سیاوش آریا صبح پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه هگمتانه از محوطههای باستانی مهم ایران است، اظهار کرد: اگر هگمتانه نباشد همدان بیمعناست و با تمام چالشهایی که این محوطه مهم در سالهای گذشته برای ثبت جهانی داشت همچنان چشم و چراغ و آبرو و پشتوانه این شهر است.
وی افزود: هگمتانه شناسنامه بالنده مردم همدان است، اهمیت هگمتانه علاوه بر دوران اسلامی در دوران پس از ساسانی هم مشخص است و نشان از اهمیت این محوطه پس از دوران باستان دارد.
این پژوهشگر با بیان اینکه از همدان به عنوان پایتخت تابستانی هخامنشیان یاد شده و این موضوع نشان دهنده اهمیت شهر برای بزرگترین شاهنشاهی جهان باستان است، گفت: پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» که تنها محوطه باستانی هگمتانه را در برنمیگیرد مزیتهایی دارد که یکی از آنها هویت و غرور ملی است.
آریا خاطرنشان کرد: مزیت دیگر این است که ثبت جهانی سبب میشود هم مردم و هم مسئولان و نهادهای گوناگون دولتی و خصوصی به حفاظت، نگهداری و پاسداشت از این مجموعه روی بیاورند.
وی افزود: دیگر مزیت ثبت جهانی هگمتانه انتقال این میراث مهم به آیندگان است چراکه وارث این سرزمین نسل آینده است و باید آثار نیاکان را حفظ کرده و برای آنها به یادگار بگذاریم.
وی با بیان اینکه هر اثر جهانی متعلق به مردم جهان است، بیان کرد: پس از ثبت نام همدان در یونسکو، این شهر به مقصد گردشگران خارجی تبدیل شده و در گام نخست سبب پرهیز و دوری از ایران هراسی میشود.
آریا با اشاره به اینکه ثبت جهانی هگمتانه افتخاری برای همدان و ایران است، عنوان کرد: با ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» گردشگری رونق میگیرد و گردشگران داخلی و خارجی به شهر آمده که آورده اقتصادی به همراه دارد.
وی افزود: علاوه بر این، پس از ثبت جهانی و رونق گردشگری، تبادل فرهنگ اتفاق میافتد و شهر بُعد اجتماعی و فرهنگی میگیرد.
این پژوهشگر میراث فرهنگی با بیان اینکه رفتار مردم نیز با جهانی شدن محوطه، به سمت و سوی جهانی شدن میرود و ثبت جهانی در دراز مدت روی رفتار مردم تأثیر بسزایی خواهد داشت، بیان کرد: پس از جهانی شدن کار دشوارتر است چراکه باید از حیثیت ثبت دفاع کنیم.
وی افزود: یکی از مشکلات پس از ثبتهای جهانی در کشور این است که هزینههای هنگفتی صرف ثبت میشود اما پس از ثبت جهانی کارها رها میشود که این موضوع ضربه بزرگی به ثبت است.
آریا در ادامه بیان کرد: مردم هم باید برای ثبت جهانی پای کار بیایند و به اهمیت آن پی ببرند و نباید تنها از میراثفرهنگی توقع داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه بعد از ثبت جهانی مسئولیت مردم، رسانهها و مسئولان بیشتر میشود، گفت: با ثبت جهانی صلح و دوستی را ترویج میدهیم، همچنین گردشگران پس از ثبت با فرهنگ و آداب و آئینهای مردم همدان آشنا میشوند.
آریا عنوان کرد: مهمترین کار پس از ثبت جهانی حفظ و مراقبت از محدوده پرونده است و مردم باید از طریق رسانهها و مسئولان نسبت به این امر مهم آگاه شده و در کنار مسئولان در نگهداری از میراث نیاکان خود بکوشند.