اردبیل- رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: توزیع نامناسب پزشکان را در کشور شاهد هستیم که دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی به وجود آورده است.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد رئیس‌زاده شامگاه پنجشنبه در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه در اردبیل با گرامیداشت روز پزشک و روز داروساز اظهار کرد: جامعه پزشکی ماندگارترین خدمات را در این ۴۵ سال به مردم انجام داده و پیشرفت‌ها در این حوزه حیرت‌آور است.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور دشواری‌های طی شده در مسیر اعتلای پزشکی جمهوری اسلامی ایران را یادآور شد و گفت: در تربیت پزشکان به ویژه پزشکان متخصص و فوق تخصص و حضور آنها در شهرها و روستاها، ما شرایط به مراتب بهتری را شاهد هستیم به طوری که جامعه پزشکی سعی می‌کند به رغم همه کاستی‌های زیرساخت مالی و اقتصادی، در خدمت مردم بوده و خدمات کیفی به مردم ارائه کند.

رئیس‌زاده افزود: هر چند در زیست بوم ارائه خدمات نارسایی‌ها و مشکلاتی وجود دارد ولی این نارسایی‌ها را نباید به جامعه پزشکی نسبت بدهیم بلکه بهتر است رسانه‌ها خدمات جامعه پزشکی را در سال‌های اخیر به درستی و واقع‌بینانه تبیین کنند تا همه مردم بدانند که در حوزه سلامت و ارتقای نظام پزشکی چه اتفاقات و حرکت‌های تأثیرگذاری رخ داده است.

وی از اصحاب رسانه و صاحبان تریبون خواست تا شأن و حرمت جامعه پزشکی را حفظ کرده و با احترام به علم، دانش، آگاهی و دانایی، شأن جامعه پزشکی را اعتلا بخشیده و به بهبود رابطه بیمار و پزشک کمک کنند.

رئیس‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی رسانه‌ها به جای پرداختن به علل مشکلات به معلول می‌پردازند در حالی که جریان سالم پزشکی را در کشور شاهد هستیم که این نشان از ظرفیت بالای پزشکان در احساس مسئولیت در قبال مردم و ارائه خدمات آنها است.

وی با ارائه آمارهایی از روند بهبود کمی و کیفی خدمات پزشکی در کشورمان اضافه کرد: در سال ۶۲ تعداد پزشکان کشورمان به ازای ۳۶ میلیون نفر جمعیت، ۱۳ هزار نفر بوده که در حال حاضر این تعداد به ۱۵۷ هزار نفر جمعیت پزشکی افزایش یافته است.

رئیس‌زاده بیان کرد: تعداد پزشکان در این مدت ۱۲ برابر افزایش یافته و پزشکان متخصص نیز تا ۱۰ برابر، دندانپزشکان تا ۲۲ برابر و داروسازان تا ۱۵ برابر نسبت به سال ۶۲ رشد حضور در سنگر ارائه خدمات حوزه سلامت را دارند.

وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: ما در حال حاضر ۲۲ هزار پزشک زن متخصص و یک‌هزار و ۶۰۰ پزشک فوق تخصص زن در کشور داریم که در ۳۰ سال اخیر این روند افزایشی اتفاق افتاده است.

رئیس‌زاده تصریح کرد: در همین مدت ۷۰ دانشکده پزشکی و بیش از ۳۰ رشته تخصصی و فوق تخصصی راه‌اندازی شده و آمار حیرت‌انگیزی را در حوزه‌های پزشکی و سلامت کشور و استان‌های مختلف شاهد هستیم.

وی گفت: پزشکی جز معدود حوزه‌هایی در کشور است که به مرز خودکفایی رسیده و این در سایه تلاش جامعه پزشکی بوده که همه سختی‌ها را در این سال‌ها تحمل کرده تا بهترین و مجرب‌ترین پزشکان تربیت یافته و تحویل کشور شود.

رئیس‌زاده افزود: میزان جراحی مغز و اعصاب در کشورمان با کشورهای آمریکایی و اروپایی برابری می‌کند به طوری که در حال حاضر به ازای هر یک میلیون نفر، ۱۳ جراح مغز و اعصاب در کشور داریم که این میانگین در آمریکا ۱۰.۵ جراح است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: ما در حال حاضر ۳۵ مرکز جراحی مغز و اعصاب در کشور داریم که یک رقم قابل قبولی است هر چند که عده‌ای می‌خواهند همه این افتخارات را با نقد غیرمنصفانه و طرح موضوع تعارض و منافع پزشکان به نوعی زیر سوال ببرند.

