محمدامین همدانی انیمیشنساز که سال گذشته بهعنوان عضو هیأت انتخاب و داوری در بخش پویانمایی با جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران همراه بود، درباره این تجربه به خبرنگار مهر گفت: از آنجایی که در تولید انیمیشنهای کوتاه نیاز به تیم بزرگ و زیرساختهای آنچنانی نیست، هوش و استعداد سازنده اثر، بیشتر نمایان میشود. به همین دلیل هم انیمیشنهای کوتاه ما بسیار پیش رو هستند. آثاری هم که معمولاً در جشنواره فیلمکوتاه تهران جایزهای دریافت میکنند، همان آثاری هستند که بعدها در بسیاری از جشنوارههای معتبر دیگر هم میدرخشند و جایزه میگیرند.
وی افزود: خاطرم هست که در میان آثار سال گذشته، دو سه اثر وجود داشت که واقعاً در سطح استانداردهای بینالمللی بودند و همان زمان هم میدانستیم که هر یک از آنها اگر به جشنوارههای خارجی بروند، با دست پر بازمیگردند.
۸۰ درصد نیروهایمان در هر پروژه مهاجرت میکنند!
این تهیهکننده و کارگردان حوزه انیمیشن درباره لزوم توجه به استعدادهای این حوزه، عنوان کرد: واقعیت این است که در طول هر پروژه ما که به سرانجام میرسد، بالغبر ۷۰ تا ۸۰ درصد نیروهایمان مهاجرت میکنند. این شرایط بسیار بدی است چراکه خیلی از آنها لااقل در چند سال ابتدایی مهاجرت شرایط خوبی را هم در خارج از کشور ندارند، اما این ماجرا باعث رواج ناامیدی بین هنرمندان این حوزه خواهد شد.
همدانی گفت: در عین حال خیلی از استعدادهای ما هم اینجا ماندهاند و تلاش دارند تا بهجای مهاجرت به فرهنگی دیگر، خودشان مؤلف باشند و آنچه را درست میدانند تولید و به دنیا عرضه کنند. کار این گروه بسیار ارزشمند است و باید قدر این استعدادها را بدانیم. هر چقدر قدر این استعدادها را ندانیم، قطعاً در آینده نزدیک برای آنها حسرت خواهیم خورد. اینها سرمایههای ملی ما هستند که در طول سالها از میان صدها استعداد غربال شدهاند و به این مرحله رسیدهاند. به همین دلیل باید مانند طلا قدر آنها را بدانیم و مراقبشان باشیم.
این انیمیشنساز درباره ایکاشهای خود در زمینه مرور فیلمهای متقاضی سال گذشته جشنواره فیلم کوتاه تهران هم گفت: ما در حوزه انیمیشن چند مرحله را مدنظر داریم. یکی این است که از پس تکنیک برآمده باشند، دیگر اینکه توانسته باشند تکنیک را به خدمت هنر درآورند و مرحله آخر این است که تکنیک و هنر را در خدمت روایت قرار داده باشند. در مواردی میشد روایتهای پختهتری را شاهد باشیم تا همبستگی میان تکنیک، هنر و روایت بهتر شکل بگیرد. این خلائی است که در مرور زمان با ارتباط بیشتر میان روایت و فرم، میتواند برطرف شود.
وی افزود: در چند اثر اصلی که در جشنواره سال گذشته شاهد بودیم همه این عوامل خیلی خوب در کنار یکدیگر قرار گرفته بود و شما میتوانستید از همه ابعاد کارها لذت کامل ببرید.
اهالی انیمیشن نگاهشان به خارج است
همدانی درباره تأثیر جشنواره فیلم کوتاه تهران بر کیفیت جریان انیمیشنسازی هم گفت: واقعیت این است که جشنواره فیلمکوتاه تهران بیشتر میان فعالان سینمای داستانی و مستندسازان محبوبیت دارد. اهالی انیمیشن بیشتر نگاهشان به سمت جشنوارههای خارجی است اما از آنجایی که جشنواره فیلم کوتاه تهران هم در دستهبندی جشنوارههای مورد تأیید اسکار قرار گرفته است، این رویداد به یک هدف جدی برای انیمیشنسازان ایرانی تبدیل شده است.
وی یادآور شد: میتوان با معرفی بهترین ظرفیتهای این رویداد به جامعه انیمیشنسازان، حضور در این جشنواره را هم به یک هدف برای فعالان این حوزه تبدیل کرد. البته تولید انیمیشن از آنجایی که روندی طولانی و گران دارد، خیلی قابل تنظیم با تقویم برگزاری یک جشنواره خاص نیست. جشنواره فیلم کوتاه تهران میتواند شرایطی را ایجاد کند تا تولیدکنندگان این عرصه هم تصور واقعیتری نسبت به اعتبار این رویداد داخلی پیدا کنند و بدانند چیزی از جشنوارههای خارجی کم ندارد.
چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به دبیری مهدی آذرپندار ۲۷ مهر تا ۲ آبان ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.