسی"، بدون کوچک‌ترین تعللی صرف نظر خواهند کرد.»

فیگارو نوشته است که حالا پاریس می‌ترسد که واشنگتن از پشت به آنها خنجر زده و با دولت نظامی مستقر در نیجر به نوعی توافق برسد. آمریکا حدود یک هزار و ۳۰۰ سرباز، تقریباً معادل تعداد سربازان فرانسه در نیجر (حدود ۱۵۰۰ نفر)، نیروی زمینی در این کشور مستقر دارد. نیروهای آمریکایی بین دو پایگاه، یکی در نیامی، پایتخت نیجر و دیگری در آغادیز، شهر شمالی این کشور تقسیم شده‌اند. گفته می‌شود پایگاه آغادیز برای واشنگتن اهمیت ویژه‌ای دارد چون یک باند فرود پهپاد را در دل خود جای داده و به عنوان مرکز نظارت بر منطقه‌ای گسترده از غرب آفریقا تا لیبی، عمل می‌کند.

به نوشته فیگارو، پاریس همچنین از اینکه به‌رغم حضور نیروهای فرانسوی و آمریکایی در نیجر، بومیان این کشور تنها از حضور نیروهای تحت امر پاریس خشمگین بوده و از آنها نفرت دارند هم ناراضی است. منبع فیگارو اضافه کرد: آمریکا همچون سایر متحدان، به یک اندازه به سپر بلا کردن‌مان عادت دارد.

نولاند به عنوان معاون وزیر امور خارجه در امور اروپا و اوراسیا در سال ۲۰۱۴ به سازماندهی کودتای موسوم به «میدان» در اوکراین کمک کرد؛ کودتایی که به جایگزینی ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهور منتخب دموکراتیک این کشور با پیوتر پوروشنکوِ حامی غرب منجر شد. پوروشنکو پس از روی کار آمدن، کارزار سرکوب روس‌تباران دونتسک و لوهانسک را آغاز کرد و این یکی از دلایلی بود که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲(۵ اسفند ۱۴۰۰) بر آن داشت تا فرمان آغاز عملیات نظامی این کشور در اوکراین را صادر کند.

کودتای نظامی در نیجر ۲۶ جولای (۴ مرداد) اتفاق افتاد و گارد ریاست جمهوری این کشور پس از محاصره کاخ، بازوم و خانواده‌اش بازداشت و سپس او را عزل کردند. قدرت‌های غربی و استعماری، بلافاصله این کودتا را محکوم کرده و اکواس هم ضمن اعمال تحریم‌های شدید، با صدور ضرب‌الاجلی به رهبران کودتا فرصت کوتاهی داد تا بازوم را آزاد کنند در غیر این صورت با مداخله نظامی روبه‌رو خواهند شد. دولت نظامی مستقر در نیجر دیروز (دوشنبه) با برگزاری مذاکره با اکواس موافقت کرد.

نولاند دوشنبه هفته پیش به نیجر سفر کرد. او در میانه مذاکرات، به دولت نظامی جدید این کشور درباره انعقاد هرگونه توافق و قرارداد با ارتش خصوصی «واگنر» وابسته به روسیه، هشدار داد و آنها را ترغیب کرد تا روابط دوستانه با واشنگتن را احیا کنند.

برچسب‌ها