کتاب " درباره یهود ؛ جستارهایی در باب بنی اسرائیل، تورات و تلمود " نوشته لیلا هوشنگی، ابراهیم موسی پور و اسماعیل باغستانی در 112 صفحه از سوی نشر کتاب مرجع منتشر شده است.

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه :  این روزها اظهار نظرهای زیادی در خصوص متون دینی تمامی ادیان صورت می گیرد. در این بین سه دین بزرگ ابراهیمی به ویژه آئین یهود به سبب ویژگیهای خاص خود از جمله آنهایی است که مباحث تئوریک و نظری مهمی را به خود اختصاص می دهد. در همین رابطه این سه نویسنده بر آن شدند تا با تدوین این مجموعه دیدگاههای خود را درباره بنی اسرائیل، کتاب مقدس این دین یعنی عهد عتیق (تورات) و احادیث و احکام یهود و فتاوای فقهای این قوم تحت عنوان تلمود یا تلموذ مورد بررسی قرار دهند.

اثر حاضر در یک مقدمه و پنج مقاله تشکیل تدوین شده است که هر کدام از مباحث فوق الذکر در یک یا چند مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.

در بخش نخست که عمدتاً مربوط به کتاب عهد عتیق است و نویسنده تورات را مورد بررسی قرار می دهد دو مقاله گنجانده شده که مقاله اول را تحت عنوان "در یهودیت" موسی پور تالیف کرده است. نویسنده در این مقاله ضمن واژه شناسی و اشاره به تقسیم بندی این کتاب در پنج سفر (5 متن عهد عتیق) به سیر تاریخی این کتاب به همراه پاره ای ملاحظات انتقادی به آن اشاره کرده است و در ادامه از نقد تاریخی کلاسیک تورات و نیز نقش جایگاه تورات در زندگی عقیدتی و عبادی یهودیان سخن رفته است.

مقاله دوم را در این موضوع باغستانی به رشته تحریر در آورده است. وی در این مطلب پس از واژه شناسی تورات در منابع عربی توصیف قرآن و تفاسیر از تورات، و سپس سابقه تاریخی آشنایی اعراب دوره جاهلی و مسلمانان پس از ظهور اسلام با این کتاب مورد بحث قرار گرفته است.

در ادامه این مطلب، نمونه های حدیثی حاکی از آشنایی مسلمانان با تورات درمنابع پراکنده دیگری چون اسرائیلیات، قصص و ادبیات متاخر اسلامی پیگیری شده است.

لیلاهوشنگی در بخش دوم کتاب در یک مقاله تلمود و آشنایی مسلمانان با این کتاب را مورد بررسی قرار داده است. چگونگی پیدایش تلمود، محتوا، سابقه آشنایی مسلمانان با آن در شبه جزیره عربستان مطالبی هستند که این نویسنده آنها را مورد بررسی قرار داده است.

مقاله نهایی این کتاب به تاریخچه بنی اسرائیل و ذکر آنها در تورات، قرآن، احادیث ، تفاسیر و نیز ادبیات عامه مسلمانان را مورد بررسی قرار داده است.