مخالف زیرمیزی و عدم استفاده از کارتخوان در مطب پزشکان هستیم

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور اضافه کرد: ما به دنبال افزایش کمی و کیفی ارائه خدمات به جامعه هستیم و در این مسیر پزشکان با تقدیم ۴۰ هزار شهید در دوران جنگ و ۳۰۰ نفر شهید سلامت در ایام کرونا ثابت کردند که خدمتگزار شایسته مردم هستند.

رئیس‌زاده بیان کرد: هر چند نظام پزشکی مخالف جدی دریافت زیرمیزی و یا رومیزی و یا عدم استفاده از کارتخوان در مطب پزشکان است ولی تعداد معدودی این کار را انجام می‌دهند و عمده جامعه پزشکی از سلامت اخلاق و معنویت برخوردار هستند.

وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: در مقایسه با کشورهای منطقه علم پزشکی ایران رشد و پیشرفت بسیار زیادی را داشته و ما توانسته‌ایم وضعیت خدمات‌رسانی خود را روز به روز ارتقا ببخشیم.

رئیس‌زاده تصریح کرد: ۳۲۰ هزار نفر از جامعه پزشکی عضو سازمان نظام پزشکی هستند که ما سعی می‌کنیم در حوزه‌های مختلف در طول سال در خدمت آنها باشیم.

مهاجرت پزشکان جای نگرانی ندارد

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در مورد مهاجرت پزشکان نیز گفت: این موضوع جدیدی نیست بلکه از قدیم نیز مهاجرت بوده و عده‌ای علاقه‌مند به مهاجرت و رفتن از ایران هستند و در بین جامعه پزشکی این موضوع جای نگرانی ندارد.

وی افزود: عدد بالایی در حوزه مهاجرت پزشکان گزارش نشده اما نگرانی ما از ترک شغل پزشکان است که متأسفانه به دلایل مختلف برخی از پزشکان علاقه مند به ارائه خدمات در حوزه پزشکی نیستند.

رئیس‌زاده مهاجرت شغلی را از دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی برشمرد و خاطرنشان کرد: آمارها در این حوزه نگرانی‌ها را بالا برده و باید تدبیری بیندیشیم تا در قبال هزینه‌های زیاد تحصیل و ایجاد فضای آموزش‌های تخصصی، پزشکان در سنگر خدمت به جامعه و حوزه سلامت حضور پیدا کنند.

سکونت ۴۲ درصد پزشکان متخصص در پنج کلانشهر ایران

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: ما با معضل توزیع نامناسب پزشکان نیز روبه‌رو هستیم به طوری که ۴۲ درصد پزشکان متخصص کشور در پنج کلانشهر سکونت دارند.

وی اضافه کرد: تنها ۵۸ درصد پزشکان در سایر مناطق کشور ارائه خدمات می‌کنند که این خود نشان از توزیع ناهمگون و ناتراز است.

رئیس‌زاده بیان کرد: شرایط ماندگاری پزشکان در شهرها و روستاها فراهم نشده و پزشک طرح به محض اتمام دوره طرح روستا و یا مناطق محروم را ترک کرده و به پایتخت می‌رود که در این زمینه باید تدبیری درست بیندیشیم.

وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: زمانی که ۱۰ ماه کارانه پزشک در دورترین مناطق پرداخت نمی‌شود و یک پزشک از حداقل‌ها زندگی می‌کند، خروجی کار بهتر از این نخواهد شد و ما یک وضعیت نامناسبی را در ماندگاری پزشکان در دورترین مناطق شاهد هستیم.

۴۵ درصد شکایت‌ها منجر به صدور کیفرخواست شده است

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور به میزان شکایت مردم از پزشکان نیز اشاره کرد و گفت: تعداد پرونده‌های شکایت از جامعه پزشکی در کشور ۱۴ هزار پرونده است که عمدتاً مربوط به قصور پزشکی بوده اما این آمار نسبت به میانگین جهانی پایین‌تر است.

رئیس‌زاده تصریح کرد: ۴۵ درصد این پرونده‌ها منجر به صدور کیفرخواست شده اما در ۸۰ درصد آرای صادر شده منافع مردم در نظر گرفته شده و هیئت انتظامی ما طرفدار مردم بوده و با جدیت با قصور پزشکی برخورد می‌کند.

وی به آمار پایین عدم استفاده پزشکان از کارتخوان‌ها اشاره کرد و افزود: عده کمی در این زمینه تخلف می‌کنند که به هیچ وجه در شأن جامعه پزشکی نیست و ما مخالف چنین فرآیندی هستیم که عده‌ای از پزشکان با آبروی جامعه سالم و شایسته پزشکی بازی می‌کنند.