ساری- رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی مازندران گفت: برای دو هزار و ۷۵۸ روستای استان پروژه و فعالیت در راستای توانمندسازی اقتصادی تدوین شده است.

فرج الله فتح اله پور در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: پیرو ابلاغ شیوه نامه تدوین برنامه توسعه اقتصادی و اشتغال‌زایی روستایی از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور (موضوع جز ۱ بند الف ماده ۲۷ قانون ششم توسعه) به استان‌ها و تکلیف قانونی برای تهیه برنامه مذکور و با توجه به نظریه‌های جدید توسعه، تدوین برنامه توانمندسازی تمامی روستاها برای تقویت اقتصاد محلی و منطقه‌ای و تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در برنامه ششم توسعه مد نظر قرار گرفت.

وی اظهار داشت: چنانچه در بند قانونی مذکور ذکر شده است برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستاها بایستی با مشارکت نیروهای محلی و با بهره گیری از تسهیلات بانکی، حمایت‌های دولتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی، به وسیله سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهیه شده و به تصویب شورای برنامه ریزی و توسعه استان مربوطه برسد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی مازندران افزود: بر اساس این قانون استان‌ها هرساله طبق جدول ابلاغی بایستی تعدادی از روستاهای استان را مورد مطالعه قرار داده و طی ۵ سال برنامه به ۲۵ هزار روستا در کل کشور برسند، بر این اساس سهمیه استان مازندران هر سال ۳۱۳ و در مجموع هزار و ۵۶۵ روستا مشخص و مقرر شده بود از زمان ابلاغ در هر سال برای ۳۱۳ روستا برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی تهیه و تصویب شود.

وی ادامه داد: با توجه به ویژگی‌های طبیعی و اقلیمی، تراکم و تمرکز سکونتگاه‌های روستایی، روابط متقابل فضایی – عملکردی روستاها و پیچیدگی این روابط و نزدیکی و یکپارچگی بسیاری از مناطق روستایی استان مازندران، انجام مطالعات تمامی روستاها در قالب یک سند یا برنامه توسعه در دستور کار استان قرار گرفت.

فتح الله پور یادآور شد: لذا مطالعات اجرایی طرح در چارچوب موافقتنامه بین این سازمان و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مازندران به عنوان دستگاه مجری برای سه هزار و ۹۵ سکونت گاه روستایی شروع و در نهایت برای دو هزار و ۷۵۸ روستا پروژه و فعالیت شناسایی و تدوین شد.

وی گفت: با توجه به حجم کار و گستردگی فعالیت‌های اقتصادی موجود در سطح روستاهای استان و مطابق با مطالعات سند آمایش، استان به ۷ ناحیه تقسیم و هرناحیه توسط یک مشاور ذیصلاح مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.

تدوین گام‌های عملیاتی اجرای پروژه

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی مازندران تصریح کرد: گام‌های طی شده در تدوین این سند مطالعاتی شامل برگزاری جلسات آمادگی راهبردی اولیه، شرح خدمات، تدوین روش شناسی انجام کار، برگزاری جلسات متعدد در سطح استان، شهرستان‌ها، سکونتگاه‌های روستایی جهت تبیین موضوع برای کلیه گروه‌های ذینفع و ذی نفوذ در تدوین سند مطالعاتی، استعلام از دستگاه‌های اجرایی مرتبط جهت اخذ نظرات، پیشنهادات و برنامه‌های آتی دستگاه‌ها است.

فتح الله پور نشست با روستاییان با هدف برنامه ریزی مشارکتی (برنامه ریزی پایین به بالا و بالا به پایین)، مطالعات وضع موجود از ۵ بعد محیطی، زیست محیطی، کالبدی، زیرساختی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی-مدیریتی، مشارکت جامعه محلی روستایی هدف، شوراهای اسلامی و دهیاران، خانوارهای روستایی دارای فعالیت اقتصادی، فعالین حوزه‌های کسب و کار، نخبگان حوزه‌های فعالیت‌های اقتصادی در سطح نواحی در قالب مصاحبه و پرسشنامه، جمع بندی مطالعات وضع موجود و تحلیل‌ها و ارائه نتایج اولیه مطالعات در کمیته برنامه ریزی ۲۲ شهرستان و اخذ نظرات شهرستانی و تدوین برنامه‌ها و پروژه‌های پیشنهادی با رویکرد مشارکتی در قالب پروژه‌های خرد، خانگی و متوسط با اتکا به اعتبارات اشتغالزایی و مشارکت بخش خصوصی و حداقل اتکا به منابع اعتباری بودجه دولتی از گام‌های برنامه است.

وی گفت: تعیین نقش پروژه و نقش روستا در زنجیره تولید، بررسی و مطالعه تمامی روستاها، تدوین چشم اندازهای توسعه، راهبردها و سیاست‌های اجرایی در سطح کلیه بخش‌ها و پیشنهاد پروژه، فعالیت‌های اقتصادی در سطح سکونتگاه‌های روستایی منطبق با نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای موجود در سطح بخش‌ها و روستاها با رویکرد مشارکت جوامع محلی و دستگاه‌های اجرایی دخیل در توسعه پایدار سکونتگاه‌های روستایی از دستاوردهای این برنامه است.