وزیر امور خارجه کشورمان با چاپ مقاله ای در یک روزنامه آمریکایی به تشریح دیدگاه های تهران درباره برنامه هسته ای صلح آمیز خود ، امنیت منطقه ای، مبارزه با تروریسم و سایر مسائل مهم روز جهان پرداخت؛ متکی تصریح کرد که سلاح اتمی هیچ جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، "منوچهر متکی " در این مقاله که روز گذشته در روزنامه "میامی هرالد" به چاپ رسیده نوشت : در عصر پس از جنگ سرد، جهان در انتظار مقوله ‌ای متفاوت برای ترویج صلح و ثبات بود، اما برعکس، پس از حملات تروریستی ‪۱۱‬ سپتامبر ‪ ،۲۰۰۱‬مسیر حرکت به سمت "جنگ جهانی با تروریسم" تغییر جهت داد و پافشاری و اصرار بر تفکر جنگ سرد، به امری منطقی و معقول تبدیل شد.

متکی در این مقاله نوشت : کشور من ایران، در طول ‪ ۲۵‬سال گذشته به هیچ کشوری حمله نکرده ؛ ما پس از چندین دهه مبارزه علیه دیکتاتوری و سلطه خارجی، در سال ‪ ۱۹۷۹‬با ایجاد یک سیستم سیاسی منتخب خودمان، آزادی و استقلال را به دست آوردیم اما آمریکا به جای برقراری روابط دوستانه با ایران بر مبنای این واقعیت جدید، بی‌وقفه و مستمر درصدد اعاده سلطه خود بود و حتی در جنگ دهه ‪ ۸۰‬عراق علیه ایران، از صدام حسین حمایت دیپلماتیک، مالی و نظامی گسترده ‌ای را به عمل آورد.

 وزیر امور خارجه ایران در ادامه این مقاله با اشاره به برنامه هسته ای صلح آمیز کشورمان نوشت : مناقشه اخیر بر سر برنامه صلح‌ آمیز و قانونی هسته‌ ای ایران بخشی از این طرح است. برنامه صلح آمیز هسته‌ ای ایران به اواخر دهه ‪ ۱۹۶۰‬و ‪۱۹۷۰‬ برمی‌گردد. با توجه به اینکه تقاضای انرژی در ایران از عرضه آن بیشتر است و کشور احتمالا در آینده نزدیک صدور نفت خود را کاهش می ‌دهد یا حتی متوقف می‌کند؛ تولید ‪ ۲۰‬هزار مگاوات برق از نیروگاه هسته ‌ای تا سال ‪ ۲۰۲۰‬فوریت دارد.

به نوشته وزیر امور خارجه ایران، دولت آمریکا سال ‪ ۱۹۷۳‬خود به ضرورت تولید برق هسته ‌ای برای ایران پی برده بود و با وجود حمایت آمریکا، انگلیس،آلمان و فرانسه از برنامه هسته ای غیرنظامی ایران، تمام این کشورها در نهایت بعد از پیروزی انقلاب ما در سال ‪ ،۱۹۷۹‬تعهدات ناشی از قراردادها را نادیده گرفتند و امروزه، برخی از این دولتها، حتی مسئله ضرورت انرژی هسته ‌ای برای ایران را که ‪ ۳۰‬سال پیش برای آنها ملموس و مسلم شده بود، زیر سئوال می‌ برند.

به گزارش مهر، منوچهر متکی در این مقاله در واکنش به اظهارات بی پایه و اساس آمریکا و برخی کشورهای غربی مبنی بر غیر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای کشورمان نوشت : ایران برای حفاظت از منافع منطقه ‌ای خود بی ‌نیاز از تسلیحات هسته ‌ای است و چنین تسلیحاتی در راهبرد امنیتی ایران جایگاهی ندارد. ایران درصدد کسب اطمینان و اعتماد همسایگانش است و همچنان در چارچوب معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته‌ ای فعالیت می‌کند. گزارش اخیر آژانس بین‌ المللی انرژی اتمی تایید کرده که ایران از برنامه هسته‌ ای غیرنظامی خود به سمت تولید سلاح منحرف نشده است. ایران حتی مسئله مشارکت منطقه ‌ای و چند ملیتی در تاسیسات غنی‌ سازی اورانیوم خود را پیشنهاد کرده که با سکوت غرب روبرو شده است.

