به گزارش خبرنگار مهر، عبدالحسین کلانتری صبح چهارشنبه در هشتاد و نهمین گردهمایی معاونین فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور که به میزبانی قزوین برگزار میشود اظهار کرد: جهاد دانشگاهی در عرصههای مختلف حلال مسائل سخت بوده است.
وی افزود: سرعت و شتاب تحولات در جهان در همه علوم بسیار زیاد شده است و میزان تولید اطلاعات در یک روز با دهها سال برابری میکند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری ادامه داد: عامل مهم این تحولات در دوره جدید فناوریهای نوین و درهم تنیدگی و همافزایی این فناوریها است.
وی با بیان اینکه این فناوریهای جدید همه عرصهها را تحتالشعاع خود قرار داده و به دنبال شکلدهی تمدنی جدید هستند، تأکید کرد: چرخه قدیمی تولید، نشر و ترویج آثار محصولات فرهنگی، هنری و رسانهای دچار تغییر شده و دیگر آن عرصه سنتی و قدیمی را شاهد نیستیم.
کلانتری تصریح کرد: بازیگران زیادی امروز در اکوسیستم عرصه فرهنگ، نشر و ترویج آثار فرهنگی هنری که عمده آنها نیز غیرحاکمیتی هستند وارد شدهاند.
وی ادامه داد: تولید محتوا با فعال شدن کاربران، مسیر متفاوتی پیدا کرده و کاربر دیگر تنها یک مخاطب منفعل نیست بلکه خود این کاربر و مخاطب، تولیدکننده محتوا شده است.
سلسلهمراتب عمودی فرهنگ در حوزه تولید محتوا امروز افقی شده است
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری اضافه کرد: سلسلهمراتب عمودی فرهنگ در حوزه تولید محتوا امروز افقی شده و فضا بهشدت تعاملی و شبکهای شده است.
وی با بیان اینکه در چنین فضایی پلتفرمها نقش بینظیری ایفا کرده و این تبادلات و مراودات در آنها شکل میگیرد، خاطرنشان کرد: امروز نظام سرمایهداری بر اساس دیتا و داده رشد میکند و تمام دادههای ما امروز روی پلتفرمهایی است که مالکیت آن متعلق به جمهوری اسلامی نیست.
کمترین میزان حکمرانی را در فضای مجازی داریم
کلانتری با بیان اینکه امروز در فضای مجازی پلتفرمها متأسفانه کمترین حکمرانی را داریم، تأکید کرد: امروز الگوریتم پلتفرمها تعیینکننده هستند و به نوع کنشگری کنشگرانی که در این فضا حرکت میکنند جهت میدهند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری با بیان اینکه در این شرایط باید طرحی نو ایجاد کرد، گفت: ما باید خود را مهیای شرایط جدیدی بکنیم، در غیر این صورت در این میدان نقشی نداشته و باید در زمین بازی دیگران بازی کنیم.
وی با بیان اینکه باید با قالبهای جدید تولید و نشر فرهنگ آشنا شویم و این تهدید را تبدیل به فرصت بکنیم، تصریح کرد: سال ۹۴ بود که مقام معظم رهبری نهضت تولید محتوا را مطرح کردند و این به معنای فراهم کردن تولیدات فاخر فرهنگی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی است.
کلانتری با بیان اینکه باید همه فضایی را فراهم کنیم که کنشگران فرهنگی داخل دانشگاه در آن کنشگری کنند، عنوان کرد: باید به دانشجوها و کنشگران دانشجو اعتماد کرد و فضایی را برای کنشگری آنها فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه امروز یک سامانه جامع «فرنما» در وزارت علوم راهاندازی شده است، تأکید کرد: این سامانه گامی مهم برای حضور در این عرصه و حکمرانی فرهنگی در دانشگاههای کشور است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری تصریح کرد: همه افراد در این سامانه اجازه ورود و انتشار تولیدات خود را دارند مدیریت فرآیندی در این سامانه تسهیل شده است.
وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی باید ترسیم دقیقی از زیستبوم فرهنگی و اجتماعی جدید دانشگاهها ارائه کند، افزود: دنبال ایجاد یک نگاه تحولی در زیست بوم فرهنگی دانشگاهها هستیم.
این مسئول افزود: مجموعههای فرهنگی در داخل دانشگاه باید ابتدا با وجود رقبای قدرتمندی که در فضای تولید محتوا شکل گرفته است جایگاه خود را پیدا کنند.
وی در پایان یادآور شد: برای حکمرانی هوشمند و تعاملی در این فضا باید سهم نهادهای متولی فرهنگی در دانشگاه را پیدا کرده و دنبال بازیابی آن باشیم.