به گزارش خبرنگار مهر، عوامل تهیه و تولید نمایش «شاه اسماعیل» عصر دوشنبه در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه در مجتمع فدک اردبیل اعلام کردند که اهالی استان اردبیل از دوم شهریورماه به مدت ۱۳ روز میهمان نمایش «شاه اسماعیل» خواهند بود که در تنها سالن استاندارد استان اردبیل فدک به روی صحنه میرود.
کارگردان نمایش شاه اسماعیل در این نشست اظهار کرد: با توجه به جایگاه شاه اسماعیل در تاریخ ایران و اردبیل که با برخی روایت متناقض در مورد این شخصیت روبرو هستیم نویسنده این اثر سعی کرده تا جنبه با ارزش شخصیتی شاه اسماعیل را در خدمت به فرهنگ، هنر و تمامیت ایران در نظر گرفته و این اثر را تولید کند.
غریب منوچهری خاطرنشان کرد: این اثر سال گذشته در جشنواره تئاتر فجر تحسین شد تا در ۶ بخش به عنوان کاندیدا و در نهایت سه بخش جایزه جشنواره را از آن خود کند.
وی ادامه داد: بعد از ۲۰ سال استان اردبیل در تئاتر توانست به شایستگی خود در دستیابی به سکوی برتر نمایش و تئاتر دست یابد و ما افتخار میکنیم که این اثر ارزشمند در بازیگری مرد اول، نویسندگی و طراحی لباس جایزه جشنواره را به دست آورد.
کارگردان نمایش شاه اسماعیل افزود: ما اجراهای متفاوت و پختهتری را در این مدت ارائه کردیم و سعی مان بر این بوده تا نمایش شاه اسماعیل از خطه اردبیل بتواند با استقبال خوب مخاطبان و جلب رضایت آنها روبرو شود.
منوچهری گفت: ۲۰ نفر به صورت مستقیم و در مجموع ۴۰ نفر درگیر تهیه، تولید و اجرای این نمایش بودند که قرار است در ماههای آینده نمایش شاه اسماعیل در کشور ترکیه و آذربایجان نیز به روی صحنه برود.
وی تصریح کرد: از دوم تا پانزدهم شهریورماه در فدک این نمایش به روی صحنه خواهد رفت که امیدواریم با خرید بلیط به صورت اینترنتی هم استانیها استقبال خوبی را از این اثر فاخر هنری داشته باشند.
کارگردان نمایش شاه اسماعیل موسیقی تولید شده این اثر را نزدیک به عصر صفویه و آمیخته با موسیقی آذربایجان و صوفی گری اعلام و اظهار کرد: اشعار این موسیقی از دیوان شاه اسماعیل ختایی گرفته شده و قرار است نمایش به زبان فارسی و ترکی اجرا شود.
منوچهری تجربه این گروه را در تولید آثار فاخر با محوریت شخصیتهای تاریخی یادآور شد و بیان کرد: امیدواریم با حمایت مسئولان در مورد شخصیتهای این استان از باباخان و صدآفرین گرفته تا شخصیتهای معاصر بتوانیم آثار فرهنگی – هنری فاخر تولید و عرضه کنیم.
معاون سابق هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل خاطرنشان کرد: مطالبه جدی ما از مسئولان تکمیل تالار شهر و راه اندازی مجزا برای تئاتر است چرا که استان اردبیل تنها استانی است که فاقد سالن مختص تئاتر و تئاتر شهر است.
منوچهری از رسانهها خواست؛ به جریان سازی هنری و پیگیری احداث تئاتر شهر در اردبیل کمک کنند تا این استان از شرایط فقر و محرومیت در حوزه تئاتر و سایر تولیدات نمایشی خارج شود.
وی اضافه کرد: امکان نمایش این اثر در شهرستانها وجود ندارد ولی قرار بود حوزه هنری در قالب «تور صفوی» از اردبیل به سمت قزوین، اصفهان و شیراز اجرای این نمایش را برنامه ریزی کند که هنوز این وعده محقق نشده است.
کارگردان نمایش شاه اسماعیل گفت: ما از هنرمندان توانمندی به ویژه حمزه زاده از اساتید هنر تئاتر کشور در این نمایش استفاده کردیم و کل نمایش ۷۵ دقیقه است که روایت یک شب از زندگی شاه اسماعیل است که در آن موضوع تردید جنگ یا صلح بازگو میشود.
مسئولان از بی مهری به تئاتر دست بردارند
بازیگر نقش شاه اسماعیل نیز در این نشست اظهار کرد: متأسفانه با وجود افتخارآفرینی نمایش شاه اسماعیل در بزرگترین رویداد تئاتر کشور جشنواره فجر در این ۶ ماه هیچ حرکت تشویقی و رغبت انگیز در حمایت از تئاتر و نمایش انجام نشده است.
