خبرگزاری مهر؛ گروه مجله؛ جواد شیخالاسلامی: سال ۹۰ که ازدواج میکند، با دویست هزار تومان برای خودش یک لباس عروس میخرد. لباسی که برکت میکند و در طول دو سه سال، به تن بیشتر از ده تا عروس دیگر هم مینشیند تا بعد از یک جشن، سر خانه زندگیشان بروند. «مریم عصارزاده» میگوید همین اتفاق ساده باعث شد که جرقه پویش «آینه شمعدون» به ذهنم برسد و بگویم: «چرا فقط من؟ چرا دیگر دوستان و آشنایانم را به این کار تشویق نکنم و از لباس عروسیشان برای این اتفاق خوب استفاده نکنم؟»
همین میشود که به فکر راهاندازی طرح «آینه شمعدون» میافتد: «با خودم گفتم چرا این کار را گسترش ندهم؟ وقتی با کمی همدلی میتوان مخارج عروسی جوانها را کاهش داد و آنها را در ازدواج آسان یاری کرد، چرا آن را ادامه ندهم؟ این شد که آینه شمعدون مثل یک بچه تازه متولد شده، آرام آرام رشد کرد و به اینجا رسید. حالا ما مجموعهای کامل از لباس عروس و داماد و ملزومات عقد و عروسی داریم که به صورت رایگان به زوجهای جوان ارائه میکنیم. شعارمان هم این است که لباس عروستان میتواند جای بهتری از کمد داشته باشد».
زمینهسازان ظهور، زمینهسازان ازدواج آسان!
سالها است که مسئولان فرهنگی و رسانهها از ازدواج آسان حرف میزنند و جوانها را به آسانگیری در ازدواج توصیه میکنند. حالا مریم عصارزاده و دوستانش در مجموعه «زمینهسازان ظهور» حرف زدن را کنار گذاشتهاند و شبانهروز برای ازدواج آسان زوجهای جوان تلاش میکنند. متولد سال ۱۳۶۶ است و یک پسر ۶ ساله دارد. حالا دوست دارد شیرینی برگزاری یک جشن ساده به زوجهای جوان هدیه کند. عصارزاده درباره مسیری که تا امروز آمده، میگوید: «وقتی پسرم به دنیا آمد، تصمیم گرفتم بیشتر وقتم را برای پسر و خانوادهام اخصاص بدهم و یک مادر جهادگر باشم. این بود که مجموعه زمینهسازان ظهور را تأسیس کردم و شروع به کار فرهنگی و اجتماعی کردم. این گروه یک مجموعه مردمی، مستقل و با محوریت زنان است. یکی از فعالیتهایی که ما در مجموعه زمینهسازان ظهور داریم، تسهیل ازدواج جوانها است؛ در واقع یک بسته ازدواج داریم که از واسطهگری و معرفی محدود و قانونی گرفته تا تأمین جهیزیه برای نیازمندانی که تحت پوشش ما هستند را در آن انجام میدهیم».
او درباره طرح آینه شمعدون توضیح میدهد: «یکی از فعالیتهای ما خدا را شکر با استقبال خیلی خوبی همراه شده، پویش آینه شمعدون است. در این پویش ملزومات ازدواج مثل لباس نامزدی، مجلسی، تاج، کیف، کفش، کت و شلوار داماد و دیگر ملزومات عروسی را به صورت رایگان به زوجهای جوان امانت میدهیم تا در مخارج جشن خود صرفهجویی کنند و هزینه آن را صرف مسکن و لوازم خانگی کنار بگذارند. اینطور هم نیست که طرح صرفاً مخصوص نیازمندان باشد؛ همه میتوانند از این طرح استفاده کنند. نیت ما در این پویش، جلوگیری از تجملگرایی و ساده کردن مراسمهای ازدواج است. دوست داریم در حد گروه کوچک خودمان به تسهیل ازدواج جوانها کمک کنیم».
