به گزارش خبرنگار مهر، مهدی رمضانی پیش از ظهر چهارشنبه در آئین اختتامیه مدرسه تابستانی خدمات کتابخانههای عمومی در دانشگاه محقق اردبیلی اظهار کرد: دوره خوبی را با همراهی اساتید و میزبانی شایسته استان اردبیل برگزار کردیم تا کتابداران با جدیدترین خدمات کتابخانهای آشنایی پیدا کنند.
وی تصریح کرد: در حوزه اجرا ما به همراهی دانشگاه و محققان نیاز داریم تا از ظرفیت مراکز علمی و دانشگاهی در طراحی خدمات جدید کتابخانهای استفاده کرده و فرصت خوبی را برای ارتقای توانمندیها در این بخش به وجود آوریم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی از همراهی ۱۰۰ نفر از کتابداران شرکتکننده در این دوره آموزشی قدردانی کرد و گفت: مسئله خدمت در کتابخانههای عمومی، مسئله ارزشمند و همواره در مسیر زایش، تغییر و تحول است و ضرورت دارد تا کتابداران با آخرین رویکردهای تحولی در حوزه خدمات کتابخانهها آشنایی پیدا کنند.
رمضانی تغییر نسل و تفکر آنها را یادآور شد و افزود: همان طوری که جامعه در حال تغییر و تحول است، انسانها و نسلها نیز دچار تغییر و تحول میشوند و در این زایش و تحول ضروری است تا ما نیز خدمات متناسب با نسل امروز در کتابخانهها ارائه کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: ما هنوز نتوانستهایم شناخت دقیقی را از نیازهای نسل جدید پیدا کنیم و ضرورت دارد بیشتر با نسل دهه ۷۰، ۸۰ و ۹۰، خواستهها، ذائقهها و نیاز آنها آشنا شده و در مسیر برآورده کردن این خواستهها گام برداریم.
رمضانی اضافه کرد: در حال حاضر بیشترین و پرطرفدارترین آموزش زبان مربوط به زبان کرهای است چرا که نسل امروز به موسیقی و سریالهای کرهای رغبت و انگیزه بیشتری نشان میدهند.
وی بیان کرد: در این ساختار تغییر و تحول و نیاز نسل جدید خدمات کتابخانهای نیز باید از تنوع و برجستگیهای نوآورانهای برخوردار باشد و قطعاً نظام آموزشی نهاد نیز بر همین اساس طراحی و ابلاغ شده است.
رمضانی ضرورت استمرار آموزش در همه حوزهها از مدیران کل گرفته تا کارشناسان، کتابداران و فعالان عرصه کتاب و کتابخوانی را یادآور شد و اظهار کرد: توسعه خدمات یک فرآیند بینالمللی و جهانی است و شایسته است تصور گذشته را که محدود به مخزن و سالن مطالعه بود، در حوزه کتابخانهها تغییر داده و زمینه بهره برداری بیشتر از سالنهای مطالعه و قرائتخانهها را فراهم کنیم.
فعالیت ۴ هزار کتابخانه در سراسر کشور
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: ما افتخار میکنیم که کشورمان امروز در سایه خون شهدا و نظام ولایی به یک نظام فرهنگی مبتنی بر شبکه جامع کتابخانهای تبدیل شده که در سطح منطقه، جهانی و بینالمللی جز ۱۴ کشور ممتازی هستیم که شبکه جامع کتابخانهای و تحولیافتهای داریم.
رمضانی وجود ۴ هزار کتابخانه را در کشور یادآور شد و گفت: در این کتابخانهها در کنار توسعه شبکه کتابخانهای، توسعه خدمات نیز هدفگذاری شده و کتابدار در کنار کتابخانه و عضو سه ضلع تحول یافته این عرصه هستند.
وی افزود: ما نه کتابدارمحور و نه عضو محور و نه کتابخانه محور حرکت میکنیم بلکه حرکت ما خدمتمحور است تا در عرصه فرهنگی بتوانیم وظیفه خطیر خود را به شایستگی انجام دهیم.
رمضانی بازطراحی خدمات در کتابخانهها را با رویکردهای جدید یادآور شد و خاطرنشان کرد: در همین دوره برگزار شده کتابداران با تنوع خدمات کتابخانهای در حوزه کسب و کار، کودک و نوجوان و… آشنایی پیدا کرده و سعی کردند تا زمینه و بستر رونق اقتصادی را نیز در کتابخانهها و فضای به وجود آمده، به وجود آورند.
وی شبکه کتابخانه را گستردهترین، پرخدمتترین و اثرگذارترین شبکه فرهنگی کشور عنوان کرد و ادامه داد: با تاکیداتی که مقام معظم رهبری و رئیس جمهور به این شبکه گسترده فرهنگی دارند، کتابخانهها وظیفه سنگینی را در ارائه خدمات به آحاد مردم دارند و باید به تناسب موقعیتی که کتابخانهها در آن دایر شده، خدمات متنوع و حرفهایتری را به علاقهمندان و عموم مردم ارائه کنند.
رمضانی اضافه کرد: در حوزه مدیریتی نیز ما به انسجام بیشتر نیاز داریم تا کتابداران و سایر کارکنان نهاد از جایگاه کتابخانهها حمایت کرده و بستر همبستگی بیشتر را در ارائه خدمات به وجود آورند.
وی بیان کرد: در برخی از کتابخانهها فضایی برای عرضه صنایع دستی و محلی و حتی فروش و بازاریابی آن به وجود آمده که این حرکت نه تنها خلاقانه و نوآورانه است بلکه در راستای رویکرد نهاد است که در مهرماه نیز نمایش ملی با محوریت کسب و کار در کتابخانهها در مشهد مقدس برگزار خواهد شد.
رمضانی به موضوع سالمندی و ضرورت ارائه خدمات متنوع به سالمندان در کتابخانههای عمومی اشاره کرد و گفت: در پنج سال آینده جمعیت سالمندی کشور به ۲۰ میلیون نفر خواهد رسید که ابتداییترین نیاز سالمند پر کردن اوقات فراغت است که میتوانیم با محوریت کتابخانه این امر را انجام دهیم.
وی حفظ هویت و تعلق سازمانی را به کارکنان و کتابداران یادآور شد و اظهار کرد: در کنار مشکلات معیشتی و اداری باید به شکل سازمانی منسجم عمل کرده و مدافع خدمات ارائه شده در نهاد کتابخانههای عمومی باشیم.
رمضانی تصریح کرد: تنها وظیفه کتابدار جذب عضو و امانت دادن کتاب نیست بلکه ما کتابداری را سراغ داریم که معتمد محله، مطالبهگر حق و حقوق مردم و پیگیر مشکلات و دغدغههای مردم است که قطعاً در این زمینه کتابداران میتوانند وظیفه خطیر و مأموریت خود را به شایستگی انجام دهند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی گفت: ما هفت هزار و ۵۰۰ همکار نهاد کتابخانهها را در کنار خود میبینیم و تلاشمان بر این است تا حرکتی پیش برنده کتابخانهها را تنوع و گستردگی خاص ببخشیم.