وحید مطهری موید در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه والدین باید تکنیکهایی را در رفتارهای خود با فرزندانشان به ویژه فرزندان نوجوان خود بیاموزند، اظهار کرد: سالهای عمر انسان به دورههای مختلفی تقسیم میشود. یکی از مهمترین سالهای عمر انسان و حساسترین آنها، دوره نوجوانی است که به عنوان یکی از مراحل بسیار مهم در زندگی یک فرد شناخته میشود. در این دوران، یکی از مسائلی که خانوادهها خیلی باید به آن توجه کنند؛ خواستههای فرزندان است.
وی ادامه داد: گاه، مسائلی در خانوادهها وجود دارد و باعث میشود که نوجوانان ما خواستههایی داشته باشند اما این خواستهها به نظر پدر و مادر مناسب نمیآید اما والدین نیز در مواجه با آن، قاطعیت ندارند. یعنی وقتی نوجوان آنها نکتهای را مطرح میکند، پدر یا مادر نمیتواند مقتدرانه جواب قاطعی در رابطه با آن مسئله داشته باشند.
این مشاور خانواده تشریح کرد: گاه میبینیم که فرزند نوجوان یک خانواده، به عنوان مثال از پدر و مادرش یک وسیله نقلیه مثل موتور میخواهد و متوجه میشود که پدر و مادر در برآورده کردن این خواسته و نه گفتن به او خیلی قاطعیت ندارند. اینجاست که منِ نوجوان متوجه میشوم، والدین من در این زمینه یک نقطه ضعفی دارند و اگر من در این زمینه اصرار کنم میتوانم به خواسته خودم برسم.
نقطه ضعف مان را نشان ندهیم
مطهری موید با اشاره به اینکه این نکته خیلی مهم است که مراقب باشیم نوجوانان ما نقاط ضعف ما را متوجه نشوند؛ چون اگر از این نقطه ضعف مان آگاه بشوند میتوانند به راحتی از آن نقاط ضعف استفاده کنند؛ افزود: والدین زمانی که با هم به توافق می رسند که خواسته فرزندشان معقول نیست، باید قاطعانه با هم به توافق رسیده و آن خواسته را عملی نکنند و در برابر خواسته فرزندشان بگویند که من و مادر با هم توافق داریم که موتور نباید برای نوجوان ۱۴ یا ۱۵ ساله خریده شود. ما صلاح نمیدانیم این خواسته تو را برآورده کنیم.
این روانشناس خانواده یادآور شد: باید بدانیم در این برخوردها، نیاز به توضیحات اضافه نیست.
وی ادامه داد: گاه میبینیم برخی از والدین در پاسخ دادن به فرزندشان ضعف دارند و برای این منظور برآورده ساختن خواسته فرزند را به زمان دیگری موکول میکنند، مثلاً میگویند اگر معدلت خوب شود، برائت می خریم اما زمانی که با والدین صحبت میشود، میبینیم که نمیخواهند این خواسته را برآورده سازند اما در رودربایستی گیر کرده و یا ضعف در پاسخ دادن دارند.
والدین با یکدیگر مشورت کنند
مطهری موید با بیان اینکه اگر در مسئلهای پدر و مادر نظر هم را نمیدانند و فرزندشان خواستهای داشت، باید بگویند اجازه بده من با پدر (یا برعکس، پدر بگوید با مادر) صحبت کنم و نتیجه را به تو میگییم؛ تصریح کرد: والدین باید حواسشان جمع باشد، نباید بگذارند که فرزندانشان نقطه ضعفی از آنها پیدا کنند.
وی اضافه کرد: اگر واقعاً قانون خانواده این است که آن خواسته برآورده نشود، خیلی قاطعانه بایستند و نیاز به توضیحات زیاد نیست.
این مشاور خانواده با بیان اینکه پدر و مادر به صورت مشترک این جواب را بدهند تا فرزند آنها احساس نکند با فشار بیشتر، با اصرار بیشتر یا دست گذاشتن روی نقطه ضعفهای آنان میتواند به خواستههایش برسد؛ اظهار کرد: پدر و مادر باید والدینی باشند که فرزند احساس کند، آنها نسبت به مواضع خودشان واکنش میدهند. باید بداند که آنها در یک تیم هستند و با قدرت در مقابل مسائلی که قانون خانواده است، محکم میایستند و خیلی نیاز به توضیحات اضافه ندارد.