به گزارش خبرگزاری مهر، آیین رونمایی از پوستر بیست و یکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی و تبادل تفاهمنامه استانهای مشارکتکننده در این رویداد فرهنگی با حضور کاظم نظری مدیرکل هنرهای نمایشی، احمد جولایی دبیر جشنواره با شعار «آیین، سنت، سرمایه ملی» روز یکشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۲ در سالن کنفرانس معاونت هنری برگزار شد.
کاظم نظری مدیرکل هنرهای نمایشی در ابتدای این مراسم گفت: بعد از بیست و یک دوره و برای اولین بار بخشهای مختلف جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی به خانههای اصلی خود میروند.
وی ادامه داد: طبق صحبتهای انجامشده، قرار است تا شهرداریها در استانهای برگزارکننده در بخش فضاسازی و تبلیغات عمومی برگزارکنندگان را همراهی کنند. در بخش صدا و سیما هم گروههای برنامهساز برای پوشش جشنواره حضور خواهند داشت.
مدیرکل هنرهای نمایشی تأکید کرد: جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی از مهمترین جشنوارههای تئاتر کشور است. این رویداد سرمایه ملی و هویت ما به شمار میآید. در بخش بینالملل تلاش شده است تئاتر ما به کشورهای دیگر معرفی شود و خوشبختانه مراکز فعال بینالملل نگاه ویژهای به هنرهای نمایشی ایران دارند.
نظری افزود: امیدوارم شما عزیزان تمام ظرفیت فرهنگی استان خود را پای کار بیاورید تا این رویداد بزرگ هنری در کشور نمود خوبی داشته باشد و بتواند در شناخت فرهنگ و آیینهای ایرانی به مردم مؤثر عمل کند.
وی با اشاره به زمان برگزاری جشنواره گفت: همزمانی برگزاری بیست و یکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با هفته میراث فرهنگی و همچنین میلاد مسعود پیامبر اعظم (ص) فرصت خوبی است تا استانها ظرفیتهای نمایشی و گردشگری خود را در جهت معرفی آیینها، سنتها، زیستبوم و همچنین ایجاد نشاط، همدلی و همرسانی اقوام مورد استفاده بیشتر قرار دهند.
در ادامه این نشست، احمد جولایی دبیر بیست و یکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با اشاره به نگاه تمرکززدایی جشنواره برای همراه کردن استانها گفت: پایمردی، همت و خرد جمعی مدیران استانی باعث شد تا ما با اقدام به تمرکززدایی از مرکز میزبان ۱۰۱۰ مهمان داخلی و خارجی باشیم. بیش از ۲۰ کشور خارجی متقاضی حضور در جشنواره شدهاند و خوشبختانه از سراسر کشور در تمامی رشتههای هشتگانه جشنواره نیز متقاضی حضور داشتیم. در این دوره استان چهارمحال و بختیاری در بخش هنرهای فردی، کارآواها و آثار فضای باز، استان خراسان شمالی میزبان اجراهای دانشجویی و بخش عروسکی، استان گلستان میزبان نمایشهای صحنهای بخش آزاد و ویژه و استان مرکزی میزبان مجالس تعزیه غریب جشنواره خواهند بود.
دبیر بیستویکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی افزود: سمینارهای بینالمللی با مدیریت خانم نرگس یزدی مدیر انتشارات نمایش در تهران برگزار خواهد شد و نمونههای منتخب نیز به چاپ خواهد رسید.
جولایی با اشاره به بخش نمایشنامهنویسی بهعنوان تنها بخش رقابتی جشنواره توضیح داد: بخش نمایشنامهنویسی دو متولی دارد. شورای فرهنگ عمومی اداره کل هنرهای نمایشی متولیان بخش نمایشنامهنویسی محسوب میشوند. تلاشمان این است که آثار خوب این بخش نیز به چاپ برسند.
وی اظهار کرد: مدیرانکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهار استان همراه در برگزاری این رویداد هنری بهعنوان قائممقامهای دبیر جشنواره هستند و با تمام اختیارات، جشنواره را هدایت خواهند کرد. برای هر استان بولتن و نشریهای جداگانه در نظر گرفته خواهد شد.
تقی صادقی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان شمالی نیز در ادامه این نشست گفت: خوشحالیم که با درایت مدیرکل هنرهای نمایشی، استانهای کمتر دیدهشده که مهد استعدادهای ویژه هستند، دیده میشوند. استان خراسان شمالی در هنرهای نمایشی سنتی و آیینی و نمایشهای مدرن کارنامه خوبی دارد. خاطره ۹ دوره برگزاری جشنواره تئاتر رضوی در ذهن هنرمندان برجسته کشور ثبت شده است. تئاتر رضوی در استان خراسان شمالی متولد شده، روییده و هر کجا که باشد، قابل افتخار است.