لباس عروسیام به تن ده عروس دیگر هم نشست
این کار با خود عصارزاده شروع میشود. او گرچه در تأمین مخارج ازدواج مشکلی نداشته، اما تصمیم میگیرد ازدواج آسانی داشته باشد و هزینه زیادی برای ملزوما جشنشان نکند. تصمیمی که خیلی زود جرقه طرح آینه شمعدون را در ذهنش میزند: «سال ۹۰ که ازدواج کردم، یک لباس عروس مناسب ولی نسبتاً ارزان تهیه کردم. این لباس آنقدر برکت کرد که بعدها بیشتر از ده تا عروس دیگر هم برای مراسمشان آن را استفاده کردند. همین باعث شد به فکر این طرح بیفتم که نامش را هم آینه شمعدون گذاشتیم و از همان سال تبلیغ این اتفاق خوب را شروع کردم و از آنها که مایل به همکاری بودند، لباسها را جمع میکردم و به صورت سنتی به دوستان دیگر معرفی میکردم.»
او ابتدا مدتی به صورت فردی پیش رفته، تا اینکه تصمیم میگیرد کار را گسترش بدهد و در قالب یک گروه منسجم آن را جلو ببرد: «نباید همه مشکلات را دوش نهادهای رسمی گذاشت. خود ما گروههای مردمی میتوانیم با روحیه مواسات و همدلی گرههای زیادی از مسائل و مشکلات مردم حل کنیم. تجربه ما نشان داده از دست مردم کارهای بزرگی برمیآید».
لذت لبخند رضایت عروس و دامادها…
از او میپرسم شما و گروهتان منفعت مالی هم از این فعالیتها دارید؟ جواب میدهد: «مجموعه زمینهسازان ظهور یک کار کاملاً مردمی و جهادی است. هیچیک از بچههای گروه ما در این فعالیتها منفعت مالی ندارند. خیلی وقتها از جیبمان میگذاریم تا کارهای گروه را پیش ببریم». عصارزاده درباره مشارکت زنان در این گونه فعالیتهای اجتماعی تعریف میکند: «من اصرار زیادی دارم که خانمها را در این مسیر همراه کنم. معتقدم زنان نه تنها میتوانند کار اجتماعی کنند، بلکه باید به فعالیتهای اجتماعی ورود کنند. بسیاری از گرههای فرهنگی و اجتماعی ما تنها به دست زنان برطرف میشود و اگر آنها مشارکت نکنند، مشکلات زیادی در حوزه زنان و خانواده روی زمین میماند.»
او از اینکه منفعتی مالی و مادی از فعالیتهایش نمیبرد گلایهای ندارد: «درست است که این کار برای ما منفعت مالی ندارد، ولی برکت آن در زندگیهایمان، مشوق ما برای ادامه کار است. دعای خیر عروسها، دامادها و والدینشان برای اعضا گروه و لبخند رضایت آنها شیرینترین حسی است که در این فعالیت تجربه میکنیم. اینکه بار بزرگی را از دوش زوجها برمیداریم، قوت قلب ما برای ادامه این مسیر است. ما در شادی مردم شریک هستیم و این حس خیلی خوبی به من و گروهم میدهد».
عصارزاده پویش آینه و شمعدان را فقط به نیازمندان محدود نکرده و افرادی با شرایط مالی عادی و مناسب هم میتوانند از شرکتکنندگان این طرح باشند: «اتفاقا بیشترین مخاطب ما قشر متوسط هستند. مهمترین هدف ما در این طرح فرهنگسازی برای ازدواج آسان است. فرقی نمیکند یک زوج شرایط مالی ضعیفی دارند یا متوسط و خوب؛ مهم این است که همه یاد بگیریم میتوانیم مخارج اضافی را از ازدواج حذف کنیم. اتفاقاً خانوادههای زیادی هستند که با شرایط خوب مالی مراجعه میکنند و برای مراسم ازدواجشان ملزومات جشن عروسی را امانت میگیرند. خوشحال هستیم که در حد خودمان قدمی در تسهیل و ازدواج آسان جوانان برمیداریم».