فرشید سلامت خاطرنشان کرد: متولیان امر به ویژه صداوسیما، شورا و شهرداری و دیگر مسئولان این استان به تئاتر بی توجه و بی مهری میکنند و هیچ آثاری از کار تشویقی و ترغیبی را از آنها سراغ نداریم اما در تنبیه پیشرو هستند.
وی افزود: ما از رسانهها انتظار داریم مطالبه به حق اعضای نمایش شاه اسماعیل را به گوش مسئولان برسانند تا در دو هفتهای که اجرای نمایش در اردبیل اتفاق میافتد حداقل جبران مافات کرده و از نزدیک از این اثر ارزشمند دیدن کنند.
سلامت بیان کرد: در شهر اردبیل تئاتر هیچ حامی و پشتیبانی ندارد و تنها سالن تئاتر این شهر با کمترین امکانات به صورت محدود در خدمت فعالان این حوزه است و ما با این کمبود تجهیزات و سیستم نور اجرای سختی را در پیش خواهیم داشت.
وی گفت: در جشنواره تئاتر فجر همه بزرگان تئاتر و کارگردانهای سرشناس حضور داشتند و به هیچ وجه نمایش شاه اسماعیل در خلأ به وجود آمده رتبههای ممتاز را کسب نکرد بلکه در رقابت با همه بزرگان توانست به حق خود در این زمینه دست یابد.
بازیگر نقش شاه اسماعیل نبود خانه و تئاتر شهر را در اردبیل یک نقص آشکار عنوان کرد و افزود: سالهای طولانی است که مسئولان و نمایندگان در آستانه انتخابات قول میدهند اما هیچ کار خاصی را در این حوزه شاهد نیستیم.
شاه اسماعیل گرفتار تیغ سانسور نشد
نویسنده نمایش «شاه اسماعیل» نیز در این نشست اظهار کرد: اظهارنظرهای ضد و نقیضی را در مورد شاه اسماعیل شاهد هستیم که برخی او را قدیس و برخی نیز او را جنایتکار معرفی کرده اند ولی ما سعی کردیم شخصیت او را که زمینه ساز عزت و افتخار ایران بود به شکل شایسته و پرافتخار نشان دهیم تا این قهرمان کشورمان که مورد ستایش مقام معظم رهبری نیز بوده است برای نسلهای بعدی الگو باشد.
علی حسن زاده خاطرنشان کرد: در بین شاهان تنها شاه اسماعیل و شاه طهماسب که متعلق به اردبیل هستند روحیه تفوق طلبی و طاغوتی نداشتند بلکه در ترویج مکتب تشیع و یکپارچگی ایران نقش مهمی را ایفا کرده اند.
وی افزود: هرچند در مقطعی نام بردن از شاه اسماعیل و نمایش بقعه شیخ صفی الدین در صدا و سیما ممنوع بوده اما بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری جایگاه این شخصیت والامقام بیشتر و بهتر تبیین شد.
نویسنده نمایش «شاه اسماعیل» افزود: به دور از اغراق و تهمت زنیها ما در این نمایش ۷۵ دقیقهای سعی کردیم تا عرق ملی او را به تصویر کشیده و شخصیت شاه اسماعیل را در ابعاد هنری، نظامی و علاقه به میهن خود نشان دهیم.
حسن زاده تصریح کرد: به هیچ وجه در این نمایش سانسور رخ نداده و ما در فرآیند اکران این اثر با تهدید و یا فشار خاص روبرو نبودیم.
نبود سالن تخصصی تئاتر مایه تأسف است
حمزه زاده از بازیگران نمایش شاه اسماعیل که چهره ملی و پرافتخار است، در این نشست اظهار کرد: شاه اسماعیل با دلاوری و جنگجویی خود همواره اهل صلح و خدمت به وطن بوده و در این نمایش سعی شده شخصیت جذاب او بیان شود.
وی خاطرنشان کرد: در چند ماهی که در کنار این گروه نمایش هستم از نبود سالن تخصصی تئاتر در اردبیل با دیرینه بسیار غنی تأسف خوردم و قطعاً در بازگشت به تهران به مسئولان انجمن هنرهای نمایشی این خلأ را اعلام خواهم کرد.
بازیگر نمایش شاه اسماعیل از مسئولان استان اردبیل خواست؛ به ساخت سالن اختصاصی تئاتر و نمایش توجهی جدی کرده و در این زمینه کمک کار و همراه هنرمندان باشند.