به گزارش خبرگزاری مهر، عصمت مؤمنی معاون کتابخانه ملّی ایران که به عنوان نماینده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمنها و مؤسسات کتابداری ایفلا حضور دارد با بیان این مطلب درباره محور اصلی گفتگوهای این نشست جهانی گفت: عنوان نشست آینده فهرست نویسی و ایجاد تعادل بین مزایا و خطرات فناوری هوش مصنوعی از جمله گفتگوهای مهم از سلسله نشستهای ایفلا بود. در این نشست مزایای استفاده از هوش مصنوعی در بهبود کارایی و دقت فهرست نویسی، افزایش حفاظت از میراث فرهنگی، تشخیص چند زبانه و چند اسکریپتی، نمایه سازی موضوعی، استانداردسازی پیشینههای کتابشناختی، تحقیق و کشف بیان شد و در عین حال آسیبهای استفاده از هوش مصنوعی نیز مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که هوش مصنوعی مولد و یکی از مرتبطترین موضوعات در هر محیط اطلاعاتی است گروه ویژه هوش مصنوعی ایفلا یک راهنما برای متخصصان کتابداری و اطلاعات تهیه کرده بود.
وی ادامه داد: در این سخنرانی به کارکرد حافظه جهانی یونسکو در مجموعه کتابخانه ها اشاره شد. به این معنا که حافظه جهانی یونسکو فراتر از حفاظت از آثار میتواند مجموعه کتابخانه ها را با در نظر گرفتن ظرفیت افزایش آموزش، جرقه گفتگو، ترویج صلح، چندفرهنگی و فراگیری را نیز در نظر بگیرد. همچنین در ادامه این نشست ایدههایی در پاسخ به این سوال که چگونه مجموعههای کتابخانهها میتوانند جوامع فراگیر، عادلانه و صلحآمیز را ترویج کنند؟ نیز ارائه شد.
مؤمنی افزود: یکی دیگر از سخنرانیها در حوزه مسئولیت مدیریت داده در توصیف و متعادل کردن کار فکری انسان با قدرت الگوریتمها بود. در این سخنرانی عنوان شد که کتابخانهها از طریق تخصص حرفهای خود با بهرهگیری از تخصص محتوا، استانداردهای تخصصی داده، گردش کار کتابخانهها و دادهها و ابزارهای فناوری در چارچوب اخلاقی میتوانند کاربران را متمرکز کنند و اطلاعات قابل کشف و در دسترس قرار دهند. اما، این شیوههای حرفهای ثابت باقی نماندهاند و به سرعت در حال تکامل هستند. بخش فناوری اطلاعات، بخش تجزیه و تحلیل موضوع و دسترسی، و بخش فهرست نویسی برای بررسی چالشها و فرصتهای این تحول و برجسته کردن مسائل اخلاقی، رویکردهای عملی و راه حل های فناوری که در کتابخانه های سراسر جهان در حال استفاده هستند؛ طراحی شده است.
نماینده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمنها و مؤسسات کتابداری ایفلا گفت:: ایفلا برای حمایت و شناسایی مسائل بومی و کتابداری بومی در نظر دارد دستورالعمل این نشست جهانی را برای خدمت رسانی بهینه به مردم بومی توسعه دهد. این نشست بر نقش کتابخانه ها برای فهم عمیق و نیاز به ایجاد زیر ساخت و به اشتراک گذاشتن دانش جوامع محلی و بومی و توانمندسازی رهبران کتابخانه ای با تغییرات متنوع جهانی تاکید داشت.
معاون کتابخانه ملّی ایران ادامه افزود: این نشست در پاسخ به سوالاتی از این دست که چگونه میتوان دادههای رسمی را با استفاده از اصول مدیریت دادههای تحقیقاتی تنظیم کرد؟ مدیریت دادههای پژوهشی تا چه اندازه به سیاست گذاری و خدمات اطلاعاتی در داخل دولت کمک میکند؟ پیامدهای اخلاقی و قانونی آن چیست؟ برگزار شد و پیشنهاد شد هر سازمان مادر دولتی بخشی برای مدیریت دادههای پژوهشی اختصاص دهد و از یک الگوی واحد پیروی کند. زیرا طراحی و نظارت بر اعمال اصول مدیریت دادههای پژوهشی در مخازن دادههای دولتی حائز اهمیت است و موجب اشتراک گذاری و دسترس پذیری دادههای پژوهشی خواهد شد.