وی ادامه داد: همافزایی خوبی در استان وجود دارد. همه بخشهای دولتی و مردمی پای کار هستند و امیدواریم رویدادی خوب و آبرومند برگزار شود و تقاضا داریم این جشنواره آوردهای بهعنوان میراث ملی، فرهنگی و معنوی استان تلقی شود و هنر تئاتر در خراسان شمالی چند گام جلوتر برود. مطمئن هستم که همراهی اداره کل هنرهای نمایشی و همچنین دبیرخانه جشنواره شامل حال استان خواهد شد و این میزبانی را با افتخار انجام خواهیم داد و بابت هیچ موردی نگران نخواهیم بود.
صادقی یادآور شد: استان خراسان رضوی آمادگی هرگونه همکاری برای هرچه بهتر برگزار شدن جشنواره را داراست. حتی اگر در روند برگزاری نیاز به همراهی در دیگر بخشها بود، همچنان در کنار شما خواهیم بود. این رویدادها نشاط را در جامعه تسری میدهد و امیدوارم تا مردم روزهای خوشی را در تقویم امسالشان ثبت کنند.
همچنین پیام احمدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری گفت: تمامی این هنرها در خون مردم ایران میجوشد و امیدواریم در سالهای بعد هم بتوانیم همچنان افتخار میزبانی این رویداد هنری را داشته باشیم.
در ادامه این برنامه، هادی مرزبان بازیگر، کارگردان پیشکسوت تئاتر و یکی از اعضای هیأت انتخاب در بخش آزاد صحنهای گفت: بیش از ۱۵۰ متن برای ما در بخش آزاد صحنهای ارسال شده بود. با توجه به اینکه بعضی از کارها در دو مرحله قضاوت میشوند، یکبار متون خوانده شد و در مرحله دیگر داوری، نمونههای اجرا موردنظر قرار خواهند گرفت.
وی یادآور شد: از زمان دانشگاه، چه در ایران و چه خارج از کشور، عاشق تئاتر ایران و توجه به آیینها و فرهنگ خودم بودم. همیشه هم در صحبتهایم گفتهام تئاتر من باید بوی نم نجیب کاهگل بدهد. امکان ندارد در این 50 سال فعالیت هنری کاری بدون توجه به ریشه و سنتهای ایرانی روی صحنه برده باشم.
علیاکبر قدوسیان تعزیهخوان و هنرمند پیشکسوت تئاتر نیز در ادامه این نشست با بیان خاطرات دوران کودکی خود از تعزیه، گفت: از کودکی با نقش علیاصغر (ع) در آغوش پدرم که اولیاخوان و شبیهخوان حضرت امام حسین (ع) بود، تعزیه را آغاز کردم. در واقع من اکنون ۷۰ سال دارم و ۶۹ سال و ۶ ماه است که در این هنر مشغول هستم.
وی با بیان اینکه تعزیه را به فرهنگسراها برده است، گفت: فضای اجرای تعزیه فرهنگسرا نیست اما بهتر از این است که تا نام این هنر به گوش میرسد، گوشه پارکها را به خاطر بیاوریم. تعزیه ارزشمند است و جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با توجه به تعزیه آن را بزرگ میکند. من سعی کردم تا در کتاب «نانوشتههای تعزیه» که به نگارش درآوردهام، خرافات را از تعزیه دور کنم و این هنر را عقلانی کنم. امیدوارم تعزیه بیشازپیش بدرخشد و هنرمندانش از مادیات فاصله بگیرند و به معنویات بپردازند.
حسین شوندی عضو هیأت انتخاب آثار صحنهای در بخش ویژه هم در این برنامه گفت: سالها به استانها سفر کردم و با آیینهای نمایشی آنها آشنایی بسیاری دارم. اگر تئاتر ما بخواهد زندگی کند و زنده بماند، باید به ادبیات آیینی ما برگردد. این ادبیات آیینی، اقیانوسی از گوهرهایی است که هنوز کشف نشدهاند. این بازگشت به استانها منشأ خیر است و امیدوارم این اتفاق در سالهای بعد هم تکرار شود و از سرمایههایمان بیشتر استفاده کنیم.
در پایان این نشست و پس از رونمایی پوستر جشنواره با طرحی از مهدی رایگانی توسط کاظم نظری و هادی مرزبان، تفاهمنامه همکاری بین استانها توسط مدیرکل هنرهای نمایشی و مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانهای چهارمحال و بختیاری و خراسان شمالی امضا شد.
مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانهای گلستان و مرکزی در این نشست حضور نداشتند.