خبرگزاری مهر، گروه استانها_ پژمان امیدی: عصر روز ششم مرداد ماه سال ۱۴٠۱ آسمان تصویری متفاوت از خود نمایان ساخت و رخسار گرم تابستان با بارشهای شدید همراه شد.
تیشه بر ریشه زیرساختهای کشاورزی
بارشهای غیر منتظره در کهگیلویه و بویراحمد تمام معادلات اقلیمی را به هم ریخت و سیل ناشی از فعالیت سامانه مانسون تیشه بر ریشه زیرساختهای کشاورزی و حتی روستایی استان زد.
بخشهای مختلف از جریان تند این سیلابها بی نصیب نمانده و خسارت به بخش کشاورزی نیز شدید بود.
طرحهای پرورش ماهی سومین تولید کننده کشور یکی پس از دیگری با خسارت سنگین سیل مواجه شد و گلخانهها و زیرساختهای متعدد کشاورزی از دم تیغ تیز مانسون عبور کردند.
گذشت زمان نیز مرهمی بر زخم خسارت دیدگان نشد و سیل وعدهها در پشت میز بانکها متوقف شد.
پاییز سال جدید در راه است، اما خسارت سیل تابستانی گذشته همچنان به قوت خود باقی است و ابلاغ بانکی برای رفع مشکل افراد خسارت دیده انجام نشده است.
در همان روزهای ابتدایی وقوع این پدیده مدیرکل مدیریت بحران استانداری از خسارت سنگین مانسون به بخش کشاورزی و عشایر استان خبر داد.
علیرضا نیکروز افزود: طرحهای پرورش ماهی شهرستانهای دنا، بویراحمد و مارگون بیشترین خسارت را به خود دیدند.
سیل خسارت جانی نداشت
نیکروز تصریح کرد: خوشبختانه این سامانه خسارت جانی نداشته، اما به لحاظ زیرساختی خسارتهای قابل توجهی وارد کرده است.
بخش کشاورزی استان که متحمل خسارتهای سنگینی در جریان سیل مانسون شد، با نشستها و جلسات متعدد سال گذشته امیدوار به جبران خسارتی بود که هیچگاه شکل نگرفت.
با گذشت بیش از یک سال از وقوع این پدیده پر خسارت، ریالی از تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده برای بخشهای آسیب دیده پرداخت نشده است.
یک ریال هم خسارتی پرداخت نشد
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با انتقاد از عملکرد بانکها در پرداخت خسارت سیل مانسون، گفت: تاکنون خروجی مناسبی در بحث خسارتهای ناشی از سیل سال گذشته نداشتهایم.
علی محمد روستا افزود: بیش از ۳ هزار پرونده ارسالی به بانکها برای پرداخت خسارت سیل داشتیم.
تشکیل ۳ هزار و ۳۲۶ پرونده
راستا تصریح کرد: این مسئله از بانکها قابل قبول نیست که ۳ هزار و ۳۲۶ پرونده ارسالی به بانکها داریم و تاکنون یک ریال اعتبارات خسارت سیل مانسون پرداخت نشده است.
معاون عمرانی استاندار به بارشهای پاییزی اشاره کرد و عنوان داشت: بر اساس پیشبینی هواشناسی بارشهای بیش از نرمال برای پاییز سال جاری داریم.
راستا گفت: کشاورزان تمهیدات و اقدامات لازم را برای جلوگیری از هرگونه خسارت داشته باشند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: سیل مانسون بیشترین خسارت را به بخش کشاورزی بویراحمد وارد کرد.
خسارت ۴ هزار و ۲٠٠ میلیارد تومانی مانسون
سید علی معتمدی پور افزود: سیل سال گذشته مانسون خسارت زیادی به بخش کشاورزی استان وارد کرد و این خسارت ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شد.
وی ابراز داشت: با برآورد خسارتها، در مجموع ۵ هزار و ۲۰۰ پرونده خسارت سیل برای کشاورزان تشکیل شد که بخش زیادی به بانکها ارسال شد.
معتمدی پور با بیان اینکه ۳ هزار و ۳۲۶ پرونده برای دریافت ۲۴۶ میلیارد تومان خسارت به بانکها ارسال شد، ابراز داشت: علیرغم گذشت بیش از یکسال از سیل مانسون، یک ریال توسط بانکها پرداخت نشد.
معتمدی پور گفت: همچنین خسارت سیل به بخش شیلات ۱۰۰ میلیارد تومان بوده که هنوز به بانکها ارسال نشده است.
دبیر شعب هماهنگی بانکهای کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: ابلاغی در راستای مصوبه پرداخت خسارت سیل نداشتیم.
مصوبه پرداخت ابلاغ نشد
منصور دانشآموز افزود: تاکنون مصوبه پرداخت خسارت سیل مانسون به بانک ابلاغ نشده که جدیداً موافقت نامه برخی بانکها آمده است.
وی ابراز داشت: بر اساس ابلاغها، اقدامات لازم اجرایی خواهد شد.
علیرغم گذشت بیش از یک سال و زمین گیر شدن صدها طرح کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد، پرداخت خسارت سیل مانسون در حد یک وعده باقی مانده و واحدهای خسارت دیده چشم انتظار تحقق مصوبات هستند.