خبرگزاری مهر - گروه استانها، علیرضا پرنیان: پهناور بودن استان و وجود اقلیمهای مختلف در فارس از جمله دلایلی است که آبرسانی به اقصینقاط فارس را با مشکل مواجه کرده است البته با افزایش دما در استان و کاهش سطح آبهای زیر زمینی نیز باعث شده تا بسیاری از مناطق در فارس با تنش آبی مواجه شوند.
مدیران دستاندرکار حوزه آب در فارس برای تأمین آب شرب شهرستانهای جنوبی فارس نظیر لارستان و لامرد از «سد کوثر» در استان کهگیلویه و بویراحمد استفاده کرده و با ایجاد خط انتقال آب به طول ۷۶۰ کیلومتر آب شرب به مناطق جنوبی فارس رسانده شده است.
مناطقی از جنوب فارس به دلایلی نظیر کاهش شدید سطح آبهای زیر زمینی، کاهش بارش باران و افزایش بهرهبرداران با مشکل تأمین منابع آب شرب روبهرو هستند و نزدیکی مناطق جنوبی فارس با خلیجفارس نیز نتوانسته نقشی در کاهش مشکلات تأمین آب شرب این مناطق داشته باشد.
کاهش تنش آبی در جنوب فارس
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس پیشتر اعلام کرد: مناطق جنوبی فارس با مشکلات تنش آبی مواجه است البته در تابستان امسال با توجه به تأمین روشهای جدید منابع آبی برای این مناطق تنشهای آبی کمتری در جنوب فارس احساس شد.
علی جان صادقپور در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر حجم ذخایر آبهای سدهای استان نیز تأکید کرد: در استان فارس از طریق چهار سد منابع آبی تأمین میشود که سد سلمان فارسی در «قیر و کارزین» دارای ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب، سد «درودزن» دارای ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب و سد کوثر در استان کهگیلویه و بویراحمد که تأمینکننده آب در شهرستانهای لارستان و لامرد است و دارای ۷۶۰ کیلومتر خط انتقال است حجم قابل توجهای آب در آن ذخیره شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس گفت: سد «رودبال» که تأمینکننده آب نقاط مختلف استان فارس است خشک شده است وی اضافه کرد: دو نوع هدر رفت آب وجود دارد که یکی ظاهری و دیگری واقعی است البته میزان هدر رفت آب در استان فارس نزدیک به ۵۰ درصد و علت این اتفاق نیز وجود انشعابات غیرمجاز و سرقت آب در فارس است.
صادقپور متذکر شد: اگر سرقت آب در استان وجود نداشته باشد استحصال آب در استان فارس برای تمام مناطق مکفی و تأمینکننده نیاز استان است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس همچنین در خصوص خط انتقال آب به چهار شهر جنوبی فارس نیز گفت: خط انتقال آب از سد سلمان فارسی به شهرهای «بیرم، چاهورز، خیرگو و علامرودشت» نیازمند ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار است و عملیات اجرایی این طرح نیز طی پنج سال انجام میشود.
وی اضافه کرد: اجرای طرح خط انتقال آب به چهار شهر جنوب فارس نیازمند ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار و احداث ۹۰ کیلومتر خط انتقال آب است و بر اساس پیشبینیهای صورتگرفته این طرح طی پنج سال آینده عملیات اجرایی آن به پایان رسیده و قابلبهرهبرداری است.
صادقپور در خصوص نحوه تأمین منابع آبی این شهرها نیز تأکید کرد: در حال حاضر آب شرب این مناطق از طریق آبشیرینکن تأمین میشود و مردم باید تا اجرای کامل این خط صبور باشند.
عدم دسترسی شهر «گله دار» به منابع آبی پایدار
رئیس شورای اسلامی شهر گلهدار در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: شهر «گله دار و بخش اسیر» مدتی است دارای مشکل تأمین آب شرب است و بیش از شش هزار مشترکی که در این مناطق زندگی میکنند به منابع آبی پایدار دسترسی ندارند.
سهراب آزاد ادامه داد: اگر مدیران شهرستان مهر و شهر گلهدار برنامهای برای تأمین منابع آبی این شهر دارند باید بهگونهای باشد که عملیاتی و محسوس برای بهرهبرداران نهایی و مردم باشد البته لازم به ذکر است که اقدامات خوبی در این شهر تاکنون انجام شده اما همچنان مشکل تأمین آب در این مناطق وجود دارد.
وی اضافه کرد: تمامی مناطقی که در حومه شهر گلهدار و بخش اسیر هستند از طریق خط انتقال آب محرم به منابع آبی دسترسی پیدا کرده و دارای آب پایدار هستند؛ اما شهر گله دار و بخش اسیر تاکنون هیچ دسترسی به این خط آبی نداشته است.