هر آنچه یک جشن عروسی نیاز دارد؛ مهیاست
مدیر گروه زمینهسازان ظهور درباره جزیئات و روند این پویش میگوید: «زوجها کارت ملیشان را به ما امانت میدهند و یک تعهدنامه امضا میکنند که لباس را با چه شرایطی به ما برگردانند. لباس را شسته و سالم تحویل میدهیم و شسته و سالم هم تحویل میگیریم تا عروس و داماد بعدی هم بتوانند از آن استفاده کنند. بعضیها فکر میکنند ما تنها لباس عروس ارائه میکنیم، در صورتی که ما بسته کاملی از تمام لوازم مورد نیاز برای عقد و عروسی را در اختیار جوانها میگذاریم. از لباس نامزدی و عروسی بگیرید تا لباس مجلسی برای کسانی که میخواهند در آن عروسی شرکت کنند. از تاج و تور عروس بگیرید تا کیف، کفش، شنل، دسته گل، سبد بله برون، ست بله برون، کت شلوار داماد، کفش داماد و سفره عقد!»
پویش آینه شمعدون به اینها هم ختم نمیشود و این گروه حتی فکر خدمات مختلف جشن را هم کردهاند: «حتی معرفی به آرایشگاه و آتلیه هم داریم. آرایشگاه و آتلیههای محدودی میشناسیم که به زوجهای جوان تخفیف میدهند. اگر زوجی باشد که به این خدمات نیاز داشته باشد، به این آتلیهها و آرایشگاهها معرفی میکنیم. اما در این حوزه محدودیت داریم. با اینکه خودمان هزینههای زیادی داریم، در این طرح هیچ هزینه اجباری دریافت نمیکنیم و خدمات ما کاملاً رایگان است. البته اگر خانوادهای شرایط مساعد داشته باشند، از آنها میخواهیم در صورت تمایل، هر چقدر که خودشان دوست دارند و میتوانند، به گروه کمک کنند تا کار را گسترش بدهیم».
فکر نکنید دورریختنیها را به عروس و دامادها میدهیم!
شاید فکر کنیم لباسها و لوازمی که در پویش آینه شمعدون ارائه میشود به خاطر رایگان بودن کیفیت و تنوع زیادی ندارند و زوجهای زیادی به آنها مراجعه نمیکنند. تصوری که ظاهراً کاملاً اشتباه است: «الحمدلله به لطف بانیها هر هفته لباسهای جدید به دست ما میرسد و تنوع و کیفیت آنها هم خیلی بالا است. تعداد لباسها در شعبه تهران و دیگر شعبههای دیگر، شاید بیشتر از ششصد تا هفتصد لباس نامزدی و عروسی باشد. تعداد زیادی دسته گل و ست بله برون داریم. همه اینها در تنوع زیاد، به روز و شیک هستند.»
عصارزاده میان حرفهایش یادآوری میکند: «شاید خیلیها فکر کنند چون این طرح رایگان است، یک سری وسایل دورریختنی و به دردنخور را جمع کردهایم، ولی اصلاً اینطور نیست! کیفیت و تنوع این لوازم آنقدر بالاست که هر کس به ما مراجعه میکند و این لباسها و وسایل را از نزدیک میبیند، شوکه میشود. به همین خاطر است که ما امروز مراجعهکنندگان زیادی داریم. روزانه تقریباً بیست تا سی عروس از مزون ما بازدید میکنند، لباس رزرو میکنند و آنها را استفاده میکنند. البته این آمار فقط برای شعبه تهران است.»
عصارزاده که حساب و کتاب مخارج ازدواج جوانها را به خوبی در دست دارد، درباره میزان صرفهجویی زوجهای جوان در این طرح میگوید: «به صورت میانگین یک زوج برای تهیه لباس عروس و تاج و شنل و کیف و کفش و دسته گل و سفره عقد و دیگر وسایل لازم، باید حداقل سی چهل میلیون هزینه کنند. در این اوضاع سخت اقتصادی این هزینه واقعاً زیاد است و نمیارزد به خاطر چند ساعت استفاده از این لوازم، اینقدر هزینه شود. به همین خاطر است که فعالیت ما کمک خیلی خوبی به زوجهای جوان است. سعی کردهایم بهترین شرایط و امکانات را برای زوجهای جوان فراهم کنیم تا دغدغه آنها هم از نظر مالی و هم از نظر کیفیت و تنوع برطرف شود. الآن در مجموعه ما لباس عروسی داریم که قیمت آن چهل پنجاه میلیون است. اکثر لباسهای ما بسیار خوب هستند و تنوع خوبی دارند. اینطور نیست که لوازم نامناسب به زوجها ارائه کنیم».
او بعد از آن لباس ۲۰۰ هزار تومانی که به چندین عروس داده تا در جشن خود آن را بپوشند، امروز به جایی رسیده که حالا چندین شعبه در شهرهای مختلف مثل ملایر، زابل، بندر انزلی و شیراز را میچرخاند و این کار خیر را در آنها دنبال میکند؛ کارش در این چند شعیه تمام نمیشود و امیدوار است که به زودی در اصفهان و کرمان هم کار خود را آغاز کند: «امیدواریم که بتوانیم آینه شمعدون را کشوری کنیم و در شهرهای مختلف شعبه داشته باشیم».
لباس عروسهایی که از اتریش، انگلیس، ترکیه، لبنان و… میآیند!
فعالیت در چنین فعالیت دوستداشتنی و شادی حتماً خاطرات زیادی هم برای عصارزاده و گروهش رقم زده است. وقتی از او میخواهم از خاطراتش تعریف کند با لبخند جواب میدهد: «از اتفاقات خوب و قشنگ خیلی خاطره داریم. ما عروسهایی داشتهایم که از کشورهای مختلف به ما لباس رساندهاند. ایرانیهایی که در کشورهایی مثل اتریش، لبنان، ترکیه، انگلیس و دیگر کشورها ساکن هستند، وقتی با ما آشنا شدند لباسهای عروسیشان را به ما اهدا کردهاند و این برای ما موجب خوشحالی است که صدایمان به همه جای دنیا رسیده است. به نظرم این قشنگترین حس دنیا است که ایرانیها از آن طرف دنیا هم به فکر مردم کشورشان هستند».
مدیر پویش آینه شمعدون ادامه میدهد: «یک عروسی داشتیم که از لباس این پویش استفاده کرده و بعد خودش آن چنان عاشق این طرح شده که حالا یکی از اعضای اصلی گروه ماست؛ یا عروس دیگری شرایط مالی خیلی خوب و مرفهی داشت و علیرغم مخالفت خانوادهاش از لباس ما استفاده کرد. بعد هم هزینهای که باید برای خرید لباس عروس پرداخت میکرد را به یک زوج نیازمند اهدا کرد. یک عروسخانم دیگر هم مرفه بود، اما لباس مراسمشان را از ما امانت گرفت و هزینه آن را صرف زیارت مشهد برای یک زوج جوان کرد. بعضی زوجها هم هستند که با لباسهای ما در حرم امام رضا (ع) عقد کردهاند و وقتی عکس و فیلمش را برای ما ارسال میکنند، حال ما را هم خوب میکنند».
تجهیز طرح آینه شمعدون و شعبههای مختلف آن هزینههای زیادی دارد. مکان شعبهها، رگالها، مانکنها، چوب لباسیها، آینههای قدی و دیگر خرده ریزههایی که هزینههای زیادی دارند؛ اما تمام آنها در یک همدلی جمعی محقق شده و مدیر پویش آینه شمعدون، حواسش هست از کسانی که در گسترش این طرح و تسهیل ازدواج جوانها سهیم بودهاند، تشکر و قدردانی کند: «باید از آقای کشاورز مدیر مبلمان آپاندا تشکر کنم که دفتر کاری خودشان در یک فضای تجاری و شیک را در اختیار ما قرار دادند. فضایی که الآن هستیم اصلاً قابل مقایسه با مکانهای قبلی نیست که هم کوچک بودند و هم بابت آن اجاره پرداخت میکردیم. حامی دیگر ما خانم مریم ابراهیمی است که در فضای مجازی به ننه ابراهیم معروف است. او هم یکی از حامیان اصلی ماست و هر ماه از محل خیریه خودشان به ما کمک میکند. اگر خانم ابراهیمی نبود، نمیتواستیم بسیاری از تجهیزات لازم را تهیه کنیم. تا امروز بالغ بر ۱۰۰ میلیون برای تجهیز شعب هزینه کردیم که بدون همراهی خانم ابراهیمی امکانپذیر نبود. همچنین باید از آقای سلیمانی مدیر عامل بنیاد احسان تشکر کنم که اجاره مکان قبلی ما را تقبل کردند و ما را تنها نگذاشتند».