به گزارش مهر، در ادامه این مقاله به قلم وزیر امور خارجه ایران آمده است : در ارتباط با تروریسم بین‌المللی باید گفت که ایران خود به عنوان قربانی تروریستها، همه اشکال تروریسم را محکوم می‌کند، اما ضوابط دوگانه‌ ای در اینجا ( آمریکا ) وجود دارد، آمریکا از سازمانهای تندرو برای اشاعه اهداف سیاست خارجی خود استفاده کرده و می ‌کند.

این امر احتمالا در ارتباط با نوع عملکرد آمریکا در زمینه برخورد با القاعده در افغانستان در سالهای ‪ ۱۹۸۰‬میلادی و همچنین در تعاملات فعلیش با گروه‌ های تروریستی همچون سازمان مجاهدین خلق(گروه منافقین) و احزاب کرد "پژاک" و "پ ‌ک‌ ک" مصداق می‌یابد. سازمان مجاهدین خلق که زمانی در فهرست حقوق ‌بگیرهای صدام حسین قرار داشت و مسئول کشته شدن بسیاری از ایرانی ها و عراقی ها است، در حال حاضر در عراق تحت مراقبت آمریکا قرار دارد و در خود آمریکا نیز آزادانه فعالیت می ‌کند.

متکی در این مقاله تصریح کرده : ایران همواره ثبات منطقه را به نفع امنیت و توسعه خود دانسته است.

به گزارش مهر، متکی در ادامه این مقاله با اشاره به اهمیت همکاری منطقه ای در نزد ایران نوشت :  تلاش‌های ما برای ایجاد سازوکارهایی در زمینه امنیت و همکاری منطقه‌ ای در خلیج فارس به سال ‪ ۱۹۸۶‬برمی ‌گردد که نقطه اوج جنگ با عراق بود. ما در دوره پس از صدام حسین به پیگیری این ابتکارعملها ادامه داده‌ ایم و به منظور توقف آشوبهای سایر کشورهای منطقه در اقدامات اعتماد سازی با همسایگانمان مشارکت کرده‌ ایم.

متکی می نویسد : تهران با وجود مخالفت با حملات تحت امر آمریکا به عراق و افغانستان، در حال حاضر همان ملاحظات سیاسی را در ارتباط با این دو کشور اعمال می ‌کند؛ ایران مناسبات سطح بالایی را با افغانستان پس از دوره طالبان و عراق پس از صدام برقرار کرده و بلندپایه ‌ترین مقامهای هر دو کشور یاد شده، همواره ادعاهای واشنگتن را درباره دخالت ایران تکذیب می ‌کنند. هدف از طرح این اتهامات، به تصویر کشیدن ایران به عنوان تهدیدی فراروی ثبات منطقه و ارعاب دیگر کشورها و کشاندن آنها به سمت تشکیل ائتلافی ضد ایرانی است تا به این ترتیب، اذهان و افکار عمومی از پیامدهای سیاستهای شکست خورده آمریکا نه تنها در عراق که نیز در لبنان و همچنین از درگیری فلسطینی ها و اسرائیل منحرف شود.

وزیر امور خارجه کشورمان در پایان این مقاله می نویسد : جهان، شایسته شرایطی مناسب ‌تر است. یک نظم جهانی عادلانه باید در ارتباط با صلح و امنیت، از بین بردن فقر، توزیع منصفانه ‌تر ثروت، مراقبت بهتر از محیط زیست و احترام به ویژگیها و حساسیتهای فرهنگهای محلی تعریف شود. ما می ‌توانیم نظم جهانی را مبتنی بر عدالت تاسیس کنیم، عدالتی که نظام تک قطبی فعلی را از طریق گسترش صبر و شکیبایی در برابر تنوع و گوناگونی به جای تلاش برای اعمال نظر و یکسان‌ سازی بی‌اثر می کند. چنین نظمی به لحاظ فرهنگی جامع خواهد بود؛ هژمونی کمتری خواهد داشت و هدف آن به حداقل رساندن خشونت و به حداکثر رساندن رفاه اقتصادی از طریق تعامل با کشورها، نقش ‌آفرینان غیردولتی و گروه‌ های اجتماعی است.