آزاد خاطرنشان کرد: خط انتقال آب طرح «محرم» از مسیر شهر گلهدار و بخش اسیر گذشته و به عسلویه رسیده البته این خط بعد از گذشت از پارسیان، لامرد و مهر در روستای «چئو» متوقف شده است.
این مقام مسئول معتقد است با ایجاد یک ایستگاه تقویت فشار در مسیر خط لوله طرح محرم امکان ایجاد دسترسی به منابع آب پایدار برای شهر گلهدار و حومه فراهم میشد و نیاز به ایجاد دو ایستگاه تقویت فشار و حفر چاه در منطقه برای تأمین آب از بین میرفت.
تمامی مناطقی که در حومه شهر گلهدار و بخش اسیر هستند از طریق خط انتقال آب محرم به منابع آبی دسترسی پیدا کرده و دارای آب پایدار هستند رئیس شورای اسلامی شهر گلهدار با اشاره به اینکه منابع آبی شهر «علامرودشت» از خط انتقال طرح محرم تأمین شده، افزود: تنها مناطقی که امکان دسترسی به منابع آب پایدار از طریق خط انتقال طرح محرم برای آنان فراهم نشده، شهر گلهدار و بخش اسیر است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا حفر ۱۳ حلقه چاه و استفاده از چاه شماره چهار منطقه گلهدار که میتواند دبی آب را ۲۰ لیتر در ثانیه افزایش دهد برطرفکننده نیاز منطقه است، نیز پاسخ داد: خط لوله انتقال آب در منطقه گلهدار و اسیر توانایی انتقال این میزان حجم آب را ندارد و باید در راستای برطرفکردن مشکلات مردم منطقه برای دسترسی به آب پایدار خط لوله انتقال آب نیز ترمیم و مرمت شود.
حل مشکل تأمین آب «گلهدار» در ۴۵ روز
رئیس اداره آب و فاضلاب شهرستان مهر در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: در ۴۵ روز آینده چاه شماره چهار در منطقه گلهدار در مسیر بهرهبرداری قرار گرفته و میزان دبی آب به ۸۰ لیتر در ثانیه میرسد.
محسن کیانی اضافه کرد: دبی آب در منطقه گلهدار و اسیر اکنون ۶۰ لیتر در ثانیه است و نیاز مردم این مناطق در گرمترین روز سال ۱۰۰ لیتر در ثانیه محاسبه شده است؛ ازاینرو با افزودهشدن چاه شماره چهار گلهدار دبی آب به ۸۰ لیتر در ثانیه افزایش مییابد.
او تأکید کرد: در راستای تأمین منابع آبی در مناطق جنوب فارس مقرر شده تا ۱۳ حلقه چاه آهکی در مناطق مرزی میان استانهای فارس و بوشهر حفر شده تا بخش قابلتوجه ای از مشکلات تأمین آب در این مناطق برطرف شود.
کیانی افزود: حفر و ایجاد خط انتقال از این منابع آهکی یکی سختترین طرحهای عمرانی در این منطقه است؛ زیرا چاههای آب در مناطق کوهستانی و مرزی میان استان فارس و بوشهر واقع شده که هفت کیلومتر با شهر گلهدار فاصله دارد.
به گفته این مقام مسئول شهر گلهدار جز مناطق پر تنش آبی کشور قرار گرفته و ۱۰ میلیارد تومان اعتبار از سوی دولت برای رفع مشکلات آبی در این منطقه اختصاصیافته که تاکنون شش میلیارد از این اعتبارات نیز به شهر گله دار و بخشهای حومه تخصیصیافته است.
رئیس اداره آب و فاضلاب شهرستان مهر همچنین تصریح کرد: در شهر گلهدار و بخش اسیر بیش از شش هزار خانوار مشترکهای این شرکت هستند.
رفع تشنگی شهرستانهای جنوبی فارس
طرح انتقال آب از خلیجفارس به استان یکی از کلان طرحهایی است که در فارس در حال انجام است هرچند که زمان دقیقی برای بهرهبرداری از این طرح اعلام نشده است بااینحال میتوان امیدوار بود که با انتقال آب خلیجفارس به استان بتوان بخشی از مشکلات شهرستانهای جنوبی فارس را برطرف کرد.
بر اساس آنچه مسئولان استان فارس به آن اشاره کردهاند آب خلیجفارس قرار است برای مصارف صنعتی مورداستفاده قرار بگیرد؛ اما میتوان با استفاده از آبشیرینکن بخشی از نیاز شهرستانهای جنوبی فارس به منابع آبی را برطرف